Μυστικά για ενέργεια όλη μέρα

1. Βγείτε από την πρίζα Προσπαθήστε να αποδεσμευτείτε σιγά-σιγά από την εξάρτηση σας από τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας. Με το που θα μπείτε στο

1. Βγείτε από την πρίζα

Προσπαθήστε να αποδεσμευτείτε σιγά-σιγά από την εξάρτηση σας από τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας. Με το που θα μπείτε στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, αφήστε στην άκρη κινητά, smartphones, tablets και υπολογιστές. Αν κάποιος θέλει επειγόντως να επικοινωνήσει μαζί σας, θα σας καλέσει στο σταθερό, όπως κάναμε παλιά. Συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο μας έχουν κατακλύσει οι ηλεκτρικές συσκευές, παρά μόνο όταν τις αφήσουμε για λίγο στην άκρη και παρατηρήσουμε την ησυχία και ηρεμία που βρίσκουμε χωρίς αυτές.

Advertisment

2. Να θυμάστε να είστε ευγνώμονες

Οι ρυθμοί δουλειάς, για όσους έχουν δουλειά είναι εξοντωτικοί, ενώ το ίδιο εξουθενωτική είναι και η ζωή της ανεργίας και επαγγελματικής ανασφάλειας. Ένας τρόπος να ξεπεράσει κανείς ένα τέτοιο καθημερινό σκόπελο, είναι να σημειώνει κάθε πρωί, τα πράγματα που έχει στη ζωή του για τα οποία είναι ευγνώμων, υπενθυμίζοντας στον εαυτό του πόσο τυχερός είναι που τα έχει. Μπορεί να ακούγεται αμελητέο και ανόητο, αλλά έχει αποτελέσματα για τη διατήρηση μιας σχετικά θετικής διάθεσης.

3. Κινείστε διαρκώς

Advertisment

Μην «λιμνάζετε» σε ένα σημείο και μην βαριέστε να μετακινηθείτε, να αλλάξετε συνθήκες εργασίας ή ακόμα και σπίτι. Η συνήθεια σκοτώνει την ενέργεια, γι’ αυτό πρέπει να αλλάζετε διαρκώς παραστάσεις, στο μέτρο του δυνατού πάντα, αναγκάζοντας έτσι εαυτόν σε διαρκή δραστηριότητα και εγρήγορση.

5. Μην ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας

Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής είναι εξαιρετικά δύσκολες, γι’ αυτό και πρέπει το ίδιο το άτομο να φροντίσει να μην ταλαιπωρεί επιπλέον τον εαυτό του. Φροντίστε τη διατροφή σας, που παίζει πολύ σημαντκό ρόλο στα αποθέματα ενέργειας που έχετε, μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα και επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, που θα σας στηρίξουν καθ’ όλη τη διάρκεια μιας κουραστικής μέρας. Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα που ταλαιπωρούν πόδια και μέση.

6. Να γελάτε με κάθε ευκαιρία

Όσο δύσκολο και ακατόρθωτο και αν ακούγεται να θυμάστε να γελάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα αστείο με ένα συνάδελφο ή ένα video στο internet είναι αφορμές για να γελάσετε, είτε από μέσα είτε απ’ έξω σας και καλά θα κάνετε να τις εκμεταλλευτείτε και να εκτονώσετε μέσω του γέλιου την ένταση. Το ίδιο το γέλιο είναι ενέργεια και όσο περισσότερο το εξασκούμε τόσο το καλύτερο.

7. Κάντε αυτό που σας ευχαριστεί

Μπορεί να μοιάζει ουτοπικό στις παρούσες συνθήκες, αλλά το καλύτερο για μια καλή ψυχολογία και ισορροπημένη ζωή είναι να ασχοληθείτε με αυτό που σας κάνει πραγματικά χαρούμενους και βρίσκετε ενδιαφέρον. Δέκα και δώδεκα ώρες στη δουλειά την ημέρα δεν είναι λίγες για να ασχολείστε με κάτι που σας δυσαρεστεί, σας στερεί ενέργεια και δεν σας την «επιστρέφει» με κάποιο άλλο –έστω- τρόπο.

8. Κάνετε διαλείμματα

Όσο και να παρασύρεστε από την τρέλα της καθημερινότητας θυμηθείτε να κάνετε συχνά διαλείμματα και να ξεφεύγετε από την παράνοια του σύγχρονου κόσμου. Είτε αυτό είναι ένα ζεστό μπάνιο, είτε τρέξιμο ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική, είναι σημαντικό, ιδανικά σε καθημερινή βάση, να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο αποκλειστικά στον εαυτό σας και την ψυχική σας ηρεμία. Τέλος, μην παίρνετε ποτέ τη δουλειά στο σπίτι, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

9. Κάντε γυμναστική

Δοκιμάστε το μια φορά, όσο και αν βαριέστε και καταγράψτε μετά σε ένα χαρτί, πως νιώσατε μετά από μισή ώρα ποδηλάτου ή αεροβικής γυμναστικής. Η ενέργεια που έχετε μετά από άσκηση δεν συγκρίνεται με την ενέργεια που έχετε μετά από 2 ώρες άραγμα στον καναπέ. Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας πηγαίνοντας έστω για τρέξιμο κάθε μέρα στο πάρκο της γειτονιάς. Οτιδήποτε δραστηριοποιεί το σώμα, του παρέχει και ενέργεια, αν και φαινομενικά μοιάζει να συμβαίνει το αντίθετο.

10. Κάντε παρέα με τους φίλους σας

Όσο κουρασμένοι και να είστε και όσο κακή και να ήταν η μέρα σας, μην αρνείστε μια πρόταση από φίλους για μια βόλτα ή για παρέα στο σπίτι κάποιου. Εκμεταλλευτείτε την ενέργεια που θα πάρετε από την καλή διάθεση των ανθρώπων που αγαπάτε.

11. Κάντε λίστα με όσα σας ηρεμούν

Κάντε μια λίστα με όσα σας ηρεμούν και σας γεμίζουν τις μπαταρίες και κάθε φορά που τα βρίσκετε σκούρα ανατρέχετε σε αυτή τη λίστα και εφαρμόζετέ τη. Είτε αυτό είναι η ανάγνωση ενός περιοδικού, είτε το μαγείρεμα ενός αγαπημένου γλυκού που σας θυμίζει τα παιδικά σας χρόνια

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση