,

Τσάι τσουκνίδας: Οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό

Για να φτιάξετε τσάι τσουκνίδας, απλώς προσθέστε νερό στα φύλλα τσουκνίδας και αφήστε το να βράσει. Χρησιμοποιήστε περίπου 2 φλιτζάνια νερό για 1 φλιτζάνι

Τσάι τσουκνίδας: Οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό

Για να φτιάξετε τσάι τσουκνίδας, απλώς προσθέστε νερό στα φύλλα τσουκνίδας και αφήστε το να βράσει. Χρησιμοποιήστε περίπου 2 φλιτζάνια νερό για 1 φλιτζάνι φύλλα – δεν χρειάζεται να κάνετε υπολογισμούς. Μπορείτε να κάνετε το τσάι σας πιο δυνατό αφήνοντας τα φύλλα να μουλιάσουν περισσότερη ώρα ή πιο ελαφρύ προσθέτοντας περισσότερο νερό. Μόλις το νερό σχεδόν βράσει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε το τσάι για μερικά λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό σουρωτήρι και το τσάι είναι έτοιμο να το απολαύσετε. Σε κάποιους αρέσει να προσθέτουν λίγη ζάχαρη, αλλά η γεύση του είναι καλή και χωρίς άλλες προσθήκες.

Τα βρασμένα φύλλα μπορούν επίσης να καταναλωθούν με λίγο βούτυρο που θα λιώσετε πάνω τους ή μπορείτε να τα προσθέσετε σε σούπες και βραστά. Αν σκοπεύετε να φάτε τα φύλλα, δοκιμάστε πρώτα ένα μικρό κομμάτι για να βεβαιωθείτε ότι δεν τσιμπούν πλέον.

Advertisment

Διαβάστε αναλυτικά τις ιδιότητες της τσουκνίδας:  Τσουκνίδα: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Τι πρέπει να προσέξετε πριν πιείτε τσάι τσουκνίδας

Κάθε καινούρια ουσία πρέπει να εισάγεται σταδιακά στον οργανισμό σας. Ένα με δύο φλιτζάνια τσάι τσουκνίδας την ημέρα είναι αρκετά για να απολαύσετε τα οφέλη που προσφέρει. Αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, πρέπει να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες.

Σε περίπτωση που θα έχετε μαζί σας παιδιά την ώρα που θα κόβετε τα φύλλα – γεγονός που αποτελεί μια όμορφη εμπειρία – φροντίστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην τσιμπηθούν από τα φύλλα. Τα ρούχα που προφυλάσσουν χέρια και πόδια και τα γάντια είναι απαραίτητα. Μόλις μαγειρευτούν ή βράσουν για το τσάι, χάνουν την ικανότητα να τσιμπούν.

Advertisment

Έτσι, αν ψάχνετε έναν τρόπο να απαλλαγείτε από την κατήφεια του χειμώνα και να αναζωογονηθείτε για την άνοιξη, ένα απλό δυναμωτικό ρόφημα μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά σας. Καθώς οι τσουκνίδες φυτρώνουν στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο, χρειάζεται μόνο να τις ανακαλύψετε για να προμηθευτείτε αυτό το θαυματουργό τονωτικό της φύσης για την άνοιξη.

Οφέλη για την υγεία από το τσάι τσουκνίδας

Δέρμα

Αν και οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα δεν είναι συνεχείς, το τσάι τσουκνίδας παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του δέρματος σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ακμής, του εκζέματος, του ερεθισμού και άλλων προβλημάτων που ταλαιπωρούν το δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει επιταχύνουν επίσης την επούλωση και την αποτροπή δημιουργίας ουλών. Μπορείτε να πιείτε το τσάι ή να το αφήσετε να κρυώσει και στη συνέχεια να το απλώσετε τοπικά στο δέρμα σας με ένα πανί και να το αφήσετε μέχρι να απορροφηθεί.

Νεφρά

Το πιο ελπιδοφόρο και καλά μελετημένο όφελος αφορά την επίδρασή του στα νεφρά. Ως ισχυρό διουρητικό, το τσάι τσουκνίδας ενισχύει την υγιή, σταθερή ούρηση και τον ρυθμό ροής. Πολλοί άντρες υποφέρουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, η οποία μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές του ουρολογικού συστήματος και της σεξουαλικής τους ζωής, ενώ οι αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτό είναι ελάχιστες. Το τσάι τσουκνίδας έχει αποδειχτεί ότι ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα και βελτιώνει την υγεία του προστάτη, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που βοηθά στην αντιμετώπιση ορισμένων παρενεργειών που αφορούν τη σεξουαλική υγεία. Επίσης, συμβάλλει στην πρόληψη της ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.

Πέψη

Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του τσαγιού τσουκνίδας το καθιστά εξαιρετικό στην αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και γενικά τις διαταραχές στο στομάχι που προκαλούνται από βακτηριακές ανισορροπίες στο έντερο. Το τσάι τσουκνίδας εξολοθρεύει τους εντερικούς σκώληκες και τα παράσιτα, επαναφέροντας τη φυσιολογική κατάσταση του εντέρου και ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή που βρίσκονται στο τσάι τσουκνίδας μαζί με την υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C, καθιστούν το ρόφημα αυτό σημαντικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντιοξειδωτικά είναι ισχυρές ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα επικίνδυνα υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού που μπορεί να προκαλέσουν κυτταρική μετάλλαξη και χρόνιες ασθένειες. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα απαλλάσσεται από το βάρος της καταπολέμησης του οξειδωτικού στρες, με αποτέλεσμα το τσάι τσουκνίδας να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πρώτο μέσο άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οστεοπόρωση

Στο τσάι τσουκνίδας υπάρχει μια τεράστια ποσότητα ωφέλιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σιδήρου. Αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη ποικιλία τσαγιού εξαιρετική για όσους πάσχουν από αναιμία, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη της σταδιακής μείωσης της πυκνότητας των μετάλλων στα οστά που προκύπτει με το πέρασμα της ηλικίας. Είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε τα μέταλλα που χρειαζόμαστε καθώς μεγαλώνουμε προκειμένου να καταπολεμήσουμε την οστεοπόρωση. Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα που βρίσκονται στο τσάι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας νεανικό.

Ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή

Στις τσουκνίδες υπάρχουν φυσικές αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που τις έχουν κάνει ιδιαιτέρως δημοφιλείς. Είτε χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο τσάι για να καταπραΰνετε τον πόνο ενός μυός που έχει πάθει τράβηγμα, ενός πόνου στην πλάτη, ενός πονοκεφάλου είτε οποιουδήποτε χτυπήματος ή μώλωπα, μπορείτε να έχετε ανακουφιστικά αποτελέσματα πριν το πιείτε. Η εξωτερική εφαρμογή τσαγιού τσουκνίδας μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική και πιο άμεση, αλλά τα αποτελέσματα αυτά γίνονται αισθητά και όταν καταναλώσετε το τσάι.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Κατά περίεργη σύμπτωση, όταν τα φύλλα ακουμπήσουν στο δέρμα, πριν βραστούν και αποκτήσουν ουδέτερη κατάσταση, προκαλούν έντονη αλλεργική αντίδραση στην προσβεβλημένη περιοχή. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες και οι οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στις τσουκνίδες λειτουργούν επίσης ως αντιισταμινικά αν καταναλωθούν με τη μορφή τσαγιού. Αυτή η περίεργη αντιστροφή της επίδρασης είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το τσάι τσουκνίδας αποτελεί μυστήριο, αλλά σε περίπτωση που πάσχετε από μια ισχυρή αλλεργική αντίδραση και θέλετε να αντιστρέψετε τον ψευδή συναγερμό του ανοσοποιητικού σας συστήματος, ένα φλιτζάνι από αυτό το τσάι αρκεί!

Καρδιά

Ορισμένοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χαμηλότερη πίεση του αίματος και στην τακτική κατανάλωση τσαγιού τσουκνίδας. Οι αντιφλεγμονώδεις ουσίες του, καθώς και το κάλιο που περιέχει, βοηθούν τόσο στη χαλάρωση των αρτηριών όσο και των αιμοφόρων αγγείων, ενισχύοντας την καλύτερη κυκλοφορία και τη σωστή οξυγόνωση του σώματος. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση