Είσαι όλα όσα έχεις

Όλοι μας έχουμε επιθυμίες και αιτήματα από τους άλλους και ο καθένας από μας πιστεύει ότι ο δικός του τρόπος για να γίνουν τα

Όλοι μας έχουμε επιθυμίες και αιτήματα από τους άλλους και ο καθένας από μας πιστεύει ότι ο δικός του τρόπος για να γίνουν τα πράγματα είναι ο καλύτερος. Ανύπαντρος η ελεύθερος, με παιδιά η χωρίς παιδιά κάθε ημέρα κάνεις τουλάχιστον ένα συμβιβασμό. Υπάρχουν μικροί συμβιβασμοί αλλά και μεγαλύτεροι. Υποφερτοί συμβιβασμοί που είναι αυτοί τους οποίους αποδεχόμαστε πλήρως γιατί υπάρχει μια γνώση εκ των προτέρων και έτσι γνωρίζουμε ακριβώς γιατί υποκύπτουμε. Άλλοι συμβιβασμοί είναι δυνατοί και αθόρυβοι.

Είναι δυνατοί γιατί ενδεχομένως νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε και αθόρυβοι γιατί δεν τους συνειδητοποιούμε. Κάθε συμβιβασμός που κάνουμε είναι ένα νόμισμα που προσπαθούμε με αυτόν να εξαγοράσουμε μια μελλοντική ευτυχία. Συμβιβαζόμαστε από φόβο και από άγνοια, όταν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις αξίες μας αλλά και το τι έχει σημασία για μας κι από το φόβο της αποτυχίας ή της απόρριψης ή από το φόβο της μοναξιάς.

Advertisment

Αν θες να καλύψεις τις ανάγκες σου και τις επιθυμίες σου χρειάζεται να περάσεις από τους συμβιβασμούς στην αποδοχή, η οποία είναι μια εντελώς διαφορετική στάση ζωής. Αποδοχή σημαίνει κατανοώ, καταλαβαίνω και δεν μαζεύω κουπόνια θυμού που θα τα εξαργυρώσω με την πρώτη ευκαιρία. Αποδοχή σημαίνει ότι κάνω μία επιλογή ανάμεσα σε πολλές άλλες και ξέρω ακριβώς γιατί την κάνω και κυρίως δεν είμαι θύμα. Οι συμβιβασμοί δημιουργούν γκρίζες ζώνες μέσα στη συνειδητότητα σου και αργά η γρήγορα θα ξεσπάσουν.

Σε κάνουν να νοιώθεις θύμα και συσσωρεύουν θυμό ή σε οδηγούν στην παραίτηση και στην απάθεια. Αν καταλήξεις να δεχτείς το συμβιβασμό, παρ΄ όλο που μέσα σου αντιστέκεσαι, στο τέλος θα μισήσεις ολόκληρη την συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που την δέχτηκε, του εαυτού σου δηλαδή. Δείξε ευγένεια στις σχέσεις, κατανόηση και προσπάθησε να δεις και την άποψη του άλλου προσώπου. Προσπάθησε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλα τα μέρη. Πάνω από όλα μην διακυβεύβεις τον εαυτό σου. Είσαι όλα όσα έχεις.

Γιώτα Σούσουλα

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση