Γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τα άλλα θηλαστικά;

Το μυστήριο λύθηκε. Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε το λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά. Οι ερευνητές συνέκριναν

Το μυστήριο λύθηκε. Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε το λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά.

Οι ερευνητές συνέκριναν πόση ενέργεια χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο τα πρωτεύοντα μέσα σε μια μέρα με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν άλλα θηλαστικά.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι τα πρωτεύοντα καίνε τις μισές θερμίδες σε σχέση με άλλα παρόμοιου μεγέθους θηλαστικά και ότι αυτός ο αργός μεταβολισμός επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Ένας άνθρωπος –ακόμη και κάποιος με πολύ καλή φυσική κατάσταση- θα χρειαζόταν να τρέχει καθημερινά σε μαραθώνιο για να προσεγγίσει και μόνο τη μέση ημερήσια ενεργειακή δαπάνη ενός θηλαστικού στο μέγεθός τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα πρωτεύοντα που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ξοδεύουν την ίδια ενέργεια με αυτή που καταναλώνουν όσα ζουν σε άγρια κατάσταση, υπονοώντας ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει μικρότερη επίπτωση στην ποσότητα των θερμίδων που καίει ο οργανισμός τους.

Η πλειοψηφία των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ποντικιών και των σκύλων, φτάνουν στην ενηλικίωση μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Για την ακρίβεια, πολλά θηλαστικά φτάνουν σε σεξουαλική ωρίμανση μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Για παράδειγμα, ένας ποντικός έξι μηνών είναι το αντίστοιχο ενός ανθρώπου στα 18 του, ενώ ένας σκύλος δύο ετών είναι το ισοδύναμο ενός ανθρώπου ηλικίας 18-25 ετών.

Στην άγρια φύση, τα θηλαστικά αυτά αναπαράγονται επίσης πολύ πιο συχνά από τα πρωτεύοντα και πολλά πεθαίνουν ενώ ακόμη είναι στην εφηβεία τους, αν όχι πριν από αυτή.

Συγκριτικά, οι άνθρωποι και οι κοντινοί «συγγενείς» τους, όπως οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες, οι λεμούριοι κ.α. έχουν μακρά παιδική ηλικία, αναπαράγονται σπάνια και έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας εξέπληξαν. Οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, οι μπαμπουίνοι και άλλα πρωτεύοντα καίνε μόνο τις μισές θερμίδες που θα ξόδευε ένα θηλαστικό» ανέφερε ο καθηγητής Herman Pontzer από το Hunter College της Νέας Υόρκης στη Daily Mail. « Η κατανόηση του πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος μεταβολισμός σε σύγκριση με τους πλησιέστερους συγγενείς μας, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς εξελίχθηκε το σώμα μας, και πώς να το κρατήσουμε υγιές» κατέληξε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceeding of the National Academy of Sciences.

medicalnews.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε