Οι ανασφάλειες των γυναικών πάνω από τα 40 και πως να τις αντιμετωπίσεις

Η σημερινή γυναίκα των 40 ετών είναι μία γυναίκα ιδιαίτερα νέα. Μια γυναίκα πλήρως δραστήρια, κοινωνικά και επαγγελματικά ενεργή, με μόρφωση και εισόδημα μεγαλύτερα

Η σημερινή γυναίκα των 40 ετών είναι μία γυναίκα ιδιαίτερα νέα. Μια γυναίκα πλήρως δραστήρια, κοινωνικά και επαγγελματικά ενεργή, με μόρφωση και εισόδημα μεγαλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη εμπειρία. Η γυναίκα στα 40 της χρόνια βρίσκεται σε ένα στάδιο στο οποίο συνήθως έχει κατακτήσει την πνευματική και επαγγελματική της καταξίωση, που είναι σε επαφή με τα συναισθήματα και τις επιθυμίες της, που έχουν προκύψει τόσο από τις εμπειρίες της όσο και από την προσωπική της προσπάθεια κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η αξία των εμπειριών αυτών είναι πολύτιμη, σχεδόν ανεκτίμητη.

Γράφει η ψυχολόγος Ξένια Ταραβίρα.

Advertisment

Συνήθως, οι γυναίκες σ’ αυτή την ηλικία έχουν ένα γεμάτο πρόγραμμα που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια. Οι ρόλοι στους οποίους πρέπει να ανταποκριθούν είναι πολλαπλοί: είναι μητέρες, σύντροφοι, επαγγελματίες, κόρες, φίλες. Οι ευθύνες είναι πολλές και οι απαιτήσεις από το περιβάλλον τους ακόμα περισσότερες.

Είναι γεγονός ότι η καριέρα παίζει κεντρικό ρόλο στη ζωή μιας γυναίκας στα 40, ανεξάρτητα από το αν έχει οικογένεια ή είναι ελεύθερη. Οι γυναίκες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, η μόρφωσή τους είναι υψηλού επιπέδου και αγωνίζονται για την προσωπική τους ανεξαρτησία τοποθετώντας το κομμάτι της εργασίας πολύ ψηλά στις προτεραιότητές τους. Γι αυτό τον λόγο, συμβαίνει συχνά στη ζωή των σύγχρονων γυναικών η καριέρα και η προσωπική ζωή ή η οικογένεια να αποτελούν αντικρουόμενα στρατόπεδα.

Πώς μπορεί να αισθάνονται όμως για τα χρόνια που περνούν; Το πέρασμα του χρόνου σίγουρα δεν αποτελεί καθόλου ευχάριστη προοπτική για κανέναν, πόσο μάλλον για τις γυναίκες οι περισσότερες από τις οποίες επιδίδονται σε μια συνεχή προσπάθεια να δείχνουν νεότερες. Μια γυναίκα σε κάθε ηλικία έχει την ανάγκη να εξακολουθεί να αισθάνεται όμορφη, ελκυστική και επιθυμητή. Άλλωστε, ζούμε σε μια κοινωνία που σήμερα δείχνει να «εκτιμά» την εξωτερική εμφάνιση και τη νεότητα περισσότερο από ποτέ. Είναι λογικό ο γυναικείος ανταγωνισμός που υπάρχει ούτως ή άλλως να αυξάνεται καθώς μεγαλώνει και η διαφορά της ηλικίας. Μια γυναίκα όμως με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, με την επίγνωση της ομορφιάς και της εμπειρίας των 40 ετών της, δεν έχει λόγο να αισθάνεται ανασφάλεια μπροστά σε μια νεότερη κοπέλα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι γυναίκες στα 40 πια είναι απόλυτα ελκυστικές και αξιοπρόσεκτες σε κάθε επίπεδο και δείχνουν να έχουν τη διάθεση να διατηρήσουν με κάθε τρόπο τη σωματική και ψυχική τους υγεία σε καλή κατάσταση.

Advertisment

Είναι γεγονός πως τα 40 αποτελούν ένα κομβικό σημείο ψυχολογικά για μια γυναίκα. Αρκετά συχνά, φτάνοντας σ’ αυτή την ηλικία αισθάνονται την ανάγκη δραστικών αλλαγών στη ζωή τους. Έχουν πετύχει ήδη πολλά. Ξέρουν τι θέλουν και είναι σε ουσιαστικότερη επικοινωνία με τον εαυτό τους έχοντας βαθύτερη επίγνωση των αναγκών και των επιθυμιών τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποφασίζουν να αλλάξουν επάγγελμα, να κυνηγήσουν ανεκπλήρωτα όνειρα,να διεκδικήσουν τη ζωή που θέλουν. Μια γυναίκα στα 40 μπορεί να ανθίσει. Και αυτή είναι η ομορφιά της ηλικίας που δεν σχετίζεται μόνο με ένα αριθμό, αλλά με τη δύναμη και τη χαρά να φτιάξουμε τη ζωή που λαχταράμε.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση