7 τροφές που σας δίνουν ενέργεια όλη μέρα

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε στιγμές που η ενέργειά σας θα βρίσκεται στα ύψη και μετά θα

7 τροφές που σας δίνουν ενέργεια όλη μέρα

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε στιγμές που η ενέργειά σας θα βρίσκεται στα ύψη και μετά θα πέφτει απότομα μέσα στη μέρα. Συνήθως τα πρωινά ξεκινούν με ενέργεια και όρεξη, αλλά μέχρι το απόγευμα η απόδοση και η διάθεση έχουν πέσει. Από εκεί και μετά νιώθουμε κουρασμένοι. Υπάρχουν τροφές που παρέχουν μια πολύ σύντομη, αλλά ιδιαίτερα αισθητή επίδραση όσον αφορά στην ενέργεια. Άλλες φαίνεται να μην έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα ή ακόμα και να μας βαραίνουν περισσότερο.

Οι τροφές στην παρακάτω λίστα, όμως, θα σας προσφέρουν σταθερά ποσά ενέργειας, που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε και να αποδίδετε καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Advertisment

7 τροφές που σας δίνουν ενέργεια όλη μέρα

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν ένα σνακ παραγωγής ενέργειας, κυρίως επειδή περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο και βιταμίνη Β, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, όπως και συνένζυμο Q10, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο.

Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών τα κάνει μια ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο «συμπλήρωμα» ενέργειας. Ένα άλλο επιπλέον στοιχείο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι βοηθούν δραματικά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, το οποίο αν βρεθεί σε μη φυσιολογικά επίπεδα, σημαίνει ότι ευθύνεται για τις απότομες μεταπτώσεις στην ενέργειά μας.

Μπανάνες

7 τροφές που σας δίνουν ενέργεια όλη μέρα

Advertisment

Οι αθλητές σε όλο τον κόσμο επιλέγουν τη μπανάνα εδώ και δεκαετίες ολόκληρες για μια σειρά σημαντικότατων λόγων. Ένας από αυτούς είναι, βεβαίως, η αυξημένη ενέργεια. Οι μπανάνες περιέχουν τρία φυσικά σάκχαρα (σουκρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη) και σε συνδυασμό με τις φυτικές τους ίνες, παρέχουν στιγμιαία και σταθερά θρεπτικά στοιχεία.

Οι μπανάνες επίσης είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β6 και Β12, όπως επίσης σε μαγνήσιο και κάλιο, δρώντας ως πραγματικές ενεργειακές βόμβες. Η γλυκόζη διασπάται επίσης γρήγορα, κάτι που θα σας παρέχει μια άμεση ενεργειακή τόνωση.

Σπανάκι

Ο Ποπάυ μάλλον κάτι ήξερε. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν προτιμούν το σπανάκι για τη γεύση του, αλλά γνωρίζατε ότι θεωρείται ένα από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) πράσινο φυλλώδες λαχανικό που υπάρχει; Τα οφέλη που προσφέρει είναι πολυάριθμα, όπως βελτιωμένο καρδιαγγειακό σύστημα, αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία και αύξηση της πνευματικής διαύγειας και συγκέντρωσης. Έχει ακόμα και την ικανότητα να τονώνει φυσικά τα επίπεδα τεστοστερόνης μας. Η ουσία-κλειδί του σπανακιού είναι το φολικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι διατηρεί την υγεία της καρδιάς, μειώνει το ρίσκο για εμφάνιση κατάθλιψης και… καλά μαντέψατε, αυξάνει την ενέργεια.

Σολομός

7 τροφές που σας δίνουν ενέργεια όλη μέρα

Ο σολομός είναι ένα από τα υγιεινότερα ψάρια που θα μπορούσατε να επιλέξετε να καταναλώσετε και χαρακτηρίζεται από αυτό το ιδιαίτερο ροζ χρώμα στο κρέας του. Τα ωμέγα-3 ακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στον οργανισμό και ο σολομός είναι από εκείνες τις τροφές που είναι εφοδιασμένες με μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων που προλαμβάνουν τα προβλήματα καρδιάς.

Επιπροσθέτως, ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτείνη, βιταμίνη Β6 και νιασίνη και βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Τα ψάρια του κρύου νερού όπως ο σολομός έχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου, το οποίο εμπλέκεται στη διαδικασία μετατροπής της γλυκόζης σε πρωτεΐνη.

Μήλα

Τα μήλα περιέχουν μια επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που έχουν πολυάριθμα οφέλη. Εκτός από αυτά, περιλαμβάνουν φρουκτόζη (ζάχαρη) που μεταβολίζεται γρήγορα και αποτελεσματικά στον οργανισμό μας και μας χαρίζει σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Λόγω των υψηλών επιπέδων φυτικών ινών που περιέχονται στα μήλα, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να τα χωνέψουμε. Μόλις όμως χωνευτούν, μας παρέχουν μια σταθερή ποσότητα ενέργειας που διαρκεί περισσότερο σε σχέση με άλλα φρούτα.

Καστανό ρύζι

7 τροφές που σας δίνουν ενέργεια όλη μέρα

Το καστανό ρύζι περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό μαγνησίου, ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενέργειας από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Είναι επίσης σπουδαία πηγή βιταμινών Β, που δρουν ως καταλύτες και καθοδηγούν την παραγωγή ενέργειας από τις τροφές. Δεδομένου του γεγονότος ότι το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, του δίνει τη δυνατότητα να δρα ως καύσιμο που κινεί το σώμα και παρέχει την απαραίτητη ενέργεια, συνεισφέροντας στη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία. Τυχαίνει, τέλος, να αποτελεί ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, της καρδιακής υγείας, ακόμα και του διαβήτη.

Γλυκοπατάτα

Από πλευράς χημικής σύστασης, οι γλυκοπατάτες μοιάζουν στις κλασσικές άσπρες πατάτες, αλλά περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες. Μάλιστα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό αμύλου, ελάχιστη ζάχαρη και καθόλου λιπαρά. Προσθέτουμε εδώ ότι επίσης περιέχουν αρκετά μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο), βιταμίνες (Α, Β, C, E) και φυτικές ίνες, απαραίτητες για σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Συστήνεται για παιδιά και αθλητές, εξαιτίας των πολλών αυτών θρεπτικών στοιχείων, που χαρίζουν ενέργεια.

Συμπέρασμα

Αν χρειάζεστε ενέργεια, παραλείψετε τον απογευματινό καφέ, τα ενεργειακά ροφήματα ή τη σοκολάτα. Το μόνο που θα κάνουν είναι να σας δώσουν μια σύντομη, προσωρινή τόνωση ενέργειας, η οποία αμέσως μετά θα πέσει απότομα, κάνοντας βουτιά. Αν επιλέξετε τις παραπάνω τροφές, θα παρατηρήσετε ότι η ενέργεια διαρκεί περισσότερο, έχει μόνιμη ροή και έτσι σας βοηθά στις δραστηριότητές σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση