Ο διάσημος σκηνοθέτης μιλά για την πρακτική που του άλλαξε τη ζωή.

«Όταν πρωτάκουσα για το διαλογισμό δεν είχα κανένα ενδιαφέρον, το θεώρησα σπατάλη χρόνου. Ωστόσο, μια φράση, “η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μέσα μας” με οδήγησε στη σκέψη ότι ίσως ο διαλογισμός είναι το μέσο για να πετύχω την πραγματική ευτυχία. Όντως, ο διαλογισμός σε οδηγεί σε έναν ωκεανό καθαρής συνείδησης, που όμως είναι οικείος, είναι ο εαυτός μας και αμέσως σε καταλαμβάνει ένα αίσθημα ευδαιμονίας»

Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς μέσα από το έργο του έχει εξερευνήσει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Στην προσωπική του ζωή βρήκε την ισορροπία στην πρακτική του Υπερβατικού Διαλογισμού, που περιλαμβάνει δύο συνεδρίες την ημέρα, κατά τις οποίες οι ασκούμενοι διαλογίζονται σε ένα συγκεκριμένο μάντρα. Τα τελευταία χρόνια ο Λιντς έχει εργαστεί για τη δημοσιοποίηση επιστημονικών ερευνών που αφορούν στα οφέλη του Υπερβατικού Διαλογισμού, ενώ το Ίδρυμα Ντέιβιντ Λιντς, μια Εκπαίδευση Βασισμένη στη Συνείδηση και την Παγκόσμια Ειρήνη αγωνίζεται για την καθιέρωση του διαλογισμού στα σχολεία με στόχο τη μείωση του άγχους των μαθητών.

Διαλογίζεστε από το 1973. Τι επίδραση έχει η πρακτική αυτή στη ζωή σας;

Η επίδραση ήταν άμεση: ο θυμός μου εξαφανίστηκε. Διακατεχόμουν από άγχη, φόβους και έναν απίστευτο θυμό και ξαφνικά όλα άρχισαν να εξαφανίζονται. Και εγώ άρχισα να απολαμβάνω τη ζωή… Το ξέρω ότι ακούγεται παράξενο, αλλά άρχισα να εκτιμώ περισσότερο τα πράγματα. Σιγά – σιγά όλα άρχισαν να αναπτύσσονται: η επίγνωση, η νηφαλιότητα, η απόλαυση του να κάνεις οτιδήποτε. Όταν κάνεις διαλογισμό μια ολοένα μεγαλύτερη εικόνα αρχίζει να διαμορφώνεται: ξαφνικά είναι σαν να γνωρίζεις κάποια πράγματα, έχεις μεγαλύτερη κατανόηση, οι άνθρωποι φαίνονται οικείοι. Όλα δείχνουν πιο όμορφα, ο κόσμος φαίνεται καλύτερος.

Η εμπειρία του Υπερβατικού Διαλογισμού

Πώς γίνεται η πρακτική του Υπερβατικού Διαλογισμού;

Είναι μια πανάρχαια μέθοδος, για την εξάσκηση της οποίας σου δίνουν ένα μάντρα. Και αυτό το μάντρα (μια λέξη, μια σκέψη, μια δόνηση) στρέφει την προσοχή σου προς τα μέσα, αρχίζεις να «βουτάς» σε πιο εκλεπτυσμένα επίπεδα του νου και τότε, εκεί, στην πηγή της σκέψης που υπερβαίνεις, βιώνεις αυτό που ονομάζουμε «αγνή, μακάρια συνείδηση», το Απόλυτο, τη θεϊκή ύπαρξη. Είναι η καθαρή συνείδηση, η πηγή της σκέψης, είναι η Πηγή. Είναι ο Εαυτός. Όταν τη βιώνεις, πραγματικά επεκτείνεις τη συνείδησή σου. Πηγαίνεις πέρα από το πεδίο της σχετικότητας, πέρα από τη δυαδικότητα, πέρα από κάθε όριο και βιώνεις το άπειρο, το αιώνιο, το ενοποιημένο πεδίο. Αυτό το πεδίο έχεις τις ιδιότητες της καθαρής ευφυΐας, της δημιουργικότητας, της αγάπης, της ενέργειας, της δύναμης, της αρμονίας, της ενότητας, της δυναμικής ειρήνης. Είναι όλα εκεί και εσύ μπορείς να τα ξετυλίξεις και να εξελιχθείς μέσα από αυτά. Όπως δίδαξε ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι (σημ. το 1957 πρώτος σύστησε τον Υπερβατικό ∆ιαλογισµό στη Δύση), οι άνθρωποι δεν ήρθαν στον κόσμο για να υποφέρουν. Η ευδαιμονία και η μακαριότητα είναι στη φύση μας και έτσι πρέπει να είναι και η ζωή μας. Είναι εκεί, είναι η δυναμική μας και είναι δικαίωμα από τη γέννησή μας να απολαύσουμε τη φώτιση. Απλά πρέπει να την εξερευνήσουμε.

Διαισθάνεστε ότι το ανώτερο επίπεδο της υπέρβασης είναι κάτι που θα πετύχετε κάποια στιγμή στη ζωή σας;

Αμφιβάλλω. Απλά γνωρίζω ότι τα πράγματα γίνονται ολοένα και καλύτερα. Πραγματικά πιστεύω, βασιζόμενος στις εμπειρίες μου, ότι είναι πιθανό, αλλά δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ακολουθείτε και κάποιες άλλες πνευματικές πρακτικές, υπάρχει κάποιο θρησκευτικό δόγμα που ασπάζεστε;

Ανατράφηκα ως πρεσβυτεριανός, αλλά δεν πηγαίνω στην εκκλησία. Νομίζω ότι η εμπειρία του διαλογισμού είναι αρκετή.

Έχετε μια αγαπημένη προσευχή ή ένα μάντρα;

Το μάντρα που σου δίνεται στον Υπερβατικό Διαλογισμό το κρατάς για τον εαυτό σου και η αιτία που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μέσα σου. Τις περισσότερες φορές αναζητούμε την ευτυχία στο κόσμο που μας περιβάλλει, κάποιες φορές μάλιστα νομίζουμε ότι την έχουμε βρει, αλλά ο κόσμος αλλάζει, η ευτυχία υποχωρεί και εμείς αρχίζουμε να την αναζητάμε αλλού. Τα μάντρα έχουν σχεδιαστεί για να σε κατευθύνουν προς τα μέσα, προς τον εσωτερικό σου κόσμο, οπότε είναι φυσικό να μην θέλεις να τα μοιράζεσαι. Θέλεις να τα λες μόνο στον εαυτό σου. Όταν πρωτάκουσα το δικό μου μάντρα, ένιωσα σαν να είχα μπει σε ένα ασανσέρ με πριονισμένους ιμάντες κίνησης. Ξεκίνησα, μπήκα σε μια κατάσταση μακαριότητας που ήταν τόσο βαθιά ώστε είπα στον εαυτό μου: Όλοι πρέπει να βιώσουν αυτή την εμπειρία. Είναι απίστευτη.

Αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει Υπερβατικό Διαλογισμό, τι πρέπει να κάνει;

Το πρώτο βήμα είναι να αναζητήσει ένα δάσκαλο που γνωρίζει καλά την πρακτική. Κατόπιν υπάρχει μια διαδικασία 7 βημάτων, ξεκινώντας με μια εισαγωγική ομιλία, την οποία πρέπει να εμπεδώσεις και στη συνέχεια να προχωρήσεις στον πρώτο διαλογισμό. Όταν θα νιώσεις περί τίνος πρόκειται, όταν όλα τα ερωτήματα θα έχουν απαντηθεί, θα ξέρεις ότι διαλογίζεσαι σωστά. Αυτό που σταματά πολλούς ανθρώπους είναι το κόστος. Η αλήθεια είναι όμως ότι όποιος το επιθυμεί πραγματικά, θα βρει τον τρόπο να το κάνει. Είναι μια επένδυση ζωής. Είναι ένα δώρο που αποκαλύπτει όλη τη δυναμική σου.

Διαλογισμός για την ειρήνη

Εργάζεστε για μια εκπαίδευση βασισμένη στη συνείδηση. Τι σημαίνει αυτό;

Οι μαθητές αφιερώνουν μια ώρα την ημέρα κάνοντας διαλογισμό και βιώνοντας τον ωκεανό της καθαρής συνείδησης που αναπτύσσεται μέσα τους. Αυτή είναι η διαφορά. Όσοι γνωρίζουν είναι αποκλεισμένοι από την εξίσωση (δηλαδή την κυρίαρχη παιδεία). Ωστόσο, μπορείς να πάρεις όποια συνείδηση έχει ο μαθητής και μέσα σε αυτή να βρεις τη γνώση. Τίποτε άλλο δεν πρόκειται να βοηθήσει, το μόνο που κάνει το συμβατικό σύστημα εκπαίδευσης είναι να συσσωρεύει περισσότερα στοιχεία και αριθμούς. Όμως, επεκτείνοντας αυτή τη δεξαμενή της εσωτερικής γνώσης, επεκτείνεις την κατανόηση, την ευτυχία, την εκτίμηση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν προσφέρεις συμβατική γνώση.

Γιατί εστιάζετε τόσο πολύ σε αυτή τη δράση τώρα;

Η ιδέα ξεκίνησε όταν θελήσαμε να δούμε αν 10.000 μαθητές που διαλογίζονται μπορούν να δημιουργήσουν ένα κύμα ειρήνης. Είμαστε σαν λυχνίες και όσο περισσότερο λάμπουμε με αυτή τη συνείδηση και την ενότητα τόσο το προβάλλουμε. Επηρεάζουμε το περιβάλλον μας. Μπορούμε να το κάνουμε με έναν αρνητικό, με έναν ουδέτερο ή με ένα θετικό τρόπο και έτσι να μεταμορφώσουμε ζωές. Συνάντησα μαθητές που έκαναν Υπερβατικό Διαλογισμό. Βυθίζονταν στον εσωτερικό τους κόσμο, τον βίωναν, αναπτύσσονταν μέσα από αυτόν και παρακολουθούσαν τι συμβαίνει. Αυτοί οι άνθρωποι είναι δυνατότεροι, εξυπνότεροι. Πιο ευτυχισμένοι. Δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις ποτέ για αυτούς. Είναι απίστευτο. Για μένα η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι μια διαδικασία που αναπτύσσει τις πλήρεις δυνατότητες των ανθρώπων. Τότε μόνο κατακτούν τη γνώση και τη φώτιση. Τα υπόλοιπα είναι μια φάρσα, ένα αστείο. Είναι ώρα να αρχίσουμε να βιώνουμε αυτό το ενοποιημένο πεδίο, που στην πραγματικότητα είναι Εμείς.

Το σπίτι μας…

Γιατί είναι σημαντικό να διαλογίζονται 10.000 άνθρωποι;

10.000 άνθρωποι που διαλογίζονται μεμονωμένα είναι κάτι καλό, 10.000 διαλογιζόμενοι σε ομάδα είναι, όπως λέμε, μια δυναμικότερη δευτεροβάθμια εξίσωση. Γι’ αυτό και το όνομα του ιδρύματός μου είναι Ίδρυμα Ντέιβιντ Λιντς μια Εκπαίδευση Βασισμένη στη Συνείδηση και την Παγκόσμια Ειρήνη. Η ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία του πολέμου. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η αληθινή ειρήνη είναι η απουσία αρνητικότητας. Είναι ένας θετικός κόσμος.

Όνειρό μου είναι να συγκεντρώσω χρήματα για να βοηθήσω τέτοιες μεγάλες ομάδες να λειτουργήσουν υπέρ της ειρήνης. Μια ιδέα μου είναι το Πανεπιστήμιο της Ειρήνης, όπου θα μπορούν να φοιτούν περίπου 8.000 φοιτητές σε μια εκπαίδευση βασισμένη στη συνείδηση, ενώ, καθώς θα μαθαίνουν, θα μπορούν να λειτουργούν ως μια πανίσχυρη ομάδα διαλογισμού. Θα είναι σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ειρήνης. Πιστεύω ότι αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία.

Η τέχνη, μια ολιστική εμπειρία

Κατά πόσο ο διαλογισμός έχει επηρεάσει την τέχνη σας;

Λατρεύω τις ιδέες και όλα αρχίζουν με μια ιδέα: ένα έπιπλο, μια μουσική σύνθεση, ένα έργο τέχνης, όλα είναι ιδέες. Αν καταφέρεις να επεκτείνεις τη συνείδησή σου θα βρεις ιδέες σε ένα βαθύτερο επίπεδο, θα έχεις μεγαλύτερη έμπνευση. Και με την κατάκτηση αυτής της γνώσης, η συνείδηση συνοδεύεται από μια επίγνωση για τον τρόπο που δουλεύεις. Για μένα η διαίσθηση είναι συναίσθημα και διάνοια μαζί. Είναι συνείδηση σε κίνηση, ξέρεις πού πηγαίνεις και τι πρέπει να κάνεις και όσο βαθύτερα διεισδύεις τόσο περισσότερο απολαμβάνεις αυτό που κάνεις γιατί είναι μια ολιστική εμπειρία.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ντέιβιντ Λιντς στο Beliefnet (http://www.beliefnet.com/)

Ντίνα Πετροπούλου, δημοσιογράφος – e-mail: in_dina@yahoo.com

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε