, , ,

7 συνήθειες που κάνουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα

Συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

7 συνήθειες που κάνουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα

7 συνήθειες που κάνουν τον εγκέφαλό
σας να λειτουργεί καλύτερα

Σε έναν υπερ-ανταγωνιστικό κόσμο που ξεχειλίζει από πληροφορίες, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται να συμβαδίζει αλλά και να ξεπερνά τους ανταγωνιστές μας. Ποιος δεν θα ήθελε το μυαλό του να επεξεργάζεται γρηγορότερα, να θυμάται περισσότερο ή να είναι ικανό να σκαρφίζεται έξυπνες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα; Cogito ergo sum. Σκέφτομαι, άρα υπάρχω. Το μυαλό μας λίγο πολύ ορίζει την ύπαρξη μας και το ποιοι είμαστε. Επομένως, πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τον εγκέφαλο μας να δουλεύει καλύτερα, γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά;

Advertisment

Διαβάστε: Πώς η σιωπή επιδρά στον εγκέφαλο αλλάζοντας τη δομή του

Συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας:

1. Καθημερινή άσκηση

Η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος, την καρδιαγγειακή σας κατάσταση και απελευθερώνει ευεργετικές ορμόνες και πρωτεΐνες στο σώμα σας. Αυτές οι ορμόνες και πρωτεΐνες προστατεύουν τους νευρώνες σας, οι οποίοι είναι κύτταρα και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου σας και τους ενθαρρύνει να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση σας βοηθά να μαθαίνετε γρηγορότερα και να θυμάστε περισσότερες πληροφορίες. Περαιτέρω έρευνες έχουν υποδείξει ότι η άσκηση επίσης συνεισφέρει στη γρηγορότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του εγκεφάλου.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/7-sinithies-kanoun-egkefalo-leitourgei-kalytera/

Advertisment

2. Ένας καλός βραδινός ύπνος

Ένας σωστός ύπνος το βράδυ βοηθά στην αφομοίωση των εμπειριών και των πληροφοριών που μάθατε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης και στην αύξηση της ροής αποθήκευσης τους στη μνήμη. Ο εγκέφαλος σας κατά τη διάρκεια του ύπνου «ξαναπαίζει» τα γεγονότα της ημέρας και έτσι βοηθά στην μεταφορά τους από την βραχύχρονη στην μακρόχρονη μνήμη. Η έλλειψη ύπνου καταστέλλει την εγκεφαλική λειτουργία και επιβραδύνει τη σκέψη σας και την ικανότητα ανάκλησης αναμνήσεων. Βοηθά να νιώθετε ανανεωμένοι και συγκεντρωμένοι στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων χωρίς τη θολή σύγχυση της πνευματικής κόπωσης.

3. Συγκέντρωση σε μια δραστηριότητα τη φορά

Μπορείτε να ολοκληρώσετε μια δουλειά με άψογο αποτέλεσμα, αλλά οι τρεις δουλειές ταυτόχρονα θα ολοκληρωθούν μάλλον ανεπαρκώς. Εστιάστε σε μια δραστηριότητα τη φορά, έτσι ώστε να μπορείτε να εφαρμόζετε την πλήρη νοητική σας δυναμική σε εκείνο το πρόβλημα πριν προχωρήσετε στο επόμενο. Μη διαιρείτε την πνευματική σας ενέργεια ανάμεσα σε διάφορα πράγματα, αλλά αντιθέτως συγκεντρωθείτε σε ένα και προσπαθήστε να αποκλείσετε όλα τα υπόλοιπα, μέχρι η δραστηριότητα να ολοκληρωθεί. Με αυτό τον τρόπο, θα μεγιστοποιήσετε τις προσπάθειες του εγκεφάλου για το καλύτερο αποτέλεσμα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/7-sinithies-kanoun-egkefalo-leitourgei-kalytera/

4. Διατηρήστε το κίνητρο

Το να έχετε κίνητρο βοηθά στον περιορισμό των περισπασμών και στη διατήρηση της συγκέντρωσης στο αντικείμενό σας. Ακούστε μουσική που θα σας κινητοποιήσει αν νιώσετε αποθαρρυμένοι. Παρακολουθήστε μια σκηνή από την αγαπημένη σας ταινία που θα ενεργοποιήσει τα κίνητρα σας και θα σας γεμίσει ενέργεια. Κάντε ο,τι χρειάζεται για να διατηρήσετε την πνευματική σας ενέργεια και εργαστείτε για την ολοκλήρωση της δουλειάς ή τη συνέχεια σε άλλο αντικείμενο. Αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα από την εργασία σας, τότε σηκωθείτε και κάντε μια μικρή βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό σας. Φάτε κάτι και επαναφορτίστε τις μπαταρίες σας, για να διατηρήσετε το κίνητρο. Ορισμένες φορές, η προσμονή μιας νέας αρχής είναι το καλύτερο κίνητρο για να ολοκληρώσουμε κάτι.

5. Περιορίστε τους περισπασμούς και τον καταιγισμό πληροφοριών

Οι πληροφορίες μας κατακλύζουν κάθε μέρα και είναι εύκολο να αποσυντονιστείτε από τα κοινωνικά μέσα ή τις ειδήσεις. Είναι επίσης εύκολο να χάσετε τη συγκέντρωση σας βλέποντας άσχετα βίντεο ή διαβάζοντας άρθρα, ενώ θα έπρεπε να δουλεύετε και να σκέφτεστε κάτι άλλο. Όταν εργάζεστε σε ένα πρότζεκτ, προσπαθήστε να μην αποδιοργανώνεστε. Κλείστε το ίντερνετ, τη τηλεόραση και συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε. Ο περιορισμός των περισπασμών βοηθά στη διατήρηση της συγκέντρωσης και της πνευματικής ενέργειας, χωρίς αυτή να σπαταλιέται σε περιττές πληροφορίες.

https://enallaktikidrasi.com/2016/10/7-sinithies-kanoun-egkefalo-leitourgei-kalytera/

6. Παίξτε απαιτητικά παιχνίδια (γρίφους, παζλ, σταυρόλεξα)

Στον ελεύθερο χρόνο σας, προσπαθήστε να παίζετε παιχνίδια που απαιτούν δημιουργική σκέψη και έντονη συγκέντρωση. Αυτά τα είδη παιχνιδιού μπορούν να αυξήσουν τις πνευματικές σας ικανότητες και να ενθαρρύνουν τις δημιουργικές λύσεις σε δύσκολους προβληματισμούς. Επιπλέον, θα βελτιώσουν τη δεξιότητα της εναλλαγής δραστηριοτήτων και θα αυξήσουν την ικανότητα σας να προσαρμόζεστε σε νέες καταστάσεις και προβλήματα. Οι σπαζοκεφαλιές και τα σταυρόλεξα πιέζουν το μυαλό σας να σκεφτεί πιο δημιουργικά, γρηγορότερα και να επεξεργάζεται καλύτερα τις πληροφορίες. Τα παιχνίδια μπορεί να αποδειχθούν σημαντικοί σύμμαχοι στη διαδικασίας διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου μας, καθώς προλαμβάνουν ακόμα και ασθένειες όπως το Alzheimer.

7. Διαχειριστείτε το στρες

Το άγχος μπορεί να αναστείλει σοβαρά την ικανότητα σκέψης σας. Η διαχείριση του στρες, θα αυξήσει την αντοχή του εγκεφάλου σας και την ικανότητα να σκέφτεστε κάτω από πίεση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να ξεκουραστείτε και να ανακουφιστείτε από το άγχος. Κάντε μασάζ, περπατήστε στο πάρκο ή ξεκουραστείτε διαβάζοντας ένα βιβλίο. Διαχειριστείτε το στρες, ώστε να περιορίσετε την έκλυση κορτιζόλης, η οποία μπορεί να φθείρει την βραχύχρονη μνήμη του εγκεφάλου σας.

Το έντονο στρες επίσης μειώνει την ικανότητα να σκέφτεστε καθαρά, απελευθερώνοντας ορμόνες, καθώς βιολογικά σας προετοιμάζει για μάχη ή φυγή. Αυτές οι ορμόνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συναισθηματικές αποκρίσεις όπως θυμό ή φόβο, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την ικανότητα να σκέφτεστε καθαρά. Σκέφτεστε καλύτερα και πιο αποδοτικά, όταν είστε ήρεμος και η συναισθηματική σας κατάσταση βρίσκεται σε ισορροπία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση