/

Φυσιογνωμική: Δείξε μου το πρόσωπό σου να σου πω ποιος είσαι

Αν τα μάτια είναι, κατά την λαϊκή θυμοσοφία, ο καθρέφτης της ψυχής, το υπόλοιπο πρόσωπο είναι ο… χάρτης της. Υπερβολή; Ίσως, αν αναλογιστεί κανείς

Αν τα μάτια είναι, κατά την λαϊκή θυμοσοφία, ο καθρέφτης της ψυχής, το υπόλοιπο πρόσωπο είναι ο… χάρτης της. Υπερβολή; Ίσως, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον «πατέρα» της φυσιογνωμικής, τον Johann Kaspar Lavater, τα ανθρώπινα πρόσωπα είναι τόσο πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους, όσο και οι ανθρώπινοι χαρακτήρες. Αυτό, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει ότι ασφαλείς «κανόνες» για την προσωπικότητα όσων έχουν, για παράδειγμα, γαμψή μύτη, δεν μπορούν στην πραγματικότητα να προκύψουν.

Αυτό που προκύπτει από τις γενικές γνώσεις της φυσιογνωμικής είναι μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις –και άλλες τόσες γενικές ενδείξεις– που όπως και να ‘χει, έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους. Τι «λέει» λοιπόν για τον χαρακτήρα μας το πρόσωπό μας;

Advertisment

Το σχήμα του προσώπου Το συναίσθημα έχει τον πρώτο λόγο στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου με στρογγυλό πρόσωπο: Ευαίσθητα και στοργικά, τα άτομα αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνάψουν σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις, από τους… κατόχους μακρόστενων προσώπων. Αυτοί οι τελευταίοι διακρίνονται από την τάση τους να κουράζονται εύκολα, ενώ είναι πρακτικοί και μεθοδικοί άνθρωποι, με ιδιαίτερες ικανότητες στη διευθέτηση καταστάσεων. Το τετράγωνο πρόσωπο μαρτυρά αποφασιστικότητα, αλλά μπορεί επίσης να προδίδει έντονη φιλοδοξία και ενίοτε αυταρχισμό. Αντίθετα, το τριγωνικό πρόσωπο συνδέεται στην κινέζικη παράδοση με το φλογερό ταμπεραμέντο, την δημιουργικότητα και την ευαισθησία.

Οι ζώνες του προσώπου Ο νούμερο ένα κανόνας της φυσιογνωμικής θέλει το πρόσωπο να χωρίζεται σε τρία τμήματα: Το επάνω, το μέτωπο δηλαδή, που συμβολίζει την σκέψη και κατ’ επέκταση τη λογική, το μεσαίο, των ματιών και της μύτης, που συμβολίζει το συναίσθημα, και το τρίτο, του στόματος και του πηγουνιού που αντιστοιχεί στον παρορμητισμό και τα ένστικτα. Όσο πιο κοντά σε μέγεθος είναι αυτές οι ζώνες μεταξύ τους (μετράμε πάντα κάθετα, όχι οριζόντια) τόσο ωραιότερο είναι το πρόσωπο και τόσο πιο… ισορροπημένος χαρακτήρας ο κάτοχός του. Αν κάποια ζώνη υπερισχύει των άλλων, κάνετε απλώς τους αντίστοιχους συσχετισμούς –μεγάλο μέτωπο υποδηλώνει τον έλεγχο της λογικής έναντι των συναισθημάτων, μακρύ πηγούνι έντονο παρορμητισμό και πάει λέγοντας.

Κατά μέτωπο… διάγνωση Όσο και αν δεν του φαίνεται, το μέτωπο μαρτυρά πολλά για τον χαρακτήρα μας. Τρεις διαφορετικούς τύπους έχουμε και εδώ, τους οποίους διακρίνουμε κοιτώντας το προφίλ του ατόμου: Μέτωπο που γέρνει προς τα πίσω, μαρτυρώντας φαντασία, πνεύμα και ευαισθησία, κάθετο μέτωπο που μαρτυρά άτομο πρακτικό, το οποίο δεν «το κουράζει» πολύ με σκέψεις, και μέτωπο που προεξέχει από το υπόλοιπο κρανίο, μαρτυρώντας κάποιο βαθμό ανωριμότητας. Όπως, βέβαια, τονίσαμε και πριν, σημαντικό ρόλο στο «διάβασμα» του προσώπου παίζει και το μήκος του μετώπου σε σχέση με τα άλλα δύο τμήματα: Ένα μεγάλο μέτωπο δείχνει άτομο έξυπνο και σκεπτόμενο –πιθανότατα και λιγότερο ενεργητικό– ένα στενό μέτωπο μαρτυρά σταθερό χαρακτήρα ενώ ένα μέτωπο αρμονικό προς το υπόλοιπο πρόσωπο υποδηλώνει ευγένεια και ισορροπία χαρακτήρα.

Advertisment

Για κοίτα με στα μάτια, λοιπόν Όσο και αν μοιάζει να πλησιάζει επικίνδυνα την… αστρολογία, το προφίλ του ατόμου με βάση το χρώμα των ματιών δεν ξέφυγε από την σύγχρονη φυσιογνωμική –και ποιοι είμαστε εμείς να αμφισβητήσουμε τους επιστήμονες; Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Τα καστανά μάτια υποδηλώνουν δημιουργικό πνεύμα και εριστική ιδιοσυγκρασία (αν σκεφτήκατε τους λαούς της Μεσογείου, είστε πολύ κοντά). Τα μπλε μάτια ανήκουν σε άτομο ήρεμο, πιο αδύναμο από εκείνον που έχει μάτια καστανά. Θάρρος και ζωηράδα, τέλος, μαρτυρούν τα πράσινα μάτια. Βέβαια, σημαντικό ρόλο εδώ παίζει και το σχήμα των ματιών: Τα μάτια που έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους δείχνουν στενή αντίληψη των πραγμάτων, σε αντίθεση με τα μάτια που απέχουν αρκετά, τα οποία μαρτυρούν ανοιχτό μυαλό. Τα μάτια που όταν είναι ανοιχτά σχηματίζουν ορθή γωνία με την μύτη ανήκουν σε ευγενικούς χαρακτήρες, ενώ τα βαθουλωτά μάτια, αυτά που η κινέζικη φυσιογνωμική αποκαλεί εύγλωττα «τα μάτια του λύκου» (θα τα αναγνωρίσετε από το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ πιο μέσα στο κρανίο σε σχέση με το κόκκαλο του φρυδιού και τα ζυγωματικά) είναι, όπως φανταστήκατε, ένα καθόλου καλό σημάδι για τον χαρακτήρα του κατόχου τους

Σε γνωρίζω από τα χείλη Ίσως εξίσου βασικό χαρακτηριστικό με τα μάτια, τα χείλη λένε πολλά για τον χαρακτήρα μας: Λεπτά και σκληρά χείλια διακρίνουν τα ανήσυχα πνεύματα, που πιθανώς κρύβουν και κάποια φιλαργυρία. Μαλακά χείλη ίσον αδύναμος χαρακτήρας, σε αντίθεση με τα αυστηρά σχηματισμένα που υποδηλώνουν σθεναρότητα. Τα σαρκώδη χείλη, όσο σέξι και αν είναι, μαρτυρούν και μια κάποια ροπή προς την τεμπελιά και τη λαιμαργία. Το κάτω χείλος που υπερισχύει σε μέγεθος του επάνω (όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των ανθρώπων) μαρτυρά άτομο που λειτουργεί ελαφρώς εγωιστικά στις σχέσεις του, καθότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη να αγαπηθεί απ’ ότι να αγαπήσει. Αντιθέτως, τα συμμετρικά χείλη –σε περίπου ίδιο μέγεθος το πάνω με το κάτω– θεωρούνται αισθηματικό… τζακ ποτ.

www.in2life.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μυς; Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης και οι παρενέργειες
Έρευνα: Οι φλεγμονές του εντέρου επηρεάζουν την κατάσταση της επιδερμίδας
5 συνήθειες που οδηγούν στην αποβολή του μαγνησίου από το σώμα
8 ανησυχητικά συμπτώματα που εμφανίζονται στα πόδια και τι σημαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση