Γιατί οι σαγιονάρες βλάπτουν την υγεία μας

Ένα από τα πιο δημοφιλή υποδήματα παγκοσμίως και αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές υπόδημα του καλοκαιριού, η σαγιονάρα, μπήκε στο στόχαστρο αμερικανών επιστημόνων, που διαπίστωσαν

Ένα από τα πιο δημοφιλή υποδήματα παγκοσμίως και αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές υπόδημα του καλοκαιριού, η σαγιονάρα, μπήκε στο στόχαστρο αμερικανών επιστημόνων, που διαπίστωσαν ότι μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της Ένωσης Επιστημόνων Ορθοπεδικών των ΗΠΑ, οι σαγιονάρες τελικά δεν είναι τόσο … αθώες όσο θα πιστεύαμε, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα που δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε, λόγω του ότι είναι πολύ άνετες.

Advertisment

Κι όμως, όπως τελικά αποδεικνύεται, δεν είναι μόνο οι γόβες στιλέτο που δημιουργούν πρόβλημα στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Το αγαπημένο και πιο διαδεδομένο καλοκαιρινό υπόδημα, σύμφωνα με το queen.gr, είναι εξίσου επικίνδυνο, διότι:

Δε στηρίζει σωστά την καμάρα του πέλματος. Η σαγιονάρα δε διαθέτει το ανατομικό σχήμα των αθλητικών παπουτσιών, άρα δεν είναι σε θέση να παράσχει στο ανθρώπινο πέλμα την απαραίτητη άνεση και σωστή στάση κατά το περπάτημα.

Κατ’ επέκταση, εφόσον δε στηρίζει σωστά το πέλμα, δε στηρίζει και το σύνολο του ποδιού, προκαλώντας ιδιαίτερη κόπωση στους τένωντές μας, αλλά και πολλούς κραδασμούς στα γόνατα!

Advertisment

Δεν προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα που χρειαζόμαστε στην κίνησή μας. Μάλιστα, έρευνες έδειξαν ότι βάζουμε αντανακλαστικά περισσότερη δύναμη στα δάχτυλα των ποδιών για να συγκρατήσουμε τη διχάλα της σαγιονάρας, κουράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερο τον αστράγαλό μας.

Αυτό με τη σειρά του έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει διαρκώς το κέντρο βάρους του σώματός μας κι έτσι να κουράζονται περισσότερο απ’ όσο θα ‘πρεπε ο κορμός, ο αυχένας και τα χέρια μας.

Μπορεί να προκαλέσει πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση, που προκαλείται όταν ένα άτομο αναγκάζεται διαρκώς να μετατοπίζει το κέντρο βάρος του πέλματός του. Είναι αρκετά συνήθης πάθηση σε γυναίκες που φορούν πολύ συχνά ψιλοτάκουνες γόβες, αλλά και στις μπαλαρίνες, με τις γνωστές πουέντ τους.

prismanews.gr

eisygian.blogspot.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση