, ,

Βερθολλετία η υψικάρηνος (Βραζιλιάνικο Καρύδι) για καλή υγεία και διάθεση

Βραζιλιάνικα καρύδια: Μια πραγματική υπερτροφή με πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Ίσως αυτό το όνομα να μην σας λέει τίποτα, ωστόσο, η Βερθολλετία η υψικάρηνος δεν είναι άλλη από το γνωστό σε όλους μας πλέον, βραζιλιάνικο καρύδι, που ανήκει στα λεγόμενα super foods.

Ο πολύτιμος αυτός καρπός αναπτύσσεται πάνω σε γιγάντια δένδρα, κυρίως στα τροπικά δάση του Περού, της Βραζιλίας και της Βολιβίας. Τι το ιδιαίτερο έχουν, λοιπόν, τα βραζιλιάνικα καρύδια ώστε να συμπεριλαμβάνονται δίκαια μέσα στη λίστα των υπερ-τροφών; Πολλά!

Advertisment

Καταρχήν, τα βραζιλιάνικα καρύδια αποτελούν την ιδανική πηγή πρόσληψης σελήνιου, αφού 100 g καρύδια παρέχουν περίπου 1917 μg σεληνίου και 3485% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, που τα καθιστά ως τη μεγαλύτερη φυσική πηγή αυτού του μετάλλου. Αυτό σημαίνει ότι, τρώγοντας έστω και 1 καρύδι την ημέρα, προσλαμβάνετε μέχρι και 100 μικρογραμμάρια σελήνιο και αυτό είναι αρκετό, για να μην εμφανίσετε ποτέ έλλειψη σελήνιου.

Βερθολλετία η υψικάρηνος (Βραζιλιάνικο Καρύδι) για καλή υγεία και διάθεση

Η ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση είναι 3-6 καρύδια την ημέρα. Να σημειωθεί ότι, έξι τεμάχια περιέχουν 25% της ημερήσιας δόσης μαγνησίου, το 20% του φωσφόρου, το 25% του χαλκού, το 12% της θειαμίνης, ασβέστιο και σίδηρο 6%, 4γρ. πρωτεΐνης, 2γρ. φυτικών ινών, 187 mg καλίου και μηδενική χοληστερόλη, ενώ με την κατανάλωση 6 καρυδιών, τα επίπεδα σελήνιου στο αίμα, αυξάνουν ταχύτατα από 100-350%.

Advertisment

Επίσης, τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή του συμπλέγματος Β ομάδας των βιταμινών, όπως θειαμίνης (51% της ΣΗΔ ανά 100 g), ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β-6 (πυριδοξίνη) και folates. Συνολικά, λειτουργούν ως συν-παράγοντες ενζύμων κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού του υποστρώματος στο εσωτερικό του σώματος. Ο μακρύς κατάλογος των περιεχομένων συνεχίζεται, με μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το μαγγάνιο κλπ.

Τα καρύδια Βραζιλίας μπορεί να έχουν αρκετές θερμίδες (τα 6 καρύδια έχουν περίπου 185 θερμίδες) ωστόσο από αυτές, το 85% προέρχεται από ωφέλιμα λιπαρά οξέα, 8% από πρωτεϊνες και 7% από υδατάνθρακες. Περιέχουν επίσης, αργινίνη, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και φυτικές ίνες.

Από τι μας προστατεύουν και από τι μας απαλλάσσουν τα βραζιλιάνικα καρύδια;

Η επαρκής κατανάλωση σεληνίου έχει συνδεθεί με την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδή, ψωρίαση, άσθμα, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρδιοπάθεια ακόμη και με διάφορες μορφές καρκίνου. Βοηθά επίσης, στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και της κίρρωσης του ήπατος.

Βερθολλετία η υψικάρηνος (Βραζιλιάνικο Καρύδι) για καλή υγεία και διάθεση

Είναι μια εξαιρετική πηγή για μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA), όπως παλμιτελαϊκό οξύ (16:1) και ελαϊκό οξύ (18:1), που βοηθούν στη μείωση της LDL ή «κακή χοληστερόλη» και αυξάνει την HDL ή «καλή χοληστερίνη »στο αίμα. Να σημειωθεί ότι, η έλλειψη σεληνίου οδηγεί σε υπογονιμότητα, μείωση της ποσότητας και ποιότητας του σπέρματος και ανικανότητα σύλληψης στις γυναίκες.

Τα βραζιλιάνικα καρύδια δεν περιέχουν γλουτένη και άρα είναι ένα από τα δημοφιλή συστατικά για την παρασκευή τροφίμων χωρίς γλουτένη, που χρησιμοποιούνται κυρίως, από άτομα με τροφική αλλεργία στο σιτάρι και κοιλιοκάκη. Ο χαλκός που περιέχουν, βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και της αδυναμίας των οστών (οστεοπόρωση). Και φυσικά, το σελήνιο βοηθά τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ως ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη διανοητική ισορροπία και βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όσο όμως ωφέλιμα κι αν είναι τα βραζιλιάνικα καρύδια, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ποσότητα ημερησίως, καθώς σε υπερβολική συγκέντρωση, το σελήνιο μπορεί να έχει τοξική δράση.

[toggle title="Πηγές"]

thessdiet.gr

www.mamouzis.gr

www.lifehelp.gr

veganhellas.gr

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση