,

Θεραπεία του άσθματος μέσω διατροφής

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης ίσως είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του άσθματος, σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα. Μια διατροφή πλούσια σε

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης ίσως είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του άσθματος, σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στους πνεύμονες, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λοζάννηςστην Ελβετία.

Advertisment

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Medicine, οι επιπλέον φυτικές ίνες αλλάζουν τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από το έντερο και αυτό συντελεί στην αλλαγή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ελβετοί ερευνητές εξηγούν ότι, η στροφή του σύγχρονου ανθρώπου προς τα επεξεργασμένα τρόφιμα αιτιολογεί εν μέρει την αύξηση του ποσοστού των πασχόντων από άσθμα. Οι αεραγωγοί των πνευμόνων γίνονται πιο ευαίσθητοι στους ερεθιστικούς παράγοντες και αυξάνονται οι πιθανότητες φλεγμονής. Αυτό συντελεί στην στένωση των αεραγωγών και στη δυσχέρεια της αναπνοής για τους πάσχοντες από άσθμα.

Προτείνουν λοιπόν μια εναλλακτική θεραπευτική οδό, το έντερο και τα βακτήρια που το κατοικούν.

Advertisment

Όπως είναι γνωστό, τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος είναι λιγότερα από τα τρισεκατομμύρια των μικροβίων του γαστρεντερικού συστήματος. Μάλιστα, όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τη σημασία της βακτηριακής εντερικής χλωρίδας για τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου.

Οι ειδικοί απέδειξαν ότι, μια διατροφή πλούσια ή ελλιπής σε φυτικές ίνες αλλάζει τον τύπο των βακτηρίων του εντέρου στα ποντίκια. Τα βακτήρια που ζουν από τις υδατο-διαλυτές φυτικές ίνες (αυτές που περιέχουν φρούτα και λαχανικά) πολλαπλασιάστηκαν όταν τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και παρήγαγαν περισσότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, ένα είδος λιπαρών οξέων που απορροφώνται από το αίμα.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα ενεργούσαν ως σήματα προς το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να γίνονται περισσότερο ανθεκτικοί στον ερεθισμό.

Το ακριβώς αντίθετο συνέβη όταν τα ποντίκια έκαναν διατροφή με λίγες φυτικές ίνες και έγιναν πιο ευάλωτα στο άσθμα.

Ο Δρ Μπέντζαμιν Μαρσλαντ, που συμμετείχε στη μελέτη εξηγεί ότι «παρόμοιες μεταβολές ως συνέπεια μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες παρατηρούνται και στους ανθρώπους, σε συγκριτικές μελέτες που έγιναν σε πληθυσμούς από την Ευρώπη και την Μπουρκίνα Φάσο. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες η τροποποίηση της διατροφής να είναι αποτελεσματική και για τους ανθρώπους. Αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ποια είναι η βέλτιστη ποσότητα φυτικών ινών αλλά και οι συγκεντρώσεις των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ίδια επιστημονική ομάδα μελετά και τον ρόλο της διατροφής στην μακροχρόνια πνευμονική φλεγμονή, όπως συμβαίνει στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Σε πειραματικό στάδιο έχει ήδη διαπιστωθεί ότι, η χορήγηση εξαγνισμένων λιπαρών οξέων σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Επιμελεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση