10 προτάσεις για γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά από τα ναρκωτικά

Παρακάτω παρατίθενται 10 χρήσιμες προτάσεις για τους γονείς που επιθυμούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους και την οικογένειά τους από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Παρακάτω παρατίθενται 10 χρήσιμες προτάσεις για τους γονείς που επιθυμούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους και την οικογένειά τους από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Μιλήστε με το παιδί σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά
Μπορεί να βοηθήσετε να αλλάξουν κάποιες ιδέες που ίσως έχει το παιδί σας, ότι ‘όλοι πίνουν, καπνίζουν, παίρνουν ναρκωτικά’.

Advertisment

Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας
Το πιο πιθανό είναι το παιδί να μιλήσει μαζί σας όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή, όταν του δείχνετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας ότι ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει.

Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του
Το παιδί σας θα νιώθει καλά, όταν επαινείτε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια ή συμπεριφορά χωρίς να απορρίπτετε το ίδιο το παιδί.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αξίες
Ένα ισχυρό σύστημα αξιών μπορεί να δώσει στο παιδί σας τη δύναμη να λέει ‘όχι’, αντί να παρασύρεται από ‘φίλους και παρέες’.

Advertisment

Να είστε ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα
Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του παιδιού σας για το αλκοόλ, τον καπνό, τα ναρκωτικά.
Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις ‘των φίλων’
Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα ‘ναι’ για να μη δυσαρεστεί τους άλλους, μπορεί να χρειάζεται ‘την ενθάρρυνσή σας’ για να αντισταθεί στις πιέσεις.

Δημιουργήστε τους κανόνες τις οικογένειας
Βοηθά πολύ να δημιουργήσετε στην οικογένειά σας σαφείς κανόνες που απαγορεύουν στο παιδί σας να κάνει χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και καπνού. Βοηθά επίσης πολύ να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σας ποια θα είναι η τιμωρία του, αν παραβεί τους κανόνες αυτούς.

Ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες του παιδιού σας
Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, σχολικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν το παιδί σας από τη χρήση αλκοόλ, καπνού, ναρκωτικών και να δώσουν νόημα στη ζωή του.

Ενωθείτε με άλλους γονείς
Συζητήστε, αναλάβετε πρωτοβουλία, δημιουργήστε ή ενταχθείτε σε υποστηρικτικές ομάδες που θα ενισχύσουν τη στάση σας στο σπίτι.
Μάθετε τι να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα
Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς.

santossight.blogspot.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση