Η ανάγκη της αλλαγής στην Ιατρική και στην Ψυχιατρική

Γράφει ο Γιώργος Βασιλορεϊζης Ζούμε μια περίοδο έντονων αλλαγών σε πολλά επίπεδα. Είναι κάτι που το διαπιστώνουμε όλοι νομίζω. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο

Γράφει ο Γιώργος Βασιλορεϊζης

Ζούμε μια περίοδο έντονων αλλαγών σε πολλά επίπεδα. Είναι κάτι που το διαπιστώνουμε όλοι νομίζω. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όμως εκτιμώ πως κάποιες επιστήμες χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους,για να πάνε ένα βήμα παραπέρα, να εξελιχθούν και να συμβαδίσουν με τα δεδομένα της εποχής.

Advertisment

Οι Παιδαγωγικές επιστήμες-και κατ’επέκταση το εκπαιδευτικό σύστημα-προετοιμάζουν τους πολίτες του αύριο. Αλήθεια, μας ενδιαφέρει να βγαίνουν στην κοινωνία πιεσμένα, αγχωμένα και ανταγωνιστικά άτομα που έχουν συσσωρευμένες -και συχνά μη χρήσιμες- γνώσεις ή Άνθρωποι,που θα μπορούν να εκφράσουν δημιουργικά το δυναμικό τους, ώστε να είναι παραγωγικοί για τον εαυτό τους και χρήσιμοι για το Σύνολο;

Η επιστήμη της Ψυχολογίας, χρειάζεται να λάβει υπόψιν της, την πνευματική διάσταση του ανθρώπου,χωρίς θρησκοληπτικές προσκολλήσεις.Με αυτόν τον τρόπο ίσως καταφέρει να λύσει περισσότερα ερωτηματικά, που έχουν να κάνουν με την αιτία και όχι μόνο με το σύμπτωμα. Επιπλέον θα σταματήσει να κατηγοριοποιεί και να βάζει ταμπέλες με περισσή ευκολία -κάτι που μπορεί να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

Η επιστήμη της Ιατρικής καλείται να απαγκιστρωθεί από το αυστηρά βιολογικό μοντέλο που έχει ενστερνιστεί,και να δείξει μια ολιστική ματιά απέναντι στον άνθρωπο,  αντιμετωπίζοντάς τον ως σύνθετο ενεργειακό ον, με ποικίλες ψυχοσυναισθηματικές λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με τις αντιδράσεις του σώματος.

Advertisment

Ανέφερα ενδεικτικά της Παιδαγωγικές επιστήμες,  τη Ψυχολογία και την Ιατρική,μιας και θεωρώ ότι αποτελούν βασικούς πυλώνες της λειτουργίας μιας κοινωνίας,και έχουν ένα κοινό σημείο:είναι ανθρωποκεντρικές. Αν δεν συμβούν κάποιες αλλαγές σε αυτούς τους κλάδους, θα φανεί ότι δυστυχώς εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα του συστήματος,και αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο σε αυτό το σκουριασμένο γρανάζι.

Χρειαζόμαστε γερά θεμέλια για την επαναδημιουργία ενός οικοδομήματος, βασισμένο σε αληθινές αξίες και ανανεωμένες αντιλήψεις.

Latest posts by Γιώργος Βασιλορεΐζης (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση