Η Σοφία της Αβεβαιότητας

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι – που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζουν την αυτοπεποίθηση και την αποτελεσματικότητα τους σε πολλές καταστάσεις

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι – που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζουν την αυτοπεποίθηση και την αποτελεσματικότητα τους σε πολλές καταστάσεις -είναι ότι πρέπει να νιώσουν απολύτως σιγουριά και βεβαιότητα για κάτι πριν αναλάβουν πρωτοβουλία για να το ακολουθήσουν ή υλοποιήσουν.

Εκείνο όμως που διαχωρίζει τους επιτυχημένους σε όλους τους τομείς της ζωής από αυτούς που διαρκώς αποτυγχάνουν είναι ότι η ανάπτυξη της συνηθειας να δρουν και να κάνουν πριν νιώσουν τελείως έτοιμοι. Οι υπόλοιποι συνήθως καθυστερούν και δεν τολμούν γιατί αισθάνονται ότι δεν έιναι έτοιμοι.
Έτυχε ποτέ να έχετε μία λαμπερή ιδέα για ένα προιόν ή υπηρεσία και λίγο αργότερα να μπείτε στο ιντερνετ, να ανοίξετε ένα περιοδικό ή να μπείτε σε ένα κατάστημα και να δείτε την ιδέα σας υλοποιημένη με μεγάλη έκπληξη; H διαφορά ανάμεσα σε εσάς και στον άνθρωπο που την υλοποίησε είναι πολύ απλή. Εκείνος έδρασε άμεσα στην ιδέα του ενώ εσείς όχι.

Μπορεί να πείτε ότι δεν κάνατε κάτι επειδή δεν είσασταν έτοιμοι αλλά μην ξεχνάτε ότι η Κιβωτός του Νώε φτιάχτηκε από ερασιτέχνες και ο Τιτανικός από επαγγελματίες.
Η συνήθεια της δράσης είναι ένα νοητικό πρόγραμμα που αντιδρά στο άγνωστο ωθώντας σας να κινηθείτε μπροστά αντί να σας φρενάρει. Δεν αγνοεί τους πιθανούς κινδύνους αλλά ούτε ενδίδει στον φόβο. Άλλωστε ο φόβος είναι και το νούμερο ένα φρένο σε κάθε προσδοκία μας και επιθυμία μας. Η δράση ως συνήθεια, αντί να περιμένει για την βεβαιότητα και την σιγουριά, σας ενθαρρύνει να συγκεντρώσετε γρήγορα τις πληροφορίες και να κινηθείτε μετά ακριβώς λίγο πριν νιώσετε έτοιμοι. Μετά αφού έχετε περάσει ήδη σε δράση θα μπορείτε να διορθώσετε στην πορεία παραμέτρους της ιδέας, για να πετύχετε τον στόχο σας. Η δράση ως συνήθεια θα σας πάει όπου θέλετε να πάτε αλλά επίσης και θα εξασφαλίσει ότι θα φτάσετε εκεί νιώθοντας πιο ικανοποιημένοι από άλλη φορά και αυτό πραγματικά θα σας απογειώνει κάθε φορά.

Ο Gregory Burns, γνωστός ερευνητής σε θέματα που αφορούν τον εγκεφάλο και την λειτουργία του -αντίδρασή του, έδειξε πως, σε αντίθεση με την εντύπωση που πιστεύεται από τον πολύ κόσμο, η αίσθηση της αβεβαιότητας είναι και το ΚΛΕΙΔΙ της ικανοποίησης στην ζωή. Οι άνθρωποι αγαπούν το οικείο και την θαλπωρή αλλά ανταμοίβονται για το διαφορετικό και αυτό είναι και η ώθηση προς την επιτυχία.

Όσο περισσότερο τα πράγματα γίνονται έτσι όπως περιμένουμε να γίνουν τόσο και λιγότερο δίνει προσοχή σε αυτό ο εγκέφαλός μας. Όταν όμως βιώνουμε κάτι καινούργιο ή απρόσμενο, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και έτσι παράγονται πολύ μεγάλες ποσότητες μιάς χημικής ουσίας της παρακίνησης του εγκεφάλου, της  ντοπαμίνης.

Αυτή η ουσία όταν παράγεται αυξάνει την ώθηση για να κάνουμε περισσότερα καινούργια πράγματα στο μέλλον, και ενισχύει την μοριακή δομή του εγκεφάλου μας, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα να νιώσουμε ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης.

(ελεύθερη μετάφραση από το το βιβλίο του Paul McΚenna: Αυτοπεποίθηση τώρα! Η δύναμη να επιδιώκετε ότι θέλετε.)

en-gr.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε