Ευγνωμοσύνη: Το κλειδί της ευτυχίας

Ευγνωμοσύνη Πόσες φορές στη διάρκεια της μέρας πιάνουμε τον εαυτό μας να γκρινιάζει για τις ατυχίες που μας έχουν βρει; Για τα πράγματα που

Ευγνωμοσύνη
Πόσες φορές στη διάρκεια της μέρας πιάνουμε τον εαυτό μας να γκρινιάζει για τις ατυχίες που μας έχουν βρει; Για τα πράγματα που δεν πάνε όπως τα θέλουμε; Γιατί τίποτα δεν γίνεται σωστά; Γιατί ‘κανείς δεν με καταλαβαίνει’. Για την άτιμη κοινωνία; Την άδικη μοίρα ‘που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους ρίχνει στα ξένα χέρια’… με μια δόση χιούμορ και θεατρινισμού;

Μάλλον αρκετά … αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Είτε θα μας φταίνε οι άλλοι είτε το ‘ξερό μας το κεφάλι’, σε κάθε περίπτωση για κάτι και με κάτι θα γκρινιάζουμε.

Advertisment

Πόσο χρόνο μέσα στη μέρα αφιερώνουμε όμως για να αναλογιστούμε τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν; Πόσες φορές λέμε ευχαριστώ; Πόσες φορές αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη; Για το πιο απλό πράγμα – όπως ότι μας πέτυχε το φαγητό – ή το πιο ξεχωριστό και σπουδαίο – όπως ότι ξυπνήσαμε σήμερα γεροί και δυνατοί.

Έχουμε την τάση οι άνθρωποι να θεωρούμε τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας δεδομένα μη δίνοντας τους έτσι τη θέση και την αξία που τους αναλογεί.
Μπορούμε να βάλουμε ξανά την ευγνωμοσύνη στη ζωή μας! Χρειάζονται μόνο 3′ λεπτά. Αφιερώνουμε 3′ κάθε μέρα, ίσως καλύτερα όταν πλησιάζει στο τέλος της, και σκεφτόμαστε τρία καλά πράγματα που μας συνέβησαν.

Και ευχαριστούμε για αυτά. Το που θα απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας είναι στην ευχέρεια του καθενός. Μπορεί να είναι ο Θεός, το σύμπαν, η ζωή, η καλή μας τύχη, ο εαυτός μας. Ίσως αυτό να έχει τη λιγότερη σημάδια δεδομένης της αλλαγής που μπορούν να φέρουν στη ζωή μας λίγα δευτερόλεπτα ευγνωμοσύνης.

Advertisment

Αν δοκιμάσουμε αυτή την τόσο απλή άσκηση σε καθημερινή βάση θα διαπιστώσουμε ότι σιγά-σιγά η λίστα μας θα μεγαλώνει και ακόμα μπορεί να διαπιστώσουμε έκπληκτοι ότι αισθανόμαστε την ανάγκη να την κάνουμε περισσότερες φορές από μια μέσα στην ημέρα.

Ίσως αν καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια όντας ευγνώμονες να διαπιστώσουμε ότι αισθανόμαστε συχνότερα χαρούμενοι, περισσότερο την ανάγκη να χαμογελάμε και ίσως… ίσως διαπιστώσουμε ότι χαμογελούν και οι άλλοι μαζί μας!
Δεν έχουμε παρά να το δοκιμάσουμε στην πράξη….!!

Γράφει η Τζοβάνα Βουτσίνου -Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ομαδικά εργαστήρια – Επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Εναλλακτικών Θεραπειών Healthcure

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση