, ,

8 αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα μας αν σταματήσουμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες

Τι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα; Η απλή απάντηση είναι οι υδατάνθρακες. Τι πιστεύουμε επίσης ότι αυξάνει το βάρος μας; Και πάλι οι υδατάνθρακες.

8 αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα μας αν σταματήσουμε να καταναλώνουμε υδατάνθρακες

Τι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα; Η απλή απάντηση είναι οι υδατάνθρακες. Τι πιστεύουμε επίσης ότι αυξάνει το βάρος μας; Και πάλι οι υδατάνθρακες. Γιατί λοιπόν να μην κόψουμε τελείως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά, τη ζάχαρη; Η εμμονή με τις δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες είναι μεγάλη• όμως, αυτή η απόφαση αποδεικνύεται πως έχει τόσο θετικές, όσο και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα συνδέουν την πλήρη απουσία του ψωμιού, του ρυζιού και των ζυμαρικών με αυξημένο ποσοστό κινδύνου πρόωρου θανάτου. Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες «βλαβεροί» και χρειάζεται να έχουμε ένα μέτρο στη διατροφή μας, όπως και στις άλλες πλευρές της ζωής μας.

8 αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα μας αν δεν καταναλώνουμε καθόλου υδατάνθρακες

1) Κόπωση

Μετά από δύο εβδομάδες, η αίσθηση κόπωσης γίνεται παρατεταμένη. Δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε το πρωί και θέλουμε να κοιμηθούμε νωρίτερα το βράδυ. Αυτή η κόπωση προκαλείται από έλλειψη γλυκόζης, ο πιο σημαντικός υδατάνθρακας για τα ανθρώπινα κύτταρα. Χωρίς γλυκόζη, δεν έχουμε ενέργεια, άρα νιώθουμε συνεχώς εξουθενωμένοι και ζαλισμένοι.

Advertisment

2) Έλλειψη συγκέντρωσης

Δεν θα πιστεύαμε ποτέ πως αυτή η διατροφική αλλαγή θα άλλαζε δραστικά την εργασιακή ζωή και παραγωγικότητά μας. Μπορεί να νιώσουμε ότι χάνουμε το κίνητρό μας και δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Και αυτό συμβαίνει, επειδή ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ενέργεια για να συγκεντρωθεί και τυπικά εξαρτάται από μια σταθερή πρόσληψη υδατανθράκων για να παραμείνει σε εγρήγορση.

3) Λιγότερο φούσκωμα

Ένα θετικό αποτέλεσμα της έλλειψης υδατανθράκων είναι η απότομη μείωση του πρηξίματος. Νιώθουμε κορεσμό, χωρίς κοιλιακό φούσκωμα. Επίσης η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων, μπορεί να έχει διουρητικές επιδράσεις, που σημαίνει ότι μειώνεται έτσι η κατακράτηση υγρών. Όμως, το υπερβολικό διουρητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Διαβάστε επίσης: Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνω καθημερινά; και Μπορούν τα ζυμαρικά να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος;

Advertisment

4) Στομαχόπονος

Ο στομαχόπονος προκαλείται από τη δυσπεψία, η οποία μπορεί να μας ταλαιπωρεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και αυτό επειδή η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και η παντελής απουσία υδατανθράκων προκαλεί δυσπεψία και πιθανότατα παλινδρόμηση οξέων και καούρες.

5) Αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, μετά από λίγες εβδομάδες χωρίς υδατάνθρακες, αλλάζουν και οι προτιμήσεις μας. Σταδιακά δεν έχουμε καμία όρεξη να καταναλώσουμε πια ζυμαρικά ή ψωμί και επιλέγουμε περισσότερο “φυσικές” τροφές, όπως φρούτα ή σαλάτες.

6) Κυκλοθυμία

Αυτή η επίδραση είναι εξαιρετικά έντονη τις πρώτες μέρες αποκλεισμού των υδατανθράκων και συνδέεται με την αίσθηση κόπωσης και την έλλειψη συγκέντρωσης. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη υδατανθράκων και στα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης – ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τα συναισθήματα της χαράς και της ικανοποίησης.

7) Έντονοι πονοκέφαλοι

Μετά από μόλις λίγες μέρες διακοπής της κατανάλωσής τους, είναι πιθανό να εμφανίσετε έντονους, επίμονους πονοκεφάλους. Οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι τόσο εθιστικοί που να προκαλούν συμπτώματα στέρησης παρόμοια με εκείνα της διακοπής καφεΐνης.

8) Μείωση βάρους

Είναι πράγματι αλήθεια πως οι δίαιτες που αποκλείουν ή διαθέτουν ελάχιστους υδατάνθρακες οδηγούν σε αισθητή μείωση του βάρους. Μέρος αυτής της απώλειας οφείλεται στο νερό που χάνουμε, όπως προαναφέραμε, και το υπόλοιπο συνδέεται με την κατανάλωση τροφών με λιγότερες θερμίδες. Αν όμως επανεντάξουμε τους υδατάνθρακες στην καθημερινότητά μας, το πιθανότερο είναι πως θα αποκτήσουμε και πάλι το βάρος που χάσαμε. Κάποιες έρευνες ισχυρίζονται μάλιστα πως ίσως πάρουμε και περισσότερο.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.rsc.org/Education/Teachers/Resources/cfb/Carbohydrates.htm

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση