, ,

Η Φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση της Αρθρίτιδας

Γράφει η Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπεύτρια PT, MSc για την Εναλλακτική Δράση Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από

Γράφει η Μαρία Κορόγιαννη, Φυσικοθεραπεύτρια PT, MSc για την Εναλλακτική Δράση

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Advertisment

Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις.

Υπάρχουν πάνω από 200 ταυτοποιημένοι τύποι αρθρίτιδας, που μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές ομάδες: τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής και η ουρική, τις μη φλεγμονώδεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρήξη συνδέσμων, και τις αρθρίτιδες του συνδετικού ιστού, όπως ο λύκος και η ινομυαλγία.

Τα αίτια για την ανάπτυξη αρθρίτιδας είναι διάφορα: φθορά των οστών της άρθρωσης, επίμονη φλεγμονή των μαλακών μορίων γύρω από μία άρθρωση, γενετική προδιάθεση, συσσώρευση κρυστάλλων ή λοίμωξη.

Advertisment

Είναι σημαντικό να προλάβετε την αρθρίτιδα στα αρχικά στάδια, πριν οι παραμορφώσεις γίνουν μόνιμες.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες που δυσχεραίνουν τη ζωή τους, αν και πολλές από αυτές μπορούν να ξεπεραστούν, με την κατάλληλη καθοδήγηση και στήριξη από τους επιστήμονες υγείας.

Στατιστικά Στοιχεία

103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.
Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα

Αρθρίτιδα και Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης των περισσότερων περιπτώσεων αρθρίτιδας. Εκτελείται αποκλειστικά από πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ομάδας επιστημόνων υγείας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε ή να διατηρήσετε εναν ενεργητικό και αυτόνομο τρόπο ζωής, στην εργασία, στο σπίτι, και γενικά στην καθημερινότητά σας.

Οι φυσικοθεραπευτές είναι πιστοποιημένα αρμόδιοι στο να αξιολογήσουν την κίνηση και τη λειτουργικότητά σας, καθώς και στο να σας υποδείξουν τρόπους ώστε να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας και να επιβραδύνετε ή να θεραπεύσετε την πάθησή σας.

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα βοηθήσει στα ακόλουθα:

προσφέρει επιστημονικές συμβουλές και ψυχολογική, όσο και πρακτική στήριξη
βοηθά να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και γνώση σχετικά με τη διαχείριση της πάθησής σας
απαντά με υπευθυνότητα στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας
θέτει εφικτούς στόχους, τους οποίους σας εμπνέει να ακολουθείτε, ώστε να σας διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο ενεργητικούς και δραστήριους

Ο φυσικοθεραπευτής είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος επιστήμονας στο να αξιολογεί και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα μυών και αρθρώσεων (μυοσκελετικές παθήσεις), και έτσι ο παθολόγος σας μπορεί να σας κατευθύνει απευθείας σε ένα ειδικευμένο φυσικοθεραπευτή για να αντιμετωπίσετε την αρθρίτιδά σας, παρά σε ένα ρευματολόγο ή ορθοπεδικό χειρουργό.

Τί να περιμένετε από μια συνεδρία φυσικοθεραπείας

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα ξεκινήσει τη συνεδρία λαμβάνοντας το ιστορικό σας, θα καταγράψει συνοδές ή προηγούμενες παθήσεις και ασθένειες, και θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινότητα, την ιδιοσυγκρασία, την εργασία σας και, γενικά, τον τρόπο ζωής σας.

Στη συνέχεια, μέσω της κλινικής εξέτασης (επισκόπηση, ψηλάφηση, μετρήσεις, ειδικές δοκιμασίες-τεστ) ο φυσικοθεραπευτής θα προσπαθήσει να καθορίσει όχι μόνο το πλαίσιο του υπάρχοντος προβλήματος, αλλά και το αίτιο και τις συνθήκες που συμβάλλουν σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να σχεδιάσει ένα πλάνο αποκατάστασης το οποίο θα είναι εξατομικευμένο για τη δική σας περίπτωση και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες σας, ως άνθρωπου και ως ασθενή.

Το πλάνο θεραπείας στο οποίο θα συμφωνήσετε τελικά μαζί με το φυσικοθεραπευτή σας, θα είναι το ιδανικότερο για να λυθεί το πρόβλημα της αρθρίτιδας με τον ασφαλέστερο και γρηγορότερο τρόπο.
Η φυσικοθεραπεία είναι η λύση στην πλειοψηφία των προβλημάτων αρθρίτιδας.

Η φυσικοθεραπεία είναι η λύση στην πλειοψηφία των προβλημάτων αρθρίτιδας.

Η θεραπεία που θα ακολουθήσει θα βασίζεται αποκλειστικά σε φυσικά μέσα και σε μη χειρουργικές/φαρμακευτικές τεχνικές θεραπείας, και μπορεί να περιλαμβάνει:

ελαφρύ πρόγραμμα ασκήσεων ή ειδικευμένο θεραπευτικό ασκησιολόγιο
γενικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο της δραστηριότητάς σας, αποφεύγοντας τις ασκήσεις/κινήσεις εκείνες που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα ή την πάθησή σας
συμβουλές εργονομίας και αλλαγής του επιβαρυντικού τρόπου ζωής, καθώς και συμβουλές σχετικά με το πότε πρέπει να ξεκουράζεστε και πότε πρέπει να κινείστε
θεραπείες με φυσικά μέσα, για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του πόνου (αναλγητικές θεραπείες). Σε αυτές περιλαμβάνονται τα θερμά ή ψυχρά επιθέματα, η αναλγητική ηλεκτροθεραπεία (ρεύματα TENS), ο υπέρηχος, το laser, η θεραπευτική μάλαξη, οι ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των αρθρώσεων, η υδροθεραπεία και τα ιαματικά λουτρά, οι διατάσεις, ο ηλεκτροβελονισμό ή/ και το taping, κ.ά.
παροχή ειδικών βοηθημάτων βάδισης ή νάρθηκες αρθρώσεων, τα οποία θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δραστήριος και ανεξάρτητος στην καθημερινότητά σας

Για να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα από τις φυσικοθεραπείες, είναι σημαντικό να διατηρείτε την συχνότητα των συνεδριών που έχετε προγραμματίσει με το φυσικοθεραπευτή σας, να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας σύμφωνα με τις υποδείξεις και συμβουλές του, καθώς και να εκτελείτε τηρείτε το πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι που έχει σχεδιάσει ειδικά για εσάς.

Στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας δεν είστε μόνος. Εκτός από τις ειδικές ομάδες και κοινότητες στήριξης των ανθρώπων που, όπως κι εσείς, πάσχουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σταθεί ισόβιος σύμμαχος στον αγώνα σας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο πόνος, η δυσλειτουργία, η κατάθλιψη, η κακή διάθεση, και η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορούν να δώσουν τη θέση τους στην ευεξία, τη λειτουργικότητα, την υγιή κινητικότητα και την αισιοδοξία.
ευεξία, φυσικοθεραπεία, κορόγιαννη

Διεκδικείστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, από σήμερα κιόλας.

Κάντε το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας: κλείστε ένα ραντεβού με το φυσικοθεραπευτή σας και ενημερωθείτε σχετικά με τους τρόπους καταπολέμησης της αρθρίτιδας.

Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την αρθρίτιδα
και διεκδικείστε μια καλύτερη ζωή για εσάς και τους γύρω σας.

© Maria Korogianni

physiowellness.org

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση