Σήμερα βρίσκεστε εκεί που οι σκέψεις σας, σας έχουν φέρει

«Σήμερα βρίσκεστε εκεί που οι σκέψεις σας, σας έχουν φέρει· αύριο θα βρίσκεστε εκεί που οι σκέψεις σας θα σας πάνε» - James Allen

Σήμερα βρίσκεστε εκεί που οι σκέψεις σας, σας έχουν φέρει

Ο James Allen είχε πολύ σοφά συμπεράνει ότι «Σήμερα βρίσκεστε εκεί που οι σκέψεις σας, σας έχουν φέρει· αύριο θα βρίσκεστε εκεί που οι σκέψεις σας θα σας πάνε». Παρόλο που αυτό, θα έλεγε κανείς, ότι είναι μια σοφή και απλή σκέψη, αποδεικνύεται αρκετά τρομακτική για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκαλούνται από κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα ύπνου ή από πολλά άλλα ζητήματα υγείας και πολύ συχνά χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μπορεί κάποιος να τις καταπολεμήσει επαρκώς.

Για να καταφέρετε να αποφύγετε ή να ξεπεράσετε τις κρίσεις πανικού, δώστε βάση στις ακόλουθες πληροφορίες και συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν.

Advertisment

1. Εξασκήστε την ηθελημένη θετικότητα

Αν και είναι πολύ ευκολότερο να αφήσετε τον εαυτό σας να νιώθει άσχημα από το να προσπαθήσετε να νιώσετε καλά, αξίζει η έξτρα προσπάθεια και ο χρόνος για να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε σε γενικά επίπεδα μια θετική ματιά στη ζωή. Όταν νιώθετε τον πανικό να πλησιάζει, το πιο δελεαστικό είναι να παραδοθείτε σε αυτόν και στην κατάθλιψη. Εντούτοις, είναι πολύ σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να συνειδητοποιήσει- ή να πιέσετε την επιθυμία σας- ότι κάνοντας αυτό, εμποδίζετε τον εαυτό σας από το να αποδεχτεί την πραγματικότητα και να προχωρήσει μπροστά με ένα βαθμό θετικότητας.

2. Μην έχετε τύψεις που νιώθετε άσχημα

Αντί να νιώθετε ενοχές που σκέφτεστε αρνητικά, που νιώθετε δυστυχισμένοι ή που οι κρίσεις μπορεί να έρθουν οποιαδήποτε στιγμή, απλά αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας, και αναλογιστείτε τα βήματα ή τα μέτρα που πρέπει να λάβετε, για να βελτιώσετε τη ζωή σας. Αυτό ίσως δεν απομακρύνει εντελώς τις κρίσεις πανικού, αλλά αποτελεί έναν δυναμικό τρόπο αποδοχής και απελευθέρωσης, για να μπορέσετε να μειώσετε την επίδρασή τους και να κάνετε κάποια πρόοδο μακροπρόθεσμα.

3. Εστιάστε στο παρόν

Είναι σοφό να θυμάστε το παρελθόν, ώστε να μπορείτε να μαθαίνετε από αυτό και να οραματίζεστε το μέλλον, ώστε να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό, αλλά οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις του παρόντος είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ευτυχία και στην εσωτερική σας γαλήνη. Επιπλέον, δεν είναι τελικά τόσο παραγωγικό να συγκρίνετε την παρούσα διάθεσή σας με παρελθοντικές καταστάσεις σας· αν εστιάσετε στο να μένετε θετικοί στο παρόν, τότε θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να βιώσετε κρίσεις πανικού στο παρόν.

Advertisment

4. Σκεφτείτε παραγωγικά

Σκέψεις όπως «πότε επιτέλους θα τελειώσει αυτό;» ή «γιατί σε εμένα;» ή «τι έχω κάνει για να το αξίζω αυτό;» δεν είναι ούτε θετικές, ούτε όμως και παραγωγικές. Κατά πρώτον, ερωτήσεις τέτοιου είδους δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Κατά δεύτερον, ακόμα κι αν γνωρίζατε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, δεν θα σας βοηθούσαν να επιλύσετε τις δυσκολίες.

5. Μην περιμένετε να συμβεί το χειρότερο πιθανό σενάριο

Είναι σωστή κίνηση το να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο πιθανό σενάριο- αλλά το να περιμένουμε ότι σίγουρα αυτό θα είναι τελικά που θα συμβεί είναι τελείως διαφορετικό και προφανώς θα δημιουργήσει πανικό και φόβο. Εξάλλου, τελικά το χειρότερο πιθανό σενάριο σπάνια πραγματοποιείται, οπότε δεν είναι και πολύ σοφό να εστιάζετε μόνο σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο μένετε απροετοίμαστοι για όλες τις άλλες καταστάσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανότερο να συμβούν.

6. Μην εξαρτάστε από εξωτερικές πηγές ευτυχίας

Τόσο η λύτρωση, όσο και η ευτυχία βρίσκονται μέσα μας· για την ακρίβεια, όταν εξαρτιόμαστε από εξωτερικές πηγές ευτυχίας, καταλήγουμε να είμαστε πιο ευερέθιστοι, αγχωμένοι, να νιώθουμε πως είμαστε αδύναμοι, να υιοθετούμε κακές συνήθειες και ανευθυνότητα. Επιπροσθέτως, τα εσωτερικά μας ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν ποτέ πλήρως από εξωτερικές από εμάς πηγές- απλά θάβονται βαθιά μέσα μας και όταν αναδύονται, προκαλούν έντονους πανικούς.

Υπενθύμιση: Μη βασίζεστε στην κοινή λογική

Όταν οι άνθρωποι σκεφτόμαστε και δρούμε όπως μας καλούν τα ένστικτά μας να κάνουμε, τότε συχνά ακολουθεί πανικός. Δυστυχώς, οι πιο πολλοί άνθρωποι εξισώνουν τις πρώτες σκέψεις τους με την κοινή λογική- όταν όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα συναισθήματα και τα ένστικτα επηρεάζονται και μεταβάλλονται κατά πολύ από την κατάθλιψη και τον πανικό, οπότε δεν αποτελούν και πολύ καλούς συμβούλους. Αντιθέτως, είναι αποτελεσματικότερο να αποδεχτείτε τους φόβους σας και να προσπαθήσετε να απελευθερωθείτε από αυτούς με υπομονή και επιμονή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας
Τι αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική; Τα ευρήματα των ερευνών για τον ήχο και την επιρροή του στο σώμα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση