, ,

Συνέντευξη με τον Ihaleakala Hew Len

Μια συνέντευξη με τον Ihaleakala Hew Len Από: Saunders Cat Μετάφραση άρθρου: Μωυσής Πώς ευχαριστείς κάποιον που σε έχει βοηθήσει να απελευθερωθείς; Πώς να


Μια συνέντευξη με τον Ihaleakala Hew Len

Από: Saunders Cat

Μετάφραση άρθρου: Μωυσής

Πώς ευχαριστείς κάποιον που σε έχει βοηθήσει να απελευθερωθείς; Πώς να ευχαριστήσεις έναν άνθρωπο του οποίου το απαλό πνεύμα και οι δηλώσεις του άλλαξαν για πάντα την πορεία της ζωής σου; Ο Ihaleakala Hew Len είναι ένας τέτοιος άνθρωπος για μένα.

Όπως ένας πνευματικός αδερφός εμφανίζεται απροσδόκητα σε μια ώρα ανάγκης, έτσι ο Ihaleakala ήρθε στη ζωή μου, το Μάρτιο του 1985, κατά τη διάρκεια ενός χρόνου πολύ μεγάλων αλλαγών στη ζωή μου. Τον γνώρισα κατά τη διάρκεια μιας εκπαίδευσης που ονομαζόταν “Self-I Dentity Through Ho’oponopono”, το οποίο είχε οργανώσει μαζί με τον
αείμνηστο Morrnah Nalamaku Simeona, έναν ιθαγενή Χαβανέζο Καχούνα («φύλακας του μυστικού»).


Το 1997, το Foundation of I Inc. Ελευθερία του Κόσμου) μου έκανε τη τιμή να μου ζητήσει να πάρω συνέντευξη από τον Ihaleakala. Αυτή η οργάνωση ιδρύθηκε από τον Morrnah.

Advertisment

Ο Δρ S. Ihaleakala Hew Len είναι πρόεδρος και διαχειριστής του ιδρύματος. Μαζί με τον Morrnah, o Ihaleakala έχει συνεργαστεί με χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ομάδων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO (Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτισμική Οργάνωση του ΟΗΕ ), Διάσκεψη Διεθνούς Ανθρώπινης Ένωσης για  την Παγκόσμια Ειρήνη, Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης, Διάσκεψη Παραδοσιακής Ινδικής Ιατρικής , Θεραπευτές για την Ειρήνη στην Ευρώπη, και στην Κίνηση Καθηγητών του Δημοσίου της Χαβάης.

Ο Ihaleakala έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στην εργασία με άτομα με αναπτυξιακή αναπηρία και με εγκληματικούς ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους. Σε όλο το έργο του ως εκπαιδευτικός, η διαδικασία Ho’oponopono υποστηρίζει και διαπερνά κάθε αναπνοή των προσπαθειών του.

Με απλά λόγια, το Ho’oponopono, σημαίνει “να κάνεις το σωστό”, ή “να διορθώσεις ένα λάθος.” Σύμφωνα με τους αρχαίους Χαβανέζους, το σφάλμα προκύπτει από σκέψεις που είναι διαποτισμένες από οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος. Το Ho’oponopono προσφέρει έναν τρόπο να απελευθερώσεις την ενέργεια από αυτές τις οδυνηρές σκέψεις ή λάθη, τα οποία προκαλούν ανισορροπία και ασθένεια.

Advertisment

Μια φορά, ο Ihaleakala έφυγε για ένα ολόκληρο απόγευμα στη μέση της εκπαίδευσης στην οποία λάμβανα μέρος, γιατί το Unihipili του (παιδί / υποσυνείδητο) του είπε να πάει στο ξενοδοχείο του και να πάρει έναν καλό υπνάκο. Φυσικά, αυτός ήταν ο υπεύθυνος για την αναχώρηση του, και ο Morrnah ήταν εκεί για να διδάξει. Ακόμα κι έτσι, η αποχώρησή του μου έκανε βαθιά εντύπωη.

Για κάποιον σαν εμένα, που μεγάλωσα σε μια οικογένεια και σε έναν πολιτισμό, που μου διδάσκει να βάζω τους άλλους πρώτα, η πράξη του Ihaleakala με άφησε έκπληκτο αλλά και με μια γεύση ευχαρίστησης. Αυτός πήρε τον υπνάκο του, και εγώ πήρα ένα αξέχαστο μάθημα για την φροντίδα του εαυτού.

Cat: Ihaleakala, όταν σε γνώρισα το 1985, είχα μόλις ανοίξει ένα ιδιωτικό ιατρείο, αφού είχα δουλέψει τα τελευταία 4 χρόνια ως σύμβουλος πρακτορείων. Θυμάμαι που είπες, “Όλη η θεραπεία είναι μια μορφή χειραγώγησης.” Σκέφτηκα, “Χριστέ μου! Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω τώρα;” Ήξερα ότι είχες δίκιο, γι ‘αυτό παραλίγο να παραιτηθώι! Προφανώς, δεν το έκανα, αλλά αυτή η δήλωση άλλαξε εξ’ ολοκλήρου τον τρόπο με τον οποίο εργάζομαι με τους ανθρώπους

Ihaleakala: Ο χειρισμός συμβαίνει όταν εγώ (ως θεραπευτής) έχω την άποψη ότι εσύ είσαι άρρωστος και εγώ πρόκειται να εργαστώ επάνω σου. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι χειραγώγηση, αν αντιλαμβάνομαι ότι εσύ έρχεσαι σε μένα για να μου δώσεις μια ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει σε μένα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Εάν πιστεύετε ότι είστε εκεί για να σώσετε το άλλο πρόσωπο, να θεραπεύσετε το άλλο πρόσωπο, ή να κατευθύνετε τον άλλον, τότε οι πληροφορίες που φέρνετε βγαίνουν από τη διάνοια σας, το συνειδητό μυαλό σας. Αλλά η διάνοια δεν έχει καμία πραγματική κατανόηση των προβλημάτων και πώς να τα προσεγγίσει.

Η διάνοια δεν συνειδητοποιεί ότι όταν ένα πρόβλημα λύνεται με τη μεταστοιχείωση – με τη χρήση του Ho’oponopono ή άλλες σχετικές διεργασίες, τότε το πρόβλημα και όλα όσα σχετίζονται με αυτό λύνονται, ακόμη και σε μικροσκοπικό επίπεδο και πίσω στην αρχή του χρόνου.

Έτσι, πρώτα απ ‘ όλα, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι, “Τι είναι το πρόβλημα;” Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους, δεν θα λάβετε μια σαφή απάντηση. Επειδή δεν υπάρχει λοιπόν σαφήνεια, επινοούν διάφορους τρόπου για να το λύσουν.

Cat: … Λες και το πρόβλημα είναι “εκεί έξω”.

Ihaleakala: Ναι. Για παράδειγμα, τις προάλλες δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την κόρη μιας γυναίκας που είναι 92 ετών. Είπε, «Η μητέρα μου πονάει πολύ στο ισχιακό της για αρκετές εβδομάδες.”

Καθώς μου μιλάει, εγώ ρωτάω το Θεό “Τι συμβαίνει σε μένα που έχω προκαλέσει πόνο σε αυτή τη γυναίκα;” Και τότε ρωτώ, “Πώς μπορώ να διορθώσω αυτό το πρόβλημα μέσα μου;” Εμπνέομαι τις απαντήσεις και έπειτα τις εφαρμόζω.

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα η γυναίκα μου τηλεφωνεί και λέει, «η μητέρα μου αισθάνεται καλύτερα τώρα!” Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν θα επαναληφθεί, επειδή υπάρχουν συχνά πολλαπλές αιτίες για αυτό που φαίνεται να είναι το ίδιο πρόβλημα.

Cat: Έχω πολλές επαναλαμβανόμενες ασθένειες και χρόνιο πόνο. Δουλεύω με αυτό όλη την ώρα, χρησιμοποιώντας το Ho’oponopono και άλλες διαδικασίες εκκαθάρισης για να επανορθώσω για όλο τον πόνο που έχω προκαλέσει από την απαρχή του χρόνου.

Ihaleakala: Ναι. Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι σαν κι εμάς που ασχολούμαστε με τη θεραπεία, έχουμε προκαλέσει πολύ πόνο.

Cat: Σίγουρα!

Ihaleakala: Πόσο υπέροχο να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μας πληρώνουν επειδή τους έχουμε προκαλέσει τόσα προβλήματα!

Το είπα αυτό σε μια γυναίκα στη Νέα Υόρκη, και είπε, “Θεέ μου, και μόνο να το ήξεραν!” Αλλά βλέπετε, κανείς δεν το ξέρει. Οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι, συνεχίζουν να σκέφτονται ότι είναι εκεί για να βοηθήσουν να θεραπεύσουν το άλλο πρόσωπο.

Έτσι, αν κάποιος σαν εσένα έρχεται σε μένα, λέω στο Θεό, «Σε παρακαλώ, ό,τι και να συμβαίνει σε μένα και έχω προκαλέσει τόσο πόνο στον Cat, πες μου πως μπορώ να το διορθώσω.” Και εγώ θα εφαρμόσω ό, τι πληροφορίες μου δίνονται επ ‘ αόριστον, έως ότου ο πόνος σου να φύγει ή μέχρι να μου ζητήσεις να σταματήσω. Το σημαντικό δεν είναι το αποτέλεσμα, το σημαντικό είναι να μπεις στο πρόβλημα. Αυτό είναι το κλειδί.

Cat: Δεν επικεντρωνόμαστε στο αποτέλεσμα, γιατί δεν είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό..

Ihaleakala: Σωστά. Μπορούμε μόνο να συμμετάσχουμε.

Cat: Επίσης, δεν γνωρίζουμε πότε μια συγκεκριμένη ασθένεια ή πόνος θα μετατοπιστεί.

Ihaleakala: Ναι. Πείτε ότι μια γυναίκα έχει ήδη λάβει ένα βότανο που της πρότειναν, και δεν λειτουργεί. Και πάλι, το ερώτημα είναι «τι συμβαίνει μέσα μου όταν αυτή η γυναίκα βιώνει ότι το βότανο δεν της κάνει τίποτα;” Θα δούλευα πάνω σε αυτό. Θα συνέχιζα τον καθαρισμό, θα κρατούσα το στόμα μου κλειστό, και θα επέτρεπα στη διαδικασία της μεταστοιχείωσης να λάβει χώρα.

Από τη στιγμή που θα συμμετάσχει η διάνοια, η διαδικασία σταματά. Αυτό που πρέπει να θυμάστε όταν κάποιο είδος θεραπείας δεν φαίνεται να λειτουργεί είναι το εξής: μπορεί να υπάρχουν πολλά λάθη, πολλά προβλήματα ή οδυνηρές αναμνήσεις που προκαλούν τον πόνο. Δεν ξέρουμε τίποτα! Μόνο ο Θεός ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει.

Έκανα μια παρουσίαση στο Ντάλας τον περασμένο μήνα, και μίλησα με μια γυναίκα, master Reiki. Είπα, “Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια ερώτηση. Όταν κάποιος έρχεται σε σας με ένα πρόβλημα, που είναι το πρόβλημα;” Φαινόταν αμήχανη όταν της είπα, “Εσείς είστε αυτή που προκάλεσε το πρόβλημα, έτσι ώστε ο πελάτης σας πρόκειται να σας πληρώσει για να θεραπεύσει το δικό σας πρόβλημα!” Κανείς δεν το πιάνει αυτό.

Cat: 100% ευθύνη.

Ihaleakala: 100% γνωρίζοντας ότι είσαι η αιτία του προβλήματος. 100% γνωρίζοντας ότι έχεις την ευθύνη να διορθωθεί το σφάλμα. Μπορείς να φανταστείς αν όλοι ξέραμε ότι είμαστε 100% υπεύθυνοι;

Έκανα μια συμφωνία με τον εαυτό μου πριν από δέκα χρόνια ότι θα κέρναγα τον εαυτό με ένα τεράστιο καυτό φοντάν παγωτό- αν θα μπορούσα να περάσω μια μέρα χωρίς να κρίνω κάποιον. Ποτέ δεν έχω καταφέρει να το κάνω! Όχι για μια ολόκληρη μέρα.

Λοιπόν, πώς μπορώ να το επικοινωνήσω αυτό στον κόσμο – ότι είμαστε 100% υπεύθυνοι για κάθε πρόβλημα; Αν θέλετε να λύσετε ένα πρόβλημα, δεν έχει σημασία το είδος του προβλήματος, εργαστείτε με τον εαυτό σας.

Αν το πρόβλημα είναι με ένα άλλο πρόσωπο, για παράδειγμα, ρωτήστε τον εαυτό σας, “Τι συμβαίνει σε μένα που κάνει αυτό το άτομο να με ενοχλεί;” Οι άνθρωποι εμφανίζονται στη ζωή σας μόνο για να σας αναστατώσουν! Εάν το γνωρίζετε αυτό, τότε μπορείτε να εξυψώσετε οποιαδήποτε κατάσταση λέγοντας απλά: “Λυπάμαι για ό, τι συμβαίνει. Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με.”.

Cat:Δεν χρειάζεται να το πείτε φωναχτά και ούτε χρειάζεται να κατανοείτε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Ihaleakala: Αυτή είναι η ομορφιά του. Δεν χρειάζεται να καταλάβεις. Είναι όπως το Internet. Δεν μπορείς να το καταλαβαίνεις όλο αυτό! Απλά πηγαίνεις στη Θεότητα και λες, “Μπορώ να κατεβάσω (download);” Και η Θεότητα το κάνει ούτως ώστε να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες. Αλλά επειδή δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε, δεν κατεβάζουμε ποτέ απευθείας από το Φως. Πηγαίνουμε έξω.

Θυμάμαι ο Morrnah συνήθιζε να λέει, “είναι μια εσωτερική εργασία.” Αν θέλετε να είστε επιτυχής, είναι μια εσωτερική εργασία. Εργαστείτε μέσα σας!

Cat: Ξέρω ότι η πλήρη ανάληψη της ευθύνης είναι το μόνο πράγμα που λειτουργεί, αλλά μου ήταν δύσκολο στην αρχή, γιατί είμαι ένας υπερβολικά υπεύθυνος τύπος. Όταν άκουσα αυτά που λες για 100% ανάληψη της ευθύνης όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για κάθε κατάσταση και πρόβλημα, σκέφτηκα, “Ουάου! Αυτό είναι τρελό! Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου λέει να γίνω ακόμα πιο υπεύθυνοςι!”

Ωστόσο, όσο πιο πολύ το σκεφτόμουν, τόσο περισσότερο καταλάβαινα ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της υπερβολικά υπεύθυνης φροντίδας, έναντι της απόλυτης υπευθυνότητας  της φροντίδας του εαυτού μου. Το ένα είναι το να είσαι ένα μικρό καλό παιδί και το άλλο είναι το να είσαι ελεύθερος.

Θυμάμαι που μιλάγαμε για τα χρόνια όταν ήσουν ένας ψυχολόγος και ανήκες στο προσωπικό του Κρατικού Νοσοκομείου της Χαβάης για τους παράφρονες εγκληματίες. Έλεγες ότι όταν άρχισες να εργάζεσαι εκεί, η πτέρυγα για τους εγκληματίες ήταν γεμάτη βία, και όταν έφυγες τέσσερα χρόνια αργότερα, δεν υπήρχε κανένας.

Ιhaleakala: Βασικά, πήρα το 100% της ευθύνης. Απλά δούλεψα με τον εαυτό μου.

Cat: Είπες ότι όταν συνεργαστήκατε με τους τροφίμους, δεν ήταν καν εκεί μαζί σου.

Ihaleakala: Σωστά. Ήθελα να πηγαίνω στο νοσοκομείο μόνο για να ελέγξω τα αποτελέσματα. Αν εξακολουθούσαν να φαίνονται καταθλιπτικοί, τότε εργαζόμουν με τον εαυτό μου λίγο περισσότερο.

Το Ho’oponopono είναι πραγματικά πολύ απλό. Για τους αρχαίους κατοίκους της Χαβάης, όλα τα προβλήματα αρχίζουν όπως η σκέψη. Αλλά το να έχεις μια σκέψη δεν είναι το πρόβλημα. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι όλες οι σκέψεις μας είναι διαποτισμένες με οδυνηρές αναμνήσεις, αναμνήσεις προσώπων, τόπων, πραγμάτων.

Η διάνοια δεν μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα από μόνη της, επειδή η διάνοια μπορεί μόνο να διαχειρίζεται. Η διαχείριση των πραγμάτων δεν είναι ο τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα. Εσύ θέλεις να φύγουν! Όταν κάνετε το Ho’oponopono, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Θεός παίρνει την οδυνηρή σκέψη και την εξουδετερώνει ή την εξαγνίζει.

Δεν εξαγνίζεις το πρόσωπο, το μέρος ή το πράγμα. Μπορείς να εξουδετερώσεις την ενέργεια που σε συνδέει με αυτό το άτομο, μέρος ή πράγμα. Έτσι, το πρώτο στάδιο του Ho’oponopono είναι ο καθαρισμός αυτής της ενέργειας.

Τώρα συμβαίνει κάτι υπέροχο. Όχι μόνο η ενέργεια να εξουδετερώνεται, αλλά επίσης απελευθερώνεται. Οι Βουδιστές το αποκαλούν «κενό». Το τελικό βήμα είναι να επιτρέψετε στη Θεότητα να έρθει και να γεμίσει το «κενό» με φως.

Για να κάνετε το Ho’oponopono, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε ποιο είναι το πρόβλημα ή το σφάλμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, όποιο κι αν είναι. Μόλις παρατηρήσετε, η ευθύνη σας θα αρχίσει αμέσως να καθαρίζει, λέγοντας, “Λυπάμαι. Παρακαλώ συγχώρεσέ με».

Cat: Έτσι, η πραγματική δουλειά του πνεύματος δεν είναι η επίλυση των προβλημάτων, αλλά το να ζητήσει συγχώρεση.

Ihaleakala: Ναι. Η δουλειά μου εδώ στη γη είναι διπλή. Η δουλειά μου είναι πρώτα απ ‘όλα να επανορθώσω. Η δεύτερη δουλειά μου είναι να αφυπνίσω τους ανθρώπους που μπορεί να είναι κοιμισμένοι. Σχεδόν όλοι κοιμούνται! Ο μόνος τρόπος που μπορώ να τους ξυπνήσω, είναι να εργάζομαι με τον εαυτό μου.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση αποσπάσματος της συνέντευξης. Ολόκληρη τη συνέντευξη στα Αγγλικά θα τη βρείτε εδώ.

Μωυσής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση