,

Sirt6: Το γονίδιο που επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης

Πολλές μελέτες κατά το παρελθόν, έχουν αποδείξει ότι το συγκεκριμένο γονίδιο έχει σημαντικές δραστηριότητες για τις κυτταρικές λειτουργίες.

Sirt6: Το γονίδιο που επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης

Σε μια νέα μελέτη, που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Rochester στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την Vera Gorbunova, η ομάδα αποφάσισε να βρει τους μηχανισμούς με τους οποίους το γονίδιο Sirt6 επηρεάζει τη μακροζωία, επειδή αυτή η κατανόηση είναι το κλειδί για την τελική ανάπτυξη ουσιών που θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στη γήρανση.

Το γονίδιο Sirt6 είναι εδώ και καιρό, αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων που ασχολούνται με τη γήρανση. Πολλές μελέτες κατά το παρελθόν, έχουν αποδείξει ότι το συγκεκριμένο γονίδιο που μπορεί να βρεθεί σε ανθρώπους αλλά και σε πολλά ζώα, έχει δραστηριότητες που είναι σημαντικές για τις κυτταρικές λειτουργίες και ασθένειες καθώς και για την επιδιόρθωση του DNA και συνδέονται στενά με την μακροζωία.

Advertisment

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μια σπάνια παραλλαγή του γονιδίου Sirt6, σε άτομα που έχουν ζήσει από 100 χρόνια και πάνω και σύμφωνα με αυτό, η διαδικασία της γήρανσης επιβραδύνεται, υποστηρίζουν οι ερευνητές που έκαναν μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS.

Άλλη έρευνα για το ρόλο του Sirt6 στη γήρανση και τη μοριακή του λειτουργία που έγινε στις μύγες μύγες Drosophila, έδειξε ότι η αυξημένη δραστηριότητα του Sirt6 σε πειραματικές συνθήκες επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής σε κατώτερους πολυκύτταρους απλούς οργανισμούς αλλά και σε πολλούς ανώτερους.

Έχει βρεθεί επίσης ότι, ένας βασικός μηχανισμός του Sirt6 είναι η καταστολή της μεταγραφικής δραστηριότητας του dMyc, μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τον σχηματισμό πολυάριθμων όγκων στον άνθρωπο.

Advertisment

Οι ερευνητές γράφουν ότι αρκετά μικρά μόρια του ενεργοποιητή γονιδίου Sirt6 έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες, η χρήση τους να ενισχύσει τη δραστηριότητα αυτού του ενζύμου και αυτές οι ενώσεις να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Το Sirt6 δεν είναι το μόνο γονίδιο που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA, ωστόσο, η Vera Gorbunova πιστεύει ότι από θεραπευτική άποψη είναι πιο ενδιαφέρον από τα άλλα επειδή η επιδιόρθωση του DNA φαίνεται να είναι δική του κύρια λειτουργία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση