Η άσκηση αλλάζει την έκφραση του DNA του λίπους

Η άσκηση ακόμη και σε μικρές δόσεις αλλάζει την έκφραση του DNA μας. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας για πρώτη

Η άσκηση ακόμη και σε μικρές δόσεις αλλάζει την έκφραση του DNA μας. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας για πρώτη φορά κατέστη δυνατό να καταγραφεί τι συμβαίνει σε επίπεδο επιγενετικής στα κύτταρα του λίπους μετά από συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι η επιγενετική αφορά τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων. Τα γονίδια μας αποτελούν την κληρονομιά των γονιών μας και δεν αλλάζουν. Ωστόσο η έκφρασή τους δηλαδή η ενεργοποίηση ή η απενεργοποίησή τους επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

«Στην έρευνά μας φάνηκαν τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης, επειδή το επιγενετικό μοτίβο των γονιδίων που επηρεάζουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα αλλάζει» εξηγεί η ερευνήτρια Charlotte Ling αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Διαβήτη του Πανεπιστημίου Lund.

Οι ερευνητές ανέλυσαν με τη βοήθεια προηγμένης τεχνολογίας 480.000 θέσεις στο γονιδίωμα 23 υπέρβαρων υγιών ανδρών που αθλούνταν κατά μέσο όρο 1,8 φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Διαπίστωσαν επιγενετικές αλλαγές σε 7000 γονίδια.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους in vitro (μελετώντας καλλιέργειες κυττάρων σε δοκιμαστικούς σωλήνες) απενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια και μειώνοντας έτσι την έκφρασή τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αλλαγές στον τρόπο αποθήκευσης λίπους στα κύτταρα.

Πηγή: vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε