Το Υπ. Υγείας προειδοποιεί: Αποφύγετε την κατανάλωση πικραμύγδαλων!

Σε αρκετά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στην Εναλλακτική Δράση (τα περισσότερα από τα οποία είναι αναδημοσίευση από άλλες ιστοσελίδες) αναφέρεται η αντικαρκινική ιδιότητα των

Σε αρκετά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στην Εναλλακτική Δράση (τα περισσότερα από τα οποία είναι αναδημοσίευση από άλλες ιστοσελίδες) αναφέρεται η αντικαρκινική ιδιότητα των πικραμύγδαλων και των πυρήνων του βερίκοκου.

Όπως έχει τονιστεί σε όλα τα άρθρα, χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία τους διότι περιέχουν κυάνιο, δεν ξεπερνάμε τα πέντε την ημέρα και πάντα ζητάμε τη συμβουλή του διατροφολόγου μας πριν κάνουμε οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη διατροφή μας.

Advertisements

Όπως όλα, το μέτρο και η σωστή χρήση είναι το κλειδί. Το ότι ένα προϊόν είναι φυσικό, δεν σημαίνει ότι δεν έχει παρενέργειες εάν κάνουμε κατάχρηση. Ίσα – ίσα μπορεί να έχει δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή παρενέργειες. Ακόμα και το υπερβολικό νερό μπορεί να μας σκοτώσει. Σας παρακαλούμε λοιπόν να προσέχετε ιδιαιτέρως όταν κάνετε μια σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας ή εισάγετε μια καινούργια συνήθεια. Εάν δεν είστε σίγουροι για τη σωστή χρήση, ζητήστε τη συμβουλή του διατροφολόγου σας.

Οφείλουμε να προφυλάξουμε πραγματικά την υγεία μας και από την άλλη δεν πρέπει να δίνουμε βήμα στις φαρμακοβιομηχανίες που ελέγχουν τα πάντα, να μας πάρουν τα φάρμακα τη φύσης για να μας τα πλασσάρουν μετά σαν φάρμακα, όπως έγινε με τα φύλλα ελιάς, τα οποία πολεμήθηκαν, γελιοποιήθηκαν και ύστερα από λίγα χρόνια γέμισε ο τόπος με φαρμακευτικά σκευάσματα από φύλλα ελιάς.

Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν εξέδωσε στις 14/3 Δελτίο Τύπο την οποία σας παραθέτουμε ως έχει:

——————————————————-

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Περιστατικά με δηλητηρίαση από κυανιούχα λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα.

Με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» μας ενημέρωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα των 6 μηνών αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα. Τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες. Η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο. Λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος, εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.

—————————————————

Αναρωτιόμαστε και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η “Οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις Αρμόδιες Αρχές” Ελπίζουμε να εννοείται η σωστή επισήμανση και πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου καταναλωτικού κοινού για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της κατάχρησής τους… αλλά για να δούμε…

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι καλύτερες υπερτροφές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας το Φθινόπωρο
5 tips για να μειώσεις το συναισθηματικό φαγητό
Αντιγήρανση: Οι «σπόροι της μακροζωίας» που βάζουν φρένο στην φλεγμονή
Πεπτικό: Τι βάζουν οι γαστρεντερολόγοι στον καφέ τους για το καλό του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε