, ,

Βότανα για τη Γυναικεία γονιμότητα, την εμμηνόπαυση και τα γυναικολογικά

Μιας και αυτή τη περίοδο όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ας δούμε κάποια χρήσιμα βότανα που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Tο

Μιας και αυτή τη περίοδο όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ας δούμε κάποια χρήσιμα βότανα που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Tο αναποφλοίωτο ρύζι είναι καλή πηγή βιταμίνης B6, η οποία, μαζί με το χαλκό, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των γυναικείων ορμονών και τη μέγιστη γονιμότητα. Tο αναποφλοίωτο ρύζι περιέχει επίσης μαγνήσιο, η έλλειψη του οποίου σχετίζεται με τη γυναικεία υπογονιμότητα και τις αποβολές.. επίσης το καρότο, το σέλινο, το αγγούρι η ελιές, η μπανάνες..το μέλι, το θρούμπι .. η ρίγανη … και αλλα πολλά… αλλά και μυρωδιές (αρωματοθεραπεία) και επαλείψεις με αιθέρια έλαια …από κυκλάμινο, πατσουλί , ή σανδαλόξυλο.. θα βοηθήσουν πάρα πολύ.. τις γόνιμες μέρες.. επίσης βοηθούν….η σωματική άσκηση.. ο διαλογισμός…η αγάπη προς τα ζώα αλλά και προς όλα τα πλάσματα του πλανήτη… αυτά που δεν βοηθούν.. είναι ο καφές, το τσιγάρο, το στρές, το περιττό βάρος, τα φάρμακα…. το υπερβολικό ποτό.. το ξενύχτι… η υπερβολική εργασία.. το πάθος για την απόκητηση υλικών αγαθών… η απέχθεια.. προς τα ζώα…

Advertisment

Βότανα που σίγουρα εχουν θετική επίδραση στο πρόβλημα αυτό είναι έγχυμα από φασκόμηλο.. ή δενδρολίβανο και εάν θέλετε κάτι πολύ εξειδικευμένο τότε φτιάξτε ένα ελιξίριο για την ομαλή ισοροπία της λειτουργίας των γυναικείων αδένων…

Αγγελική Κινέζική (Αngelica sinsensis)

Ρυθμιστικό γυναικείων ορμονών. Καταπραύνει τους πόνους και την αδιαθεσία πριν την έμμηνη ροή..

Λυγαριά (Vitex agnus castus)

Tονωτικό του αναπαραγωγικού, τονώνει και ομαλοποιεί τη λειτουργία της υπόφυσης. Χρησιμοποιείται για τους πόνους της περιόδου , για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, αλλά και για την επανισορρόπηση του αντισυλληπτικού χαπιού..

Advertisment

Λυκίσκος (Ηumulus lupus)

Ηρεμιστικό , υπνωτικό. Χρησιμοποιείται για ανησυχία, ένταση, αυπνία. Γενικά κατά της νευρικότητας του άγχους προάγει σε ήρεμο ύπνο.

Μιτσέλα (Mitchella repens)

Tονωτικό της μήτρας. Προάγει εύκολο τοκετό, ανακουφίζει τους πόνους της περιόδου..

Πικραλίδα ρίζα/φύλλο (Taraxacum officinale)

Καθαριστικό του αίματος , ισχυρότατο αλλά ασφαλές διουρητικό κατεβάζει τη χοληστερίνη και την πίεση.

Ρέο (ραβέντι) (Rheum palmatum)

Στομαχικό.. στυπτικό.. κατά της διάρροιας αλλα και σε μεγάλες δόσεις καθαρτικό…

Φυγικόρη ρίζα (Cimicifuga racemosa)

Aντισπασμωδικό.. για τους πόνους της περιόδου. Εμμηναγωγό.. καταπραυντικό.

Για τα γυναικολογικά και την εμμηνόπαυση

Cimicifuga racemosa (Black Cohosh:) Το γυναικείο βότανο!

Το γένος Cimicifuga (Ranunculaceae), περιλαμβάνει 18 είδη, από τα οποία ένα είναι ενδημικό στην Ευρώπη (C. europaea), 6 στη Β.Αμερική και τα υπόλοιπα στη Βορειοανατολική Ασία (ιδίως C. foetida).Το συναντάμε κυρίως σε πλούσια δάση.

Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις ουσιαστικές ιδιότητες του φυτού ήταν οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής (ιδίως οι Cherokee), που το χρησιμοποιούσαν (τη ρίζα), για θεραπεία ορισμένων «γυναικείων προβλημάτων» και σε ρευματισμούς. Οι πρώτες περιγραφές βοτανολόγων εμφανίζονται το 1705. Από το 1732 εισάγεται σαν καλλωπιστικό στους αγγλικούς κήπους. Μετά το 1800 αναγνωρίζεται η φαρμακευτική του αξία από Αμερικάνους φυτοθεραπευτές. Από το 1820 έως το 1926 θεωρήθηκε επίσημα φάρμακο για την Αμερικάνικη φαρμακοποιία.

Οι «εκλεκτικοί πρακτικοί γιατροί» το ονόμασαν «macrotys», ένα όνομα που εμφανιζόταν στα ιατρικά βιβλία μέχρι το 1890, πριν χαθεί από το προσκήνιο.

Ιδιαίτερα την μελέτησε ο ιατρός John King, (1813-1893) -που «ανέσυρε» και την Echinacea- σαν αντιρρευματικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο, αλλά επίσης παρατήρησε την ιδιαίτερη δράση της σε «μη φυσιολογικές καταστάσεις των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας».

Με την ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνικών απομόνωσης και ταυτοποίησης, οι χημικοί απομόνωσαν από τη ρίζα, φυτοστερίνες, σαλικυλικό οξύ, ρανουνκουλίνη, τριτερπενικούς γλυκοσίδες, ταννίνες και λιπαρά οξέα. Από το 1950 και μετά, οι έρευνες κατέληξαν ότι οι γκυκοσίδες, όπως η ακετίνη, ο σιμισιφουγκοσίδης, (actein and cimigiside,) είναι υπεύθυνοι για τη φαρμακολογική δράση του φυτού. Το 1980 βρέθηκαν και ισοφλαβόνες.

Πολλά από τα ενεργά συστατικά είναι αδιάλυτα στο νερό, γι’ αυτό προτιμότερα είναι τα αλκοολικά διαλύματα ή το ξηρό εκύλισμα σε μορφή κάψουλας.

Το Black cohosh είναι ένα πολυδύναμο φυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μυοχαλαρωτικό, παυσίπονο, (ιδίως σε πόνους περιόδου), αντιφλεγμονώδες, υπογλυκαιμικό, υποτασικό, εμμηναγωγό, φυτοοιστρογόνο. Κατεξοχήν στη Γερμανία, χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως το αίσθημα καύσου στα πόδια, η κατάθλιψη και οι διαταραχές του ύπνου.

Το 1985 στη Γερμανία, βρέθηκε ότι το Black cohosh επιδρά στη συγκέντρωση στον ορό του αίματος των ορμονών της υπόφυσης, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής και εκλεκτικής μείωσης της ωχρινοποιητικής ορμόνης, (αλλά χωρίς σημαντική μεταβολή στα επίπεδα της προλακτίνης και της θηλακιοτρόπου ορμόνης). Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης συνδέονται με μια σαφή αιχμή της συγκέντρωσης των ορμονών της ωχρινοποιητικής ορμόνης.

Το 1982 στη Γερμανία έγινε μελέτη με τη συμμετοχή 629 γυναικών, με παρακολούθηση 131 ιατρών, για 6-8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν εντυπωσιακή μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στο 49% των περιπτώσεων (εξάψεις, εφίδρωση, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ταχυκαρδίες), ενώ το 39% των ασθενών δήλωσε ικανοποιητική βελτίωση, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της ευερεθιστότητας. Παρενέργειες, ιδίως στο γαστρεντερικό, παρουσίασε το 7% των εθελοντριών, καμία όμως δεν ήταν σοβαρή για να αξιολογηθεί σοβαρά.

Ακολούθησαν μελέτες το 1988 και το 1991, που πιστοποίησαν ότι το αλκοολικό εκχύλισμα της ρίζας του φυτού, παρουσιάζει οιστρογονικού τύπου δράση και μειώνει την επίδραση της ωχρινοποιητικής ορμόνης (μπλοκάροντας οιστρογονικούς υποδοχείς) στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Σε μικρές δόσεις έχει παρατηρήθεί οτι η cimicifuga αυξάνει την όρεξη και προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών.

Η απέκκριση γίνεται απο το δέρμα και απο τα νεφρά, έτσι ωστε μπορεί να παρατηρηθεί η χαρακτηριστική οσμή του φυτού στα ούρα.

Σήμερα, μετά από 40 χρόνια εμπειρίας στην Ευρώπη, το φυτό θεωρείται πάλι μια πρόταση για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα για γυναίκες που αναζητούν μια εναλλακτική θεραπεία προς τα οιστρογόνα.

Μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες σε κάθε ιδιαίτερη, από γυναικολογική άποψη, φάση της ζωής τους, όπως η εμμηνόπαυση, η ανακούφιση των πόνων της περιόδου, αλλά η ομαλή προετοιμασία προς τεκνοποίηση.

Η δοσολογία, έχει καθοριστεί στα 4mgr δύο φορές ημερησίως ξηρού εκχυλίσματος, ισοδύναμου με 40mgr ρίζας του φυτού. Βεβαίως το φυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή και λίγες εβδομάδες πριν τη σύλληψη. Να μην χρησιμοποιείται συνεχώς για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.

Αλχεμίλη (Alchemila vulgaris)

Ειναι αρκετά σπάνιο και δυσεύρετο. Υπάρχει ομως ενα ακόμα σπανιώτερο το Αlcemilla alpine oπου φύεται σε υψόμετρο ανω των 1000 μέτρων και σε ειδικά ασφεστολιθικά εδάφη καθώς και σε εδάφη με βαλσάτη. Το Αλχεμίλη συνιστάται απο τα πανάρχαια χρόνια για ολα τα γυναικολογικά προβλήματα ακόμα και σε περιπτώσεις πρόπτωσης της μήτρας.

Μία τρίτη λύση είναι μια σύνθεση που εχει ευεργετική δράση στα γυναικαία προβλήματα πάσης φύσεως..

Αγγελλική Κινέζική , ρίζα (Angelica sinensis)

Ρυθμιστικό γυναικειων ορμονών.

Βρώμη ,σπόρος (Avena sativa)

Αντισπασμωδικό. Καταπραύνει και ενισχύει το νευρικό σύστυμα.

Βέρβενα ή Ιεροβότανο (Verbena spp.)

Απαλό ηρεμιστικό ειδικό για παιδιά με διαταραγμένο νευρικό σύστημα, ήπιο αναλγητικό.

Λυγαριά (Vitex agnus castus)

Τονωτικό αναπαραγωτικού, τονώνει και ομαλοποιεί τη λειτουργία της υπόφυσης. Συνιστάται για πόνους της περιόδου το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο την εμμηνόπαυση καιτην επανισορόπηση του αντισυλληπτικού χαπιού μετά τη γέννα.

Μηδική ή Αλφααλφα (Medicago sativa)

Θρεπτικό βότανο με μεγάλη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ και σιδήρου. Πρόδρομος οιστροφόνου για την εμμηνόπαυση.

Παθανθές (Passiflora incarnata)

Δυνατό ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό,αναλγητικό. Χρησιμοποιείται για επιληπτικές κρίσεις και υστερία.

Φυγοκόρη (Cimicifuga resemosa)

Aντισπασμωδικό, χρησιμοποιείται για του ςπόνους της περιόδου το βήχα και μυικούς σπασμούς. Εμμηναγωγό.Ανακουφίζει αποτις εξάψεις τις γυναίκες που εχουν περάσει στην εμμηνόπαυση.

Allzzaro

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα για να μιλήσουν μεταξύ τους!
Τι είναι το σοκ μεταφύτευσης των φυτών και πώς μπορείτε να το αποφύγετε
Η διαφορά της άγριας με την καλλιεργούμενη ρίγανη σε γεύση και θρεπτική αξία
Μέντα και Δυόσμος: Ποια είναι τα οφέλη και οι διαφορές τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση