,

Το σουσάμι είναι ανώτερο από τα παυσίπονα

Μια  αξιοσημείωτη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Rheumatic Diseases επιβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα δεν είναι μόνο φάρμακα , αλλά μερικές φορές ανώτερα και από αυτά . Ερευνητές

Μια  αξιοσημείωτη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο International Journal of Rheumatic Diseases επιβεβαιώνει ότι τα τρόφιμα δεν είναι μόνο φάρμακα , αλλά μερικές φορές ανώτερα και από αυτά .

Ερευνητές ιατροί που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του   Ταμπρίζ, Tabriz , στο Ιράν , ερεύνησαν τις  επιπτώσεις κατανάλωσης  σπόρων σουσαμιού και τα κλινικά σημεία και συμπτώματα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος . 1

Advertisment

Η Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο είναι μια μορφή εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων.

H εκφυλιστική αρθρίτιδα εντοπίζεται στο γόνατο, και προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα , μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών (το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε οστεόφυτα) , παραμόρφωση χόνδρου και απώλεια της κίνησης , και επηρεάζει περίπου  το 12,1 % των ενηλίκων ηλικίας 60 και άνω , σύμφωνα με το CDC.2

Η Τυπική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση των αντιφλεγμονόδων NSAID φαρμάκων , πολλά από τα οποία έχουν συνδεθεί τόσο με  εσωτερική αιμορραγία και σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας , η οποία είναι και ο λόγος για τον οποίο οι  ερευνητές αναζήτησαν να ψάξουν για «μια συμπληρωματική θεραπεία για να μειώσουν τις επιπλοκές και το κόστος . “

Advertisment

Στην μελέτη έλαβαν μέρος πενήντα ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος , και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες 25 ασθενών :

Στην πρώτη  ομάδα , που ελάμβαναν 40 γραμμάρια  σουσάμι την  ημέρα σε σκόνη, και στην δεύτερη, την  ομάδα πρότυπο, φαρμακευτική αγωγή , που περιελάμβανε  δύο δόσεις 500 mg Tylenol (acetaminophen)  δύο φορές  την ημέρα μαζί με 500 mg γλυκοζαμίνης μία φορά ημερησίως.

Μετά από δύο μήνες θεραπείας , 22 ασθενείς στην ομάδα κατανάλωσης σουσαμιού και 23 ασθενείς στην ομάδα ελέγχου ολοκλήρωσαν τη μελέτη.

sesame_benefits
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η θεραπεία αποτελείται από 40 γραμμάρια σουσάμι , τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αξιοσημείωτα .

Όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 1 ανωτέρω , υπήρχε μια σημαντική διαφορά στην ένταση του πόνου μεταξύ των δύο ομάδων μετά την αγωγή , με την ομάδα με το σουσάμι έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση από 9,5 πριν από τη θεραπεία σε 3.5 μετά τη θεραπεία , και την ομάδα ελέγχου να έχει  μια πιο μέτρια πτώση από 9 πριν από τη θεραπεία σε 7 μετά τη θεραπεία.

Πρόσθετες μετρήσεις ελήφθησαν χρησιμοποιώντας δυο διαφορετικές μετρήσεις την Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) Questionnaire και την  the Timed Up and Go (TUG) Test.

Και οι δύο δοκιμές αποκάλυψαν έναν παρόμοιο βαθμό  θετικής αλλαγής στις δύο ομάδες θεραπείας και ελέγχου , σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Στο σύνολό τους , η ομάδα του σουσαμιού ήταν ο σαφής νικητής .

Όχι μόνο αυτή η θεραπεία με το τρόφιμο ήταν ανώτερη  στην μείωση της έντασης του πόνου , αλλά ήταν τουλάχιστον ίση σε αποτελεσματικότητα με την αγωγή με Tylenol και γλυκοζαμίνης και στις δύο και τις δοκιμές KOOS TUG .

Αυτό  βέβαια , είχε επιτευχθεί χωρίς τις  περιβόητες παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol .

Ισα ίσα το αντίθετο , το σουσάμι έχει ένα ευρύ φάσμα των ευεργετικών ιδιοτήτων και σε ἀλλους τομείς στην υγεία.

ΑΚΡΩΣ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥ.
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΤΑΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΤΙΝΗ.
ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΡΥΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.

Το σησάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται θαυματουργή καθώς προστατεύει από αρτηριο-σκλήρυνση, συντελεί στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στη πρόληψη του καταρράκτη, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη, επιβραδύνει την ασθένεια Alzheimer, την ασθένεια του Parkinson, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και γενικά αυξάνει τη μακροζωία.

Οι λιγνάνες του σησαμιού, που περιέρχονται στα προϊόντα του, ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης Ε.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η προσθήκη σησαμιού στη διατροφή τους επιβραδύνει τη γήρανση, ενώ η προσθήκη της κυριότερης λιγνάνης του σησαμιού (σεσαμίνη) στη δίαιτα ποντικιών μείωσε των αριθμό των καρκίνων του μαστού. Το σησάμι και τα προϊόντα του έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και κατά συνέπεια να προστατεύουν από καρδιοπάθειες μέσω του διπλού ρόλου της σεσαμίνης.

Έτσι , πόσο είναι 40 γραμμάρια σπόρους σουσαμιού ;

Μια κουταλιά της σούπας σουσάμι είναι περίπου 9 γραμμάρια .

Έτσι , θα χρειαστείτε  4 κουταλιές της σούπας, αυτή είναι η κλινική δόση, για να διαπιστώσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της μελέτης.

Επίσης , οι ερευνητές αλέθαν σε σκόνη το  σουσάμι , προκειμένου να ενισχυθεί η πέψη . Θυμηθείτε , είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό το φρέσκο ​​με ένα γουδί και γουδοχέρι ( πρώτη επιλογή ) ή σε μύλο του καφέ , επίσης, να διασφαλίσουμε ότι οι σπόροι σας είναι ωμοί , πιστοποιημένοι βιολογικοί , και να μην έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία γάμμα .

Για να εκτιμήσουμε πραγματικά τη σημασία της μελέτης αυτής , ρίξτε μια ματιά στο αυξανόμενο σώμα των τοξικολογικών ερευνών που δείχνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του Tylenol και που  υπερβαίνουν κατά πολύ τα δήθεν οφέλη του . 3

Σε πρόσφατο άρθρο  σχετικά με το  Tylenol επισημάναμε ότι ακόμη και μόνο περιστασιακή χρήση του Tylenol μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος στα  παιδιά  κατά 540 % , και ότι μπορεί να είναι ο καιρός για την FDA  να το αποσύρει από την αγορά .

Tylenol Just Once A Month Raises A Child’s Asthma Risk 540%

Επιμέλεια μετάφρασης

Ευαγγέλου Μαριάννα

βιοχημικός Μsc

πηγές

https://https://www.greenmedinfo.com/blog/eating-sesame-seeds-superior-tylenol-knee-arthritis

1 https://www.greenmedinfo.com/article/sesame-seed-supplementation-compares-favorably-drug-therapy-clinical-signs-and

Bina Eftekhar Sadat , Mahdieh Khadem Χαγκιγκιάν , Beitollah Alipoor , Aida Malek Mahdavi , Mohammad Asghari Jafarabadi , Abdolvahab Moghaddam

2 https://https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm

3 https://https://www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/tylenol

https://https://fytro.wordpress.com/2013/02/06/σουσάμι-πόσοι-αλήθεια-γνωρίζουμε-πόσ/

fytro.wordpress.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
Γιατί αλλάζει το βάρος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση