Διατροφική προσέγγιση στον αλκοολισμό και την απεξάρτησή του

Αρχές Διατροφικής Αγωγής 1. Σταθεροποίηση σακχάρου στο αίμα. 2. Εγκατάλειψη απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη, γλυκόζη, χυμούς φρούτων).Advertisment 3. Ελαχιστοποίηση επεξεργασμένων υδατανθράκων (άσπρο αλεύρι και ρύζι,

Αρχές Διατροφικής Αγωγής

1. Σταθεροποίηση σακχάρου στο αίμα.

2. Εγκατάλειψη απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη, γλυκόζη, χυμούς φρούτων).

Advertisment

3. Ελαχιστοποίηση επεξεργασμένων υδατανθράκων (άσπρο αλεύρι και ρύζι, επεξεργασμένα πατατοειδή, πίτσες, ντόνατς κτλ).

4. Αύξηση μη επεξεργασμένων υδατανθράκων βραδείας αποδέσμευσης (κουάκερ, όσπρια, λαχανικά, κραμβοειδή κτλ).

5. Αναπλήρωση της έλλειψης θρεπτικών στοιχείων που δημιουργεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Advertisment

Έρευνες στις Διατροφικές Ελλείψεις των Αλκοολικών

– Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλκοολικοί συχνά πάσχουν από σοβαρές ελλείψεις διατροφικών στοιχείων και ειδικά βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος.

– Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι οι συμπληρωματική χορήγηση διατροφικών στοιχείων θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στον έλεγχο της κατανάλωσης αλκοόλ.

– Ο αλκοολισμός συνήθως οδηγεί σε διαταραχή του μεταβολισμού των ουσιωδών λιπαρών οξέων (ΕFΑ) και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα έλλειψής τους. Αν και η βασική στρατηγική είναι να τερματιστεί η υπερβολική λήψη αλκοόλ, έρευνες έδειξαν ότι η λήψη ενός γραμμαρίου ελαίου νυχτολούλουδου Evening Primrose Oil (πλούσιο σε GLA) τρεις φορές ημερησίως, θα μπορούσε να βοηθήσει το μακροχρόνιο έλεγχο της αλκοολικής εξάρτησης.

– Σε παλαιότερη έρευνα που έγινε σε αλκοολικούς, εννέα στους δέκα από αυτούς λαμβάνοντας ένα γραμμάριο ημερησίως του αμινοξέος L-Glutamine μείωσαν σημαντικά την επιθυμία τους για αλκοόλ. Εξάλλου το αμινοξύ LGlutamine θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του συνδρόμου διαπερατότητας του εντέρου, το οποίο εμφανίζεται συχνά στους αλκοολικούς και το οποίο σύνδρομο επιβαρύνει σημαντικά και τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού.

Χρήσιμα διατροφικά στοιχεία σε περιπτώσεις αλκοολισμού

I. Διατροφικά συμπληρώματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αλκοολικούς

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει το φορτίο των ελευθέρων ριζών που επιδεινώνει τη κατάσταση των αλκοολικών, ενώ έρευνες έχουν δείξει σημαντικό συσχετισμό μεταξύ των ελευθέρων ριζών, των αντιοξειδωτικών και του βαθμού βλάβης του ήπατος στους αλκοολικούς.

Διατροφικά στοιχεία, τα οποία ουδετεροποιούν τα μεταβολικά υποπροϊόντα του αλκοόλ και προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από τη καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών, είναι τα εξής:

Η Βιταμίνη C. 500mg -δύο έως τρεις φορές ημερησίως- βιταμίνης C ουδέτερης μορφής, εμπλουτισμένη με φυσικά βιοφλαβονοειδή, μειώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της χρόνιας τοξίνωσης από το αλκοόλ.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συνήθως οι αλκοολικοί παρουσιάζουν ελλείψεις στις βιταμίνες Θειαμίνη (Β1), Πυριδοξίνη (Β6) και φολικό οξύ. Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα διατροφικό συμπλήρωμα Β-Complex (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών χολίνης και ινοσιτόλης) και ιδιαίτερα μια φόρμουλα βιταμινών Β συνενζυμικής μορφής.

Το αμινοξύ N-Acetyl-L-Cysteine (NAC). Η N-Acetyl-L-Cysteine μπορεί να δεσμεύει την ακεταλδεΰδη, ένα μεταβολικό προϊόν του οινοπνεύματος που προκαλεί βλάβες στον ομαλό μεταβολισμό του ήπατος. Προάγει την παραγωγή ενδογενούς γλουταθειόνης, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό προστατευτικό τριπεπτίδιο που ουδετεροποιεί σημαντικό αριθμό τοξικών ενώσεων και ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας την καταστροφική δράση στο ήπαρ. Συνήθως το NAC συνδυάζεται με τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C.

H Βιταμίνη Ε (συνήθως 200 έως 400iu mixed tocopherols, και εφόσον η ηπατική λειτουργία είναι φυσιολογική) και το Σελήνιο (συνήθως 100- 200iu) θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους αλκοολικούς από καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές παθολογίες.

II. Άλλα χρήσιμα Διατροφικά Στοιχεία – Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνη Α. Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι συχνή στους αλκοολικούς και συνήθως συνυπάρχει με την έλλειψη ψευδαργύρου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συνήθη παθολογικά συμπτώματα (νυκταλωπία, δερματικές παθήσεις, διαταραχές ανοσοποιητικού, μειωμένη λειτουργία των όρχεων κ.ά.). Συνήθως συνίσταται η λήψη μέχρι 5000iu βιταμίνης Α και εφόσον η λειτουργία του ήπατος είναι ομαλή.

Μαγνήσιο. Η έλλειψη μαγνησίου που παρατηρείται στους χρόνιους αλκοολικούς μπορεί να προκαλέσει πολλά νευρολογικά προβλήματα. Η έλλειψή του θεωρείται ισχυρός αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση τρομώδους παραληρήματος στους αλκοολικούς. Επίσης χαμηλά επίπεδα μαγνησίου θεωρούνται ότι μπορούν να αυξήσουν το κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Συνήθως συνίσταται η λήψη 200mg μαγνησίου δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Ψευδάργυρος. Οι αλκοολικοί συνήθως πάσχουν από έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος μαζί με τη βιταμίνη C, βοηθούν στην αποτοξίνωση ήπατος. Συνήθως συνίσταται η λήψη 25mg πικολινικού ψευδαργύρου.

L-Καρνιτίνη. To αμινοξύ L-Καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει στη αποτροπή του σχηματισμού λιπώδους ήπατος και στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Συνήθως συνίσταται η λήψη 250mg L-Καρνιτίνης δύο με τρεις φορές την ημέρα.

BCAA. Η διακλαδισμένη σειρά αμινοξέων BCAA θα μπορούσε να προστατεύσει από την εμφάνιση αλκοολικής ηπατικής κίρρωσης. Προβιοτικά. Η λήψη προβιοτικών θεωρείται σημαντική καθότι οι αλκοολικοί συνήθως παρουσιάζουν σύνδρομο διαπερατότητας του εντέρου και συγκέντρωση υψηλού φορτίου ενδοτοξινών στο γαστρεντερικό σύστημα, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς την ομαλή λειτουργία του ήπατος και γενικότερα όλων των συστημάτων του οργανισμού. Για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης που εμφανίζεται στους αλκοολικούς (λόγω των χαμηλών επιπέδων σεροτονίνης) και όταν αυτή είναι ήπιας μορφής, η χορήγηση από το θεράποντα ιατρό της φυσικής ουσίας 5-ΗΤΡ (5-ΥδροξύΤρυπτοφάνη) από τιτλοδοτημένο εκχύλισμα του φασολιού griffonia siplicifolia, θα μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να είναι χρήσιμη. Οι αλκοολικοί παρουσιάζουν συνήθως χαμηλά επίπεδα στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο ως γνωστό μετατρέπεται ενδογενώς τελικά σε σεροτονίνη.

Μilk Thistle. (Silybum Marianum) Το σύμπλεγμα βιοφλαβονοειδών που περιέχονται σε αυτό το βότανο προστατεύει το ήπαρ από ελεύθερες ρίζες και ενισχύει τα ηπατικά κύτταρα.

Phospatidylcholine. Αποτελεί μια κατηγορία χολίνης (πρόδρομη ουσία του νευροδιαβιβαστού της ακετυλοχολίνης), η οποία μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ακεραιότητα του νευρικού συστήματος και να προστατεύσει το ήπαρ από λιπώδη διήθηση. Επίσης, μπορεί να προστατεύσει από το φαινόμενο της αμνησίας που συχνά εμφανίζεται στους αλκοολικούς.

Βιβλιογραφία

– The Clinician’s Handbook of Natural Medicine, Joseph E Pizzorno Jr, Micheal T Murray, Herb Joiner-Bey, Churchill Livingstone, 2002.

– Human Nutrition and Dietetics by J.S..Garrow & W.P.T. James Churchill Livingstone,1994.

– Textbook of Natural Medicine, Joseph E. Pizzorno Jr. Micheal T. Murray, Churchill Livingstone Elsevier, 2006.

– Encyclopedia of Natural Healing, Zoltan Rone MD, MSc, Alive Books, 1998.

– Encyclopedia of Nutritional Supplements, Michael T. Murray, N.D, Prima Publishing,1996.

– Prescription for Nutritional Healing, Phyllis A. Balch, CNC, Avery Publishing, 2006.

– Disease Prevention and Treatment, Melanie Segala, Life Extension Media, 2004.

– Complementary & Alternative Medicines, C.W.Fetrow PharmD, Juan R. Avila, PharmD, Springhouse, 2001.

– Complete Family Health Guide, New Medicine, David Peters, DK. 2005.

– Clinical Medicine, Parveen Kumar and Michael Clark, W.B.Saunders, 1998.

– Staying Healthy with Nutrition, The Complete Guide to Diet and Nutritional Medicine, Elson M. Haas, MD, Buck Levin, PhD, RD, Celestial Arts, 2006.

– The Clinician’s Handbook of Natural Healing, Gary Null Ph.D., Kensington Books, 1997.

Dr.Ιωάννης Αδαμίχος ND,DO,DSc

ETRA PUBLISHING ©2007

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση