,

Η επίδραση του ήχου στο έμβρυο

Από το περιοδικό Holistic Life Είναι γνωστό ότι η ακοή λειτουργεί ήδη πριν από τη γέννηση. Μάλιστα, ενώ το αυτί έχει αναπτυχθεί πλήρως στους 4 1/2

Από το περιοδικό Holistic Life

Είναι γνωστό ότι η ακοή λειτουργεί ήδη πριν από τη γέννηση. Μάλιστα, ενώ το αυτί έχει αναπτυχθεί πλήρως στους 4 1/2 μήνες της κύησης, επιστήμονες της ομάδας του Dr Α.Τοmatis αναφέρουν ότι το έμβρυο ακούει και απομνημονεύει τους ήχους ήδη μετά τη σύλληψή του και ότι “το κάθε κύτταρο του εμβρύου είναι και ένα αυτί”, καθώς η κυτταρική μεμβράνη πάλλεται με τους ήχους του περιβάλλοντος της εγκύου.

Advertisment

Η μουσική έχει ευεργετική επίδραση στη διάπλαση του οργανισμού του εμβρύου που δονείται, πάλλεται με τους ήχους και τους απομνημονεύει.

Χαίρεται με τη μελωδική μουσική, την αρμονική μουσική που “σέβεται τους ρυθμούς του σώματος”, ενώ ταράζεται με την έντονη θυελλώδη μουσική και τις σύγχρονες μορφές επιθετικής μουσικής που δεν αντέχει και αντιδρά δίνοντας δυνατές κλοτσιές!

“Το έμβρυο απομνημονεύει τη μουσική που ακούει. Ακούει τη φωνή της μητέρας. Αυτός που έχει ακούσει ομιλία και μουσική στη μήτρα θα είναι εύγλωττος ενήλικος και θα έχει μεγάλη ικανότητα μάθησης και επικοινωνίας, μουσική και λεκτική μνήμη, καθώς και μουσική ευαισθησία” (Dr Α. Tomatis).

Advertisment

Καλλιτέχνης διαπλάθεται κανείς από την εμβρυική ηλικία! Οι Y.Menuhin, O.Messian, Rubinstein δήλωσαν ότι όφειλαν το μουσικό τους ταλέντο στη μητέρα τους που έπαιζε ή άκουγε μουσική πριν από τη γέννησή τους. Ο Boris Brott, Αμερικανός μαέστρος, διηγήθηκε ότι γνώριζε απέξω το μέρος του βιολοντσέλου στο έργο όπου η βιολοντσελίστρια μητέρα του μελετούσε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Πολλές μητέρες αναφέρουν πως το παιδί τους θυμάται τη μουσική που εκείνες άκουγαν στην εγκυμοσύνη και γαληνεύουν με αυτή. “Η μουσική αγωγή του παιδιού πρέπει να αρχίσει πριν από τη γέννηση”, δηλώνουν ο Ούγγρος συνθέτης και παιδαγωγός Ζ. Kodaly και ο Υ. Menuhin. Τα παιδιά που έχουν δονηθεί στους ήχους αρμονικής μουσικής πριν από τη γέννησή τους, πολλαπλασιάζουν τις συνάψεις του εγκεφάλου τους και αποκτούν γερό νευρικό σύστημα και καλή νοημοσύνη. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η φωνή της μητέρας με τη φωναχτή ανάγνωση ευχάριστων κειμένων, την απαγγελία ποιημάτων και πάνω ναπ’ όλα με τη γεμάτη αγάπη επικοινωνία της με το παιδί της.

Πολλές έρευνες καταλήγουν στο ότι ιδανική για την ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διαμόρφωση του εμβρύου είναι η μουσική του Mozart, η οποία επενεργεί κυριολεκτικά πάνω στην αρχιτεκτονική του εγκεφάλου του, δημιουργεί και πολλαπλασιάζει τις νευρικές συνάψεις του, απαλύνει και αφαιρεί τα άγχη από τις δυσκολίες της ζωής της μητέρας και εγγράφει στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του το μήνυμα τη αξίας της ζωής και της χαράς.

‘Όλοι οι μουσικοί κυοφορήθηκαν μέσα σε μουσικό περιβάλλον. Προσεγγίζοντας τη ζωή σπουδαίων μουσικών κατανοούμε πώς δημιουργήθηκε η μεγάλη τους ευαισθησία και ικανότητα στους ήχους και την αρμονία. Το μουσικό περιβάλλον της οικογένειας του Bach δημιούργησε επτά γενιές μουσικών.

 Ο μικρός W.Α.Mozart, γιος του L.Mozart, καθηγητή βιολιού, συνθέτη και διευθυντή της βασιλικής ορχήστρας, γεννήθηκε σε ένα έντονα μουσικό περιβάλλον, αφού η μουσική ήταν η συνεχής και κύρια απασχόληση της οικογένειας Mozart. Ο πατέρας του συνέθεσε τη “συμφωνία των παιχνιδιών” κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της γυναίκας του, η αδελφή του μικρού Mozart από τα τρία της σχεδόν χρόνια (ήταν τεσσάρων όταν γεννήθηκε ο αδελφός της) εμπότιζε επίσης τον κυοφορούμενο αδελφό στους χαρούμενους παιδικούς ήχους του κλαβεσέν (που εκείνος λάτρεψε στη ζωή του). Οι βιογράφοι του Mozart αποδίδουν τη φύση της μουσικής του ιδιοφυίας στη μητέρα του Άννα- Μαρία, Αυστριακή από το Salzburg, η οποία τραγουδούσε (ήδη από την εγκυμοσύνη της) τα εύθυμα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας της. Αν και δεν γνώριζαν βέβαια αυτό που σήμερα είναι γνωστό: την εκπληκτική επίδραση της μουσικής στο έμβρυο, εντούτοις η οικογένεια Mozart δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για τη γέννηση του μεγαλύτερου μουσικού των αιώνων.

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών, η μουσική του Mozart αποτελεί μια μοναδική παιδαγωγική μουσική, κατάλληλη για τη διαμόρφωση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου (του αριστερού – της λογικής και του δεξιού – της διαίσθησης), αλλά και για να γεμίσει την ψυχή με αισιοδοξία και χαρά, με ένα δυναμισμό ικανό να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία της ζωής.

Ενώ τα έργα του Bach δημιουργούν μαθηματικές ιδιοφυίες, η μουσική του Mozart οδηγεί στην ανάβλυση του καλύτερου εαυτού, “της εκρηκτικής χαράς και της βαθειάς σοφίας” (Don Cambell: “L’effet Mozart sur les enfants”: “Το φαινόμενο Mozart στα παιδιά”). Έχει την ιδιότητα να μειώνει τις καταστροφικές συνέπειες του stress της μητέρας στο έμβρυο. Η μουσική του Mozart, κυρίως μάλιστα τα πρώτα έργα του, αυτά που έγραψε σε μικρή ηλικία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν το εργαλείο για την εγκυμονούσα μητέρα και τη νέα μητέρα. Συνιστώνται οι πρώτες δέκα συμφωνίες του, το 3ο και 4ο κονσέρτο για βιολί, τα κονσέρτα φλάουτου (3ο και 4ο), η μικρή νυχτερινή μουσική, η συμφωνία Νο 40 και ό,τι άλλο σας ευχαριστεί!

Ιωάννα Μαρή – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας – Προγεννητικής Αγωγής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση