, ,

Το γιαούρτι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης Διαβήτη

Νέα Υόρκη Η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο

Νέα Υόρκη
Η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Μου Τσεν, αξιολόγησαν στοιχεία από τρεις μελέτες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων 15.100 πάσχοντες από διαβήτη.

Advertisment

Η ανάλυση έδειξε ότι, ενώ η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στην ημέρα δεν φαίνεται να έχει επίδραση στον διαβήτη, δεν ισχύει το ίδιο για το γιαούρτι, το οποίο μειώνει τον σχετικό κίνδυνο. Όπως υπολογίστηκε, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων γιαουρτιού καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 18%.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ορισμένα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ και το επίπεδο αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ο Δρ Φρανκ Χου σχολιάζοντας τα ευρήματα της νέας μελέτης επεσήμανε ότι, «το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής».

Advertisment

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται, όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα εμφανίζουν αντίσταση στην εν λόγω ορμόνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα. Η πάθηση έχει μια γενετική-κληρονομική διάσταση, ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που οδηγεί στην παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο. Περίπου 366 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, πάσχουν σήμερα από διαβήτη τύπου ΙΙ και εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 552 εκατομμύρια έως το 2030.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα
Προβιοτικά: 13 top τροφές για καλύτερη υγεία του εντέρου
ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση