6 σύντομοι συλλογισμοί από τον Ip Man (τον δάσκαλο του Bruce lee)

Ο Ip Man (Ιπ Μαν) γεννήθηκε το 1893 στη Φοσάν της Κίνας. Είναι γνωστός διότι υπήρξε δάσκαλος του Bruce Lee και βασικός πυλώνας στην

6 σύντομοι συλλογισμοί από τον Ip Man (τον δάσκαλο του Bruce lee)

Ο Ip Man (Ιπ Μαν) γεννήθηκε το 1893 στη Φοσάν της Κίνας. Είναι γνωστός διότι υπήρξε δάσκαλος του Bruce Lee και βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη του συστήματος Kung Fu Wing Chun (Γουίνκ Τσουν ή Γουίνκ Τσαν), αφού αυτός ήταν που το απλοποίησε και, με τη βοήθεια των μαθητών του, το εξάπλωσε στη Δύση με την πλέον σύγχρονη μορφή του.

Αποτελώντας έναν χαρακτήρα άγνωστο για τους περισσότερους, ο Ip Man έγινε κυρίως γνωστός στη Δύση, μέσω του Bruce Lee, αλλά και πιο πρόσφατα μέσω των κινηματογραφικών ταινιών, των οποίων αντικείμενο είναι να διαδωθεί η ιστορία ζωής του, αλλά και να αναγνωριστεί η πολεμική του τέχνη. Πέθανε το 1972 από καρκίνο, εφτά μήνες πριν το θάνατο του Bruce Lee. Δεν έχουν διασωθεί πολλοί από τους συλλογισμούς του, αλλά παρακάτω παρατίθενται οι πιο σημαντικοί από αυτούς.

Advertisment

1. “Όλοι έχουμε να πολεμήσουμε εσωτερικούς δαίμονες κι αυτούς τους λέμε φόβο, μίσος και θυμό. Αν δεν τους κατακτήσεις, τότε η ζωή εκατό χρόνων θα είναι μια τραγωδία. Αν τους κατακτήσεις, τότε η ζωή μιας μέρας μπορεί να είναι θρίαμβος”

2. “Χαλάρωσε και ηρέμησε το μυαλό σου. Ξέχνα τον εαυτό σου και ακολούθα την κίνηση του αντιπάλου”

3. “Δεν έχει σημασία ποιος ξεκίνησε να διαβάζει πρώτος. Αυτός που φτάνει στο επίτευγμα είναι πρώτος”

Advertisment

4. “Είναι δύσκολο για ένα μαθητή να βρει έναν καλό δάσκαλο, αλλά είναι δυσκολότερο για έναν δάσκαλο να βρει έναν καλό μαθητή”

5. “Μαθητές του ίδιου δασκάλου θα έχουν διαφορετικές δεξιότητες”

6. “Το ιδανικό στις πολεμικές τέχνες είναι ο ανθρωπισμός. Η ολοκλήρωση χρησιμοποιεί ως στόχο την επιμέλεια”

Ip Man – (1893 – 1972)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση