,

Η Πρώτη Αρχή. Μια ιστορία Ζεν

Όταν κάποιος πηγαίνει στο ναό Obaku στο Κιότο βλέπει σκαλισμένες πάνω από την πύλη τις λέξεις «η πρώτη αρχή.” Τα γράμματα είναι ασυνήθιστα μεγάλα,

Όταν κάποιος πηγαίνει στο ναό Obaku στο Κιότο βλέπει

σκαλισμένες πάνω από την πύλη τις λέξεις «η πρώτη αρχή.” Τα γράμματα είναι ασυνήθιστα μεγάλα, και εκείνοι που εκτιμούν την καλλιγραφία το θαυμάζουν πάντα ως ένα αριστούργημα. Γράφτηκαν από τον Kosen διακόσια χρόνια πριν.

Advertisment

Όταν ο δάσκαλος τα έγραψε, τα έκανε σε χαρτί, από το οποίο οι εργάτες το έκαναν μεγαλύτερο και το σκάλισαν στο σε ξύλο. Καθώς ο Kosen δημιουργούσε τα γράμματα, μαζί του ήταν ένας τολμηρός μαθητής ο οποίος είχε φτιάξει αρκετά γαλόνια μελάνι για αυτήν την καλλιγραφία και που ποτέ δεν παρέλειπε να επικρίνει το έργο του δασκάλου του.

“Αυτό δεν είναι καλό”, είπε στον Kosen μετά την πρώτη προσπάθεια.

“Πώς είναι αυτό;”

Advertisment

“Φτωχό. Χειρότερο από ό, τι πριν,” πρόφερε ο μαθητής.

Ο Kosen έγραφε υπομονετικά το ένα φύλλο μετά το άλλο μέχρι που έγραψε 84 φύλα, όσο και οι Πρώτες Αρχές του Ζεν, ακόμα χωρίς την έγκριση του μαθητή.

Στη συνέχεια, όταν ο νεαρός βγήκε έξω για λίγα λεπτά, ο Kosen σκέφτηκε: “Τώρα είναι η ευκαιρία μου να ξεφύγω από επικριτικό μάτι του,” και έγραψε τάχιστα, χωρίς καμία απόσπαση και σχεδόν αυθόρμητα. “Η πρώτη αρχή.”

“Είναι ένα αριστούργημα,” είπε ο μαθητής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση