Τα υγιεινά τρόφιμα… τα πιο οικονομικά

Σύμφωνα με την αντίληψη της πλειοψηφίας του πληθυσμό, η υγιεινή διατροφή απαιτεί και περισσότερα χρήματα. Όμως μια νέα έρευνα από το USDA έρχεται να

Σύμφωνα με την αντίληψη της πλειοψηφίας του πληθυσμό, η υγιεινή διατροφή απαιτεί και περισσότερα χρήματα. Όμως μια νέα έρευνα από το USDA έρχεται να αντιστρέψει την πεποίθηση αυτή συγκρίνοντας 4.439 “υγιεινά” και “λιγότερο υγιεινά τρόφιμα”. Βασιζόμενη στο βρώσιμο μέρος της τροφής δηλαδή στο καθαρό βάρος και στην ποσότητα της μερίδας.

Το αποτέλεσμα ήταν πως σε πληθυσμούς με αυξημένο δείκτη παχυσαρκίας, οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερο υγιεινές τροφές γιατί τις θεωρούσαν και πιο οικονομικές.

Advertisment

Με μια πρώτη ματιά ο καταναλωτής βλέπει την τιμή και μια δεύτερη θα πρέπει να βλέπει το πραγματικό μέρος που θα καταναλώσει για να ικανοποιηθεί.

Δημητριακά βρώμης, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά βρέθηκαν να κοστίζουν λιγότερο αναλογικά στην μερίδα από τα πιο πρωτεϊνούχα όπως το άπαχο χοιρινό, το μοσχάρι, το στήθος κοτόπουλο και τον τόνο σε κονσέρβα, και όλα τα προηγούμενα να κοστίζουν ακόμα λιγότερο από τα “λιγότερο υγιεινά τρόφιμα” όπως το παγωτό, το γιαούρτι με χαμηλών λιπαρών με φρούτα, τα ζυμαρικά με τυρί και τα junk food (burger, πίτσες, κρέπες )που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην καθημερινή διατροφή αποτελεί ή σύγκριση δημητριακών ολικής άλεσης και απλών δημητριακών. Τα δημητριακά ολικής

Advertisment

(δημητριακά πρωινού, ψωμί ολικής, κράκερ ολικής) και η βρώμη με μια πρώτη ματιά τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα απλά ραφιναρισμένα δημητριακά, όμως τα πρώτα είναι πιο χορταστικά καθώς έχουν την τάση να αυξάνουν το βάρος τους 2 και 3 φορές σε σχέση με τα απλά δημητριακά, έτσι καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα. Οι μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη και αν συνδυαστούν με 1 φρούτο αποτελούν ένα πολύ χορταστικό σνακ σε σύγκριση με μια μπάρα δημητριακών ή μερικά κριτσίνια.

Πολλές φορές οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί σε σχέση με τις τιμές των φρούτων, όσο όμως και να είναι η διαφορά από τον ένα πάγκο στον επόμενο, αγοράζοντας 6-7 φρούτα για τα απογευματινά σνακ το κόστος πάντα θα είναι πιο χαμηλό από ένα πακέτο με απλές ραφιναρισμένες μπάρες δημητριακών ή μερικά μπισκοτάκια του εμπορίου. Τα λαχανικά μπορεί αρχικά να φαίνονται ακριβά αν συνδυαστούν όμως με κρέας ή όσπρια είναι πιο χορταστικά και η κατανάλωση κρέατος θα είναι σαφώς μικρότερη.

Μερικοί τρόποι για εξοικονόμηση χρημάτων με στόχο την υγιεινή διατροφή είναι:

Ο προγραμματισμός των τροφίμων που θα χρησιμοποιηθούν ως κύρια γεύματα και αλλά και για τα ενδιάμεσα σνακ.
Η κατάψυξη των τροφίμων που περισσεύουν.
Ο συνδυασμός πρωτεϊνούχων τροφών με λαχανικά και δημητριακά ολικής. Π.χ. κρέας με μελιτζάνες ή κολοκυθάκια και ψωμί ολικής άλεσης
Αγορά λαχανικών και φρούτων στην εποχή τους
Καλλιέργεια 3-4 αγαπημένων λαχανικών στον κήπο ή ακόμα σε μεταλλικά κυτία στην βεράντα
Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή να έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες αφού τρώνε συχνά και χορταστικά γεύματα.

Πηγή: https://www.diatrofi.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση