Η σημασία του καθαρισμού του εντέρου για τη φυσική και συναισθηματική μας υγεία

Στη σημερινή εποχή γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με τη σημασία της κάθαρσης του παχέος εντέρου, πώς όμως ένα υγιές έντερο βελτιώνει στην πραγματικότητα την υγεία σας;

Στη σημερινή εποχή γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με τη σημασία της κάθαρσης του παχέος εντέρου, πώς όμως ένα υγιές έντερο βελτιώνει στην πραγματικότητα την υγεία σας;

Για τη φυσιοθεραπευτική ιατρική και τις περισσότερες μορφές φυσικής θεραπείας αποτελούσε πάντοτε αξίωμα το γεγονός ότι ο πεπτικό σύστημα αποτελεί τη βάση για την καλή ή κακή υγεία.

Advertisment

Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που ο μεγάλος φυσικός θεραπευτής Dr. John Harvey Kellogg, ιδρυτής του Battle Creek Sanitarium του Michigan, διακύρηξε σχεδόν έναν αιώνα πριν ότι “το 90% των παθήσεων οφείλονται σε κακή λειτουργία του εντέρου”. Τι συμβαίνει με μια κάθαρση του παχέος εντέρου που είναι τόσο ωφέλιμο; Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τρία πράγματα σχετικά με το έντερο.

Διαβάστε επίσης: Ιπποκράτης: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο

Πρώτον, το λεπτό και το παχύ έντερο μαζί, αν εκτεθούν σε όλο τους το μήκος, φτάνουν περίπου τα 7,5 μέτρα.

Advertisment

Δεύτερον, η συνολική επιφάνεια του εντέρου (η οποία γίνεται μεγαλύτερη επειδή παρουσιάζει μυριάδες αναδιπλώσεις) και η οποία μπορεί να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες, έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις.

Τρίτον, το έντερο μπορεί να υποθηκεύσει μια τεράστια ποσότητα υλικού που έχει υποστεί μερική πέψη και βρίσκεται σε αποσύνθεση (καθώς και φάρμακα και άλλες τοξικές χημικές ουσίες) ακόμη και για δεκαετίες. Μερικά έντερα, κατά τη νεκροψία, ζύγιζαν μέχρι και 20 κιλά και παρουσίαζαν διάμετρο 12 ιντσών ενώ το κανάλι μέσα από το οποίο μπορούσαν να διέλθουν τα κόπρανα ήταν τόσο λεπτό όσο ένα μολύβι. Αυτά τα 20 κιλά οφείλονταν σε μια συμπαγή μάζα από κρούστα βλέννης αναμεμειγμένη με κοπρανώδες υλικό, που κατά περίεργο τρόπο έμοιαζε με τα σκληρά μαυροπράσινα ελαστικά από τα λάστιχα των φορτηγών ή ένα παλιό κομμάτι στεγνού ακατέργαστου δέρματος. Εγώ αυτό το ονομάζω βλεννώδη πλάκα. Αυτή η βλεννώδης πλάκα, όταν απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια μιας κάθαρσης του παχέος εντέρου παρουσιάζει έλικες που θυμίζουν σκοινί, γραμμώσεις, επικαλύψεις, αναδιπλώσεις, πτυχές αντιστοιχεί δηλαδή στο σχήμα και τη συνολική δομή του εντερικού τοιχώματος.

Η βλεννώδης πλάκα μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος και βαθμό, ανάλογα με τις χημικές συνθήκες που επικρατούν στο έντερο του κάθε ανθρώπου. Το χρώμα της επίσης ποικίλει και ορισμένες φορές μυρίζει πολύ άσχημα.

Χρησιμοποίησα τον όρο βλεννώδης πλάκα, εννοώντας μια λεπτή μεμβράνη βλέννης, για να περιγράψω την μη υγιή συσσώρευση ανώμαλου βλεννώδους υλικού στα τοιχώματα του εντέρου. Η συμβατική ιατρική γνωρίζει το φαινόμενο αυτό ως μια στιβάδα βλέννης ή γλυκοπρωτεϊνών (που αποτελούνται από 20 αμινοξέα και 50% από υδατάνθρακες) που φυσιολογικά εκκρίνονται από το έντερο ως μέσο προστασίας από οξέα και τοξίνες.

Ωστόσο, η βλεννώδης πλάκα είναι διαφορετική από τη βλεννώδη στιβάδα (βλεννογόνο) που επενδύει το γαστρεντερικό σύστημα. Η δεύτερη λειτουργεί ως απαραίτητος ρυθμιστής του γαστρεντερικού τοιχώματος και ως λιπαντικό μέσο για τις περισταλτικές κινήσεις. Επίσης είναι υπεύθυνη για την έκκριση της βλέννης από την οποία αποτελείται η βλεννώδης πλάκα. Τα κύτταρα της εξωτερικής στιβάδας του βλεννογόνου (επιθήλιο) είναι πάντα καινούρια και ζωντανά, αφού ανανεώνονται κάθε τέσσερις έως επτά ημέρες.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά η ιατρική έρευνα δείχνει ότι η βλεννώδης πλάκα αποτελεί ένα φυσικό μέσο αυτοάμυνας – μια φυσιολογική προστασία από μη φυσιολογικές τοξίνες. Οι αποδείξεις δείχνουν ότι η βλεννώδης πλάκα, πιθανόν με εξαίρεση εκείνης που βρίσκουμε στο στομάχι, είναι αφύσικη για τον υγιή οργανισμό και τη βρίσκουμε μόνο όταν το σώμα έχει περάσει από την κατάσταση της απόλυτης υγείας σε μια νοσηρή κατάσταση. Σύμφωνα με τη θεωρία, αν ήσασταν απόλυτα υγιής, ο οργανισμός σας δεν θα σχημάτιζε βλεννώδη πλάκα, επειδή δεν θα τη χρειαζόταν.

Όταν ο οργανισμός έχει υποβληθεί σε χρόνια λήψη (ή βρίσκεται υπό την επίθεση) φαρμακευτικών ουσιών (όπως η ασπιρίνη ή το αλκοόλ), αλατιού, βαρέων μετάλλων (συμπεριλαμβανομένου και του οδοντικού υδραργύρου), τοξικών χημικών ουσιών, παρασίτων, επιβλαβών μικροβίων και των τοξινών τους, και ανοσοσυμλεγμάτων της κυκλοφορίας (κύτταρα ανοσίας συνδεδεμένα με άπεπτα σωματίδια ή ξένες ουσίες που υπάρχουν στην κυκλοφορία), σχηματίζει τη βλεννώδη πλάκα για να αυτοπροστατευτεί.

Το προβλήτα είναι ότι μόλις η βλεννώδης πλάκα σχηματιστεί, για οποιαδήποτε βιολογικά ασήμαντη αιτία, δεν αποβάλλεται κανονικά από το έντερο. Αντίθετα, εγκαθίσταται μέσα από τις πολυάριθμες πτυχές αυτού του μεγάλου οργάνου, και μπορεί να παραμείνει εκεί για πολλά χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, η βλεννώδης πλάκα, γίνεται πυκνότερη, πιο συμπαγής και πιο εκτεταμένη – αποικίζοντας έτσι το εσωτερικό του εντέρου που έχει μέγεθος γηπέδου τένις.

Τα παλαιά κόπρανα προσκολλώνται στην πλάκα και δεν απομακρύνονται με τις φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου.

Η πλάκα επιβραδύνει την εντερική λειτουργία,  τόσο την αποβολή άχρηστων ουσιών όσο και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για παθογόνους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και παρασίτων, τα οποία στην ουσία κρύβονται κάτω από την πλάκα. Μπορεί να μπλοκάρει τη φυσιολογική παροχέτευση λέμφου και βλέννης.

Συνδέεται με τις τοξίνες και συμβάλλει στην τοξικότητα του εντέρου, διοχετεύοντας αργά τοξίνες προς τη συστηματική κυκλοφορία. Τελικά, η πλάκα δημιουργεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για νοσήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις για καρκίνωμα του εντέρου και του στομάχου.

Σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, καθώς το χρόνιο τοξικό περιβάλλον του εντέρου καταστρέφει τα χρήσιμα βακτήρια. Το ήπαρ επιβαρύνεται με εντερικές τοξίνες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύονται σημεία συγκέντρωσης νεύρων στο έντερο, τα οποία σχετίζονται με εκατοντάδες άλλα σημεία του σώματος. Ένα τοξικό έντερο δημιουργεί τοξίκωση του αίματος και της λέμφου, των οργάνων και των κυττάρων και τοξική λειτουργία γενικότερα. Το έντερο “τρέφει” κάθε όργανο, ιστό και κύτταρο μέσα στο σώμα μας, έτσι ώστε όταν η ποιότητα διατροφής από το πεπτικό σύστημα επιμολύνεται ή είναι κακής ποιότητας, τα κύτταρα και τα όργανα σε άλλες θέσεις του σώματος δεσμεύονται αντίστοιχα και παρουσιάζουν νωθρή και μη αποτελεσματική λειτουργία.

Έτσι, ενώ η βλεννώδης πλάκα είναι φυσιολογική, με την έννοια ότι το έντερο την παράγει, είναι εντελώς αφύσικη με την έννοια ότι όταν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες δηλώνει υψηλό βαθμό κακής λειτουργίας του εντέρου. Όταν το έντερο είναι άρρωστο, είστε άρρωστοι και εσείς.

Υπάρχει σχέση ανάμεσα σε παλιά συναισθήματα και στην κάθαρση του παχέος εντέρου. Θα διαπιστώσετε ότι σε πολλές περιπτώσεις η κάθαρση του εντέρου θα σας απαλλάξει από παλιά συναισθήματα που ήταν μπλοκαρισμένα ή και είναι συσσωρευμένα στο έντερο. Εκτός από τη σωματική βελτίωση, ο ασθενής διαπιστώνει και συναισθηματικά οφέλη.

Διαβάστε: ΕντεροΨυχολογικό Σύνδρομο Gap

Όλα αυτά τονίζουν μία σημαντική άποψη της κάθαρσης του εντέρου. Πολλοί άνθρωποι, μετά από την ολοκλήρωση της κάθαρσης νιώθουν ενεργητικοί, ανεβασμένοι και απελευθερωμένοι από παλαιά μοτίβα, σκέψεις, συναισθήματα και μνήμες που τους περιόριζαν. Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια πορεία προσωπικής ανάπτυξης και θέλει να αλλάξει τα ενδιαφέροντά του αλλά βρίσκεται κολλημένος σε παλαιά αρνητικά μοτίβα σκέψης και συναισθημάτων, δεν υπάρχει τίποτα που θα τα “ξεκολλήσει” και θα τα αλλάξει πιο γρήγορα από μια κάθαρση του παχέος εντέρου.

Ξενοφών Μάγνης – Ολιστικός Ιατρός

Holistic Life

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση