Οι ηλικιωμένοι που πίνουν καφέ –με καφεΐνη ή χωρίς- προστατεύουν την υγεία τους και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, υποδεικνύει νέα μελέτη του National Cancer Institute.
Τα ευρήματα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί για το θέμα, υποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια αναπνευστικές νόσους, εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό, διαβήτη και λοιμώξεις. Δεν αποδείχθηκε το ίδιο όμως και για τους θανάτους από καρκίνο.
Advertisment
Στη μελέτη συμμετείχαν 400.000 άνθρωποι ηλικίας 50-71 ετών, οι οποίοι στην έναρξη της μελέτης, το 1995-96, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Παρακολουθήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2008, ή την ημέρα θανάτου τους.
Οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της μείωσης του κινδύνου θανάτου ήταν ανάλογη της ποσότητας του καφέ που καταναλωνόταν. Όσοι κατανάλωναν 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν περίπου 10% λιγότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν καφέ.
Η κατανάλωση καφέ δεν σχετίστηκε με θνησιμότητα από καρκίνο στις γυναίκες, αλλά παρατηρήθηκε ελαφρά και οριακά σημαντική σχέση της μεγαλύτερης κατανάλωσης καφέ με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στους άντρες.
Advertisment
Ο Neal Freedman, του NCI, δήλωσε ότι η σχέση της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θνησιμότητας είναι ασαφής. Οι ερευνητές μπορεί να διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου γενικά και θανάτου από διάφορα αίτια, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτιατή σχέση. Προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν πράγματι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μακροζωία.
Όμως πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα μπορούν να καθησυχάσουν ως ένα βαθμό τους λάτρεις του καφέ ότι η κατανάλωσή του δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 17 Μαΐου 2012, στο περιοδικό New England Journal of Medicine.
Βιβλιογραφία:
Freedman ND, et. al. The Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality, NEJM, May 17, 2012.