,

Μελέτη: Οι τοξίνες των μεταλλαγμένων μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό

Εργαστηριακές και κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι τοξίνες που παράγονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά (GMOs) απορροφούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικά επίπεδα

Εργαστηριακές και κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι τοξίνες που παράγονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά (GMOs) απορροφούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικά επίπεδα τοξινών ανιχνεύθηκαν σε εγκύους γυναίκες και στα έμβρυα, ενώ η έρευνα έδειξε σοβαρές τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα των νεφρών.

Ο βάκιλλος της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) είναι ένα γνωστό φυσικό εντομοκτόνο το οποίο παράγει μία τοξίνη που είναι γνωστή ως “πρωτεΐνη CryAb1”. Την ίδια πρωτεΐνη βρέθηκε ότι παράγουν και γενετικά τροποποιημένα φυτά καλαμποκιού.

Advertisment

Εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι η CryAb1 προκαλεί κυτταρικό θάνατο σε ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα νεφρών και ότι ο συνδυασμός των τοξινών CryAb1 και CryAc με το ζιζανιοκτόνο Roundup μπορεί να προκαλέσει κυτταρικές ανωμαλίες που οδηγούν σε καρκινογένεση. Κάποια υβρίδια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού έχουν αποκτήσει, μέσω της γενετικής τροποποίησης, ανθεκτικότητα στο glyphoshate (δραστική ουσία του Roundup), και η ίδια έρευνα έδειξε ότι και το glyphoshate από μόνο του, προκαλεί κυτταρικές νεκρώσεις, σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται στην γεωργία. Η μελέτη έγινε από τον καθηγητή Ζυλ-Ερίκ Σεραλινί, του πανεπιστημίου του Καέν στη Γαλλία, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Applied Toxicology.

Όμως η έρευνα του Σεραλινί δεν είναι η μόνη που καταδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες των τοξινών που παράγουν τα “μεταλλαγμένα” φυτά, αλλά και του ίδιου του glyphoshate. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Reproductive Toxicology, αναφέρει ότι η CryAb1 έχει ανιχνευθεί στο αίμα εγκύων γυναικών, των εμβρύων τους, αλλά και σε μή έγκυες γυναίκες, ενώ στο αίμα μη εγκύων γυναικών έχει ανιχνευτεί και το μόριο του glyphoshate.

Επιπλέον στοιχεία για τις τοξικές επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων φυτών που παράγουν τις συγκεκριμένες τοξίνες, παρουσιάστηκαν πρόσφατα από ερευνητές στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Environmental Sciences Europe. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η τοξίνη CryAb1, όταν χορηγήθηκε σε προνύμφες του Adalia bipunctata (είδος πασχαλίτσας), αύξησε τη θνησιμότητά τους.

Advertisment

Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι ότι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα περιέχουν τοξίνες που μπορούν να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσουν σοβαρές “παράπλευρες απώλειες”.

Πηγή:www.e-geoponoi.gr

Γεωπονικός Σύλλογος Πρέβεζας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάστανα: To superfood του Χειμώνα με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς την αντιμετωπίζουμε | Μία διατροφολόγος εξηγεί τα βήματα
Μέλι από έλατο: Το βασιλικό μέλι
Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα ή λιγότερα και μεγαλύτερα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση