,

Η Ρεφλεξολογία μειώνει τον πόνο και σε ένταση και σε διάρκεια

Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice». Σύμφωνα με μια βρετανική τη μελέτη που

Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice». Σύμφωνα με μια βρετανική τη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, η ρεφλεξολογία μειώνει τον πόνο τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Όπως έδειξαν δοκιμές, τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπείες ρεφλεξολογίας βιώνουν κατά 40% λιγότερο πόνο, με αποτέλεσμα να μπορούν να τον υπομένουν για 45% περισσότερο χρόνο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η εναλλακτική ιατρική μέθοδος που βασίζεται σε μαλάξεις και πιέσεις των άκρων δοκιμάζεται επιστημονικά για την αποτελεσματικότητά της ενάντια στον οξύ πόνο.

Advertisment

Σύμφωνα με την δρα Κάρολ Σάμιουελ, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ρεφλεξολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενών που ταλαιπωρούνται από οστεοαρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη και καρκίνους.

Περιορίζεται ο πόνος

Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στη μελέτη υπεβλήθησαν σε δύο δοκιμασίες από τους ειδικούς οι οποίοι τους ζήτησαν να βυθίσουν το χέρι τους σε υπερβολικά παγωμένο νερό. Στην πρώτη δοκιμασία, οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε θεραπεία ρεφλεξολογίας στα πόδια προτού βυθίσουν το χέρι τους στο νερό. Στη δεύτερη, οι ερευνητές τοποθέτησαν δίπλα στο δοχείο με το νερό μια συσκευή αντιμετώπισης πόνου (Tens), η οποία όμως δεν βρισκόταν εν λειτουργία.

Οι επιστήμονες είδαν ότι όταν οι συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία ρεφλεξολογίας άφηναν το χέρι τους στο παγωμένο νερό για περισσότερο χρόνο προτού νιώσουν πόνο, ενώ ακόμη και όταν ένιωθαν πόνο μπορούσαν να τον αντέξουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Advertisment

«Ενδεχομένως η ρεφλεξολογία να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο βελονισμός, επιτρέποντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο πόνος» εξηγεί η δρ Σάμιουελ.

Η ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία είναι μία συμπληρωματική θεραπεία που επικεντρώνεται στα αντανακλαστικά σημεία που βρίσκονται στα χέρια και στα πόδια. Πιο απλά είναι ένα μασάζ που δίνει έμφαση στις πατούσες.

Aς φανταστούμε το πέλμα μας σαν μια μικρογραφία του οργανισμού. Κάθε σημείο της πατούσας μας αντιστοιχεί σε ένα όργανο. Όταν ο θεραπευτής ασκεί πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, προκαλείται ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα στο αντίστοιχο όργανο (π.χ. καρδιά, σπλήνα, συκώτι κλπ.), με συνέπεια να διεγείρεται το νευρικό και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Η ρεφλεξολογία θεωρείται ιδανική για ανθρώπους με στρες ή σωματικά συμπτώματα χωρίς οργανική αιτία (π.χ. διαταραχές του πεπτικού συστήματος, πονοκεφάλους τάσης, δυσμηνόρροια και αϋπνία). Θεωρείται, επίσης, βοηθητικό και για όσους υποφέρουν από πόνους στη μέση.

Διαβάστε περισσότερα για την ρεφλεξολογία εδώ

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση