, ,

Κύριε Καθηγητά, κακό υπάρχει;

Του Γιώργου Βασιλορεΐζη Στο πανεπιστήμιο ο καθηγητής ρώτησε τους φοιτητές “Τα πάντα είναι δημιουργήματα του Θεού;” Ένας φοιτητής με σιγουριά είπε “Μάλιστα,κύριε καθηγητά.” Ο

Του Γιώργου Βασιλορεΐζη

Στο πανεπιστήμιο ο καθηγητής ρώτησε τους φοιτητές “Τα πάντα είναι δημιουργήματα του Θεού;” Ένας φοιτητής με σιγουριά είπε “Μάλιστα,κύριε καθηγητά.” Ο καθηγητής είπε “Αφού τα πάντα δημιούργησε ο Θεός, τότε & το Κακό είναι δικό του δημιούργημα & σύμφωνα με την αρχή ότι τα έργα μας καθορίζουν τι είμαστε, ο Θεός είναι το Κακό.” Ένας φοιτητής σήκωσε το χέρι του και είπε “Κρύο υπάρχει, κύριε καθηγητά;”

Advertisment

“Τι ερώτηση είναι αυτή; Βεβαίως υπάρχει.Ποτέ δεν ένιωσες κρύο;” Οι φοιτητές γέλασαν με την ερώτηση του συμμαθητή τους. Όμως ο φοιτητής συνέχισε “Στην πραγματικότητα όμως κρύο δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής,εκείνο που εμείς θεωρούμε κρύο είναι απουσία θερμότητας. Το απόλυτο «μηδέν» (– 460 βαθμούς κατά του Fahrenheit) είναι πλήρης απουσία θερμότητας. Κρύο δεν υπάρχει. Εμείς δημιουργήσαμε αυτή τη λέξη για να περιγράφουμε τι νιώθουμε όταν δεν υπάρχει θερμότητα.

Μετά ο φοιτητής συνέχισε “Τι λέτε, κύριε καθηγητά, σκοτάδι υπάρχει;” “Βεβαίως υπάρχει” απάντησε ο καθηγητής. ” Όχι κύριε καθηγητά, και σκοτάδι δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα το σκοτάδι είναι απουσία φωτός. Εμείς μπορούμε να ερευνούμε το φως, αλλά δεν μπορούμε το σκοτάδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τo πρίσμα του Νεύτωνα για να αποσυνθέσουμε το φως σε άλλα χρώματα & να ερευνήσουμε το μάκρος των κυμάτων του κάθε χρώματος. Όμως δεν μπορούμε να μετρήσουμε & να αποσυνθέσουμε το σκοτάδι .Πώς μπορείτε να μετρήσετε σε πιο βαθμό είναι το σκοτάδι; Μόνο μετρώντας το ποσοστό του φωτός. Δηλαδή,το σκοτάδι είναι μια έννοια την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να περιγράψουν της καταστάσεις όταν απουσιάζει το φως.

Και μετά ο φοιτητής ρώτησε “Κύριε καθηγητά, Κακό υπάρχει;” Ο καθηγητής απάντησε με, όχι και μεγάλη,σιγουριά “Δεν είναι Κακό αυτό που βλέπουμε καθημερινά; Η σκληρότητα μεταξύ των ανθρώπων, πολλά εγκλήματα & βία παντού στον κόσμο, όλα αυτά κατά τη γνώμη μου είναι παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει Κακό.” “Κακό δεν υπάρχει,κύριε καθηγητά. Το Κακό είναι απλά απουσία Θεού. Είναι μια λέξη που οι άνθρωποι επινόησαν για να περιγράφουν την απουσία Θεού. Ο Θεός δεν δημιούργησε το Κακό. Το Κακό είναι αποτέλεσμα απουσίας στην καρδιά του ανθρώπου θεϊκής αγάπης. Είναι σαν το κρύο που έρχεται όταν απουσιάζει η θερμότητα,ή, σαν το σκοτάδι που έρχεται όταν δεν υπάρχει φως.

Advertisment

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Latest posts by Γιώργος Βασιλορεΐζης (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση