, ,

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της θερμοπληξίας και πώς αντιμετωπίζεται

Η θερμοπληξία είναι μία από τις σοβαρότερες συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Αν υποπτεύεστε ότι κάποιος έχει θερμοπληξία, χρειάζεται να

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της θερμοπληξίας και πώς αντιμετωπίζεται

Η θερμοπληξία είναι μία από τις σοβαρότερες συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Αν υποπτεύεστε ότι κάποιος έχει θερμοπληξία, χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τις πρώτες βοήθειες και να προσφέρετε κι εσείς κάποια βοήθεια μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Πρόκειται δηλαδή για μια επείγουσα κλινική κατάσταση η οποία συνήθως εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ή αδύναμους οργανισμούς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται καθόλου να εμφανιστεί και σε έναν πλήρως υγιή οργανισμό, αν το άτομο δεν προστατευθεί από τον ήλιο.

Advertisment

Η θερμοπληξία μπορώ να σκοτώσει ή να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα εσωτερικά όργανα. Συνήθως αποτελεί την κορύφωση άλλων συμπτωμάτων, όπως την ηλίαση, την κόπωση από ζέστη και την αίσθηση λιποθυμίας.

Φυσικά, εμφανίζεται λόγω της παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες – συνήθως σε συνδυασμό με αφυδάτωση – που οδηγεί στον αποσυντονισμό του συστήματος ελέγχου θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει επικίνδυνα και αυτό δημιουργεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

– Κράμπες των μυών

Advertisment

– Ζαλάδα

– Σύγχυση

– Πυρετός (μέχρι και 41 βαθμοί Κελσίου)

– Πονοκέφαλος

– Ναυτία/ Εμετός

– Πιθανότατα διανοητική σύγχυση

– Σε κάποιες περιπτώσεις παραλήρημα

– Σπασμοί ή λιποθυμία

– Πολύ ζεστό και κόκκινο δέρμα

– Πιθανή δύσπνοια

– Πτώση της αρτηριακής πίεσης

Πρώτες βοήθειες για την θερμοπληξία

Καθώς περιμένετε το ασθενοφόρο ή τον γιατρό, χρειάζεται να δώσετε στο άτομο που την εμφανίζει τις πρώτες βοήθειες. Μεταφέρετέ το σε ένα κλιματιζόμενο χώρο ή έστω σε σκιερό και δροσερό μέρος και αφαιρέστε τυχόν μη απαραίτητο ρουχισμό. Αν μπορείτε, πάρτε του τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να το δροσίσετε κι άλλο:

– Φέρτε κοντά του έναν ανεμιστήρα ενώ παράλληλα του βρέχετε το δέρμα με νερό χρησιμοποιώντας ένα πανί ή ένα σφουγγάρι.

– Βάλτε λίγα τυλιγμένα παγάκια στις μασχάλες, τη βουβωνική περιοχή, στο λαιμό και στη μέση του ασθενή. Επειδή αυτές οι περιοχές έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιδερμίδα, μπορείτε να μειώσετε γρηγορότερα την θερμοκρασία του σώματος.

– Βυθίστε το σώμα του ασθενή σε μια μπανιέρα με δροσερό νερό.

Αν το άτομο που έχει θερμοπληξία είναι νεαρό σε ηλικία και το έπαθε λόγω άθλησης σε ήλιο, μπορείτε να βυθίσετε το σώμα του σε νερό με λίγα παγάκια. Μη χρησιμοποιείτε πάγο και παγάκια σε ηλικιωμένους, σε γενικά μεγάλες ηλικίες, σε μικρά παιδιά και σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, γιατί μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο.

Τέλος, σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει σπασμούς, χρειάζεται να τον προστατέψετε από αυτοτραυματισμό και να μην του δίνετε να καταπιεί νερά για λίγη ώρα. Αν κάνει εμετό, βεβαιωθείτε ότι είναι γυρισμένος στο πλάι και ότι η αναπνευστική οδός μένει ανοιχτή.

Πηγή:

www.webmd.com/a-to-z-guides/heat-stroke-symptoms-and-treatment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση