Αβοκάντο: Persea americana
Το δέντρο του αβοκάντο που ανήκει στην οικογένεια των Δαφνιδών (Lauraceae) είναι εγγενές φυτό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Είναι αειθαλές και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 20 μέτρα. Ο καρπός του μπορεί να ζυγίζει από 100 έως και 1.000 γραμμάρια! Η αγγλική ονομασία του κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από παραφθορά της ισπανικής λέξης abogado (=δικηγόρος) ?? και υιοθετήθηκε έτσι και από άλλες γλώσσες, (στα γαλλικά avocat=δικηγόρος & αβοκάντο).
Advertisment
Μια μαρτυρία της μακροχρόνιας χρήσης του, αναδείχτηκε μέσα από αρχαιολογικές ανασκαφές στο Περού, όταν σπόροι του καρπού ανακαλύφθηκαν ως ταφικό εύρημα που χρονολογείται τον 8ο π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με μια θεωρία, τα σπέρματα του καρπού συνόδευαν το νεκρό για να του προσδίδουν τις αφροδισιακές τους ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμες και στη μετά θάνατο ζωή. Και είναι αυτός ο λόγος που Αζτέκοι ονόμαζαν το δέντρο αυτό ‘Ahuacuatl’ μιά λέξη που παραπέμπει στην ανδρική ανατομία λόγω του σχήματος των καρπών και του τρόπου που αναρτώνται από τα κλαδιά.
Όταν Hernando Cortez κατέκτησε (φευ!) το Μεξικό το 1519, διαπίστωσε ότι το αβοκάντο ήταν βασικό στοιχείο της διατροφής των ιθαγενών. Ο ιστορικός Fernandez de Oviedo, που κατέγραφε τα κατορθώματα των conquistadors σε μια περιγραφή του το 1526 εκθείαζε τη νοστιμιά και τη βουτυρώδη υφή του καρπού.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στην Φλώριδα και την Καλιφόρνια, αργότερα και στο Ισραήλ. Από τη δεκαετία του ’80 άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά και στην Κρήτη.
O καρπός
Advertisment
Ο καρπός του αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη (15%) εκ των οποίων το 60% είναι μονοακόρεστα, το 20% πολυακόρεστα και το υπόλοιπο 20% κεκορεσμένα. Ακόμα περιέχει σάκχαρα, πρωτείνες, φυτικές ίνες και είναι μια πραγματική αποθήκη βιταμινών, βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος Β, C και Ε. Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, φολικό οξύ (Β9), θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), βιοτίνη (Η), παντοθενικό οξύ (Β5) και βιταμίνη Ε καθώς και σε μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Ένας διατροφικός θησαυρός λοιπόν (αν και παχυντικός) και μια πρώτης τάξεως πρώτη ύλη για τα καλλυντικά μας.
Tο έλαιο
Εξάγεται από τη σάρκα του καρπού και είναι κι αυτό πλούσιο σε βιταμίνες, λεκιθίνη και μέταλλα. Απορροφάται εύκολα από το δέρμα, είναι ιδανικό για την ξηροδερμία, το έκζεμα, και αναζωογονεί την ώριμη και κουρασμένη επιδερμίδα.
μάσκα μαλλιών με αβοκάντο
Υλικά που θα χρειαστούν:
– ½ ή 1 αβοκάντο, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών
– 1 κρόκος αβγού
– 1 κουταλιά ελαιόλαδο ή jojoba
– 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Εκτέλεση:
Η μάσκα αυτή είναι δημοφιλέστατη και δε λείπει από κανένα (μα κανένα) βιβλίο παρασκευής φυσικών καλλυντικών. Η προσθήκη του κρόκου μπορεί να μην ακούγεται δελεαστική αλλά όσες φίλες και γνωστές την έχουν δοκιμάσει, έχουν ενθουσιαστεί. Ο κρόκος βλέπετε, περιέχει λεκιθίνη και πρωτείνες που σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο (βιτ. Ε) και το αβοκάντο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β5, δυναμώνει και δίνει λάμψη στα μαλλιά.
Για να φτιάξουμε τη μάσκα, απλά αναμιγνύουμε στο μίξερ όλα τα υλικά. Την απλώνουμε στα μαλλιά και την αφήνουμε για μια ώρα. Εννοείται ότι ακολουθεί λούσιμο.
μάσκα χεριών με αβοκάντο
Υλικά που θα χρειαστούν:
– ½ αβοκάντο λιωμένο
– 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
– 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι
– λίγο corn flour
Εκτέλεση:
Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το corn flour, αυτό το προσθέτουμε στο τέλος αν χρειαστεί. Απλώνουμε τη μάσκα στα χέρια μας για 20 λεπτά και μετά ξεπλένουμε. Εδώ, συνδυάζονται τα θρεπτικά συστατικά και τα φυσικά έλαια του αβοκάντο με τη λευκαντική ιδιότητα του λεμονιού, λόγω του κιτρικού οξέως.