,

Έρευνα: 10 λεπτά αναστοχασμού την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας

Πολλοί γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί θεραπεία για την άνοια, αλλά μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το University College του

Έρευνα: 10 λεπτά αναστοχασμού την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας

Πολλοί γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί θεραπεία για την άνοια, αλλά μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το University College του Λονδίνου, πιστεύει πως μπορεί να έχει βρει τρόπο πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης. Αυτή η ελπίδα προέρχεται από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι άνθρωποι που τακτικά αναστοχάζονται και αξιολογούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν γνωστική έκπτωση στο μέλλον. Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε δεδομένα από δύο κλινικές δοκιμές με 259 συμμετέχοντες, οι οποίοι απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που αναστοχάζονται και προσπαθούν να κατανοήσουν τον εαυτό τους.

Advertisment

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στον στοχασμό φαινόντουσαν να έχουν καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και πιο ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν ακριβώς γιατί ο στοχασμός μπορεί να προστατεύει από την άνοια, αλλά υποθέτουν ότι μπορεί να συνδέεται με την αίσθηση ηρεμίας και τη μείωση του στρες, ενώ ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στη ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ψυχολογικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Harriet Demnitz-King, επισημαίνει ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι θετικοί ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και ότι ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από τον στοχασμό για να ενισχύσει την αυτογνωσία του.

Advertisment

Οι μελετητές προτείνουν να αφιερώνουμε λίγο χρόνο καθημερινά για να αναλογιζόμαστε τις διάφορες πτυχές της ζωής μας χωρίς κριτική διάθεση, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας στο μέλλον.

Ο δρ. Richard Oakley, από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ, επισημαίνει ότι εάν ο στοχασμός έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, τότε μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ψυχολογικές θεραπείες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη υγιών μοτίβων σκέψης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση