, , ,

Συνταγή, χρήση και συμβουλές για την παρασκευή σαπουνιού

Γιατί να προτιμήσω ένα φυσικό σαπούνι; Αυτή η ερώτηση είναι συχνή σε μία εποχή που η αγορά κατακλύζεται από πληθώρα προϊόντων καθαρισμού και καλλυντικών

Γιατί να προτιμήσω ένα φυσικό σαπούνι; Αυτή η ερώτηση είναι συχνή σε μία εποχή που η αγορά κατακλύζεται από πληθώρα προϊόντων καθαρισμού και καλλυντικών που υπόσχονται… ότι θέλουμε να ακούσουμε. Η αγάπη μας για τη φύση ενέπνευσε την παρασκευή μιας σειράς σαπουνιών για το σώμα και το πρόσωπο, με απολύτως φυσικά συστατικά – χωρίς περίπλοκα χημικά ή συνθετικά συστατικά. Όλα μας τα σαπούνια περιέχουν λάδι ελιάς και κερί μέλισσας, εκχυλίσματα βοτάνων, αφεψήματα, βότανα και λουλούδια, βασισμένοι στη γνώση που συγκεντρώσαμε μέσα στα χρόνια για τις ωφέλιμες δράσεις των βοτάνων και λαδιών . Δεν χρησιμοποιούμε τεχνητά χρώματα και τα αιθέρια που χρησιμοποιούμε είναι βιολογικά. Το αποτέλεσμα είναι μία σειρά σαπουνιών για όλες τις ανάγκες με τη σοδία της φύσης και σεβασμό στον άνθρωπο.

Αγνό και τρυφερό, το πράσινο σαπούνι είναι συνώνυμο με την απαλή περιποίηση και την αστραφτερή καθαριότητα.

Advertisment

Μόνο τυχαία δεν χρησιμοποιούσαν το πράσινο σαπούνι οι παλιές νοικοκυρές. Για δες το γιατί……….

Tips και ιδέες για τη χρήση του :

Πλύσιμο μωρουδιακών στο χέρι ή στο πλυντήριο, με το ειδικό τρίμμα Σφουγγάρισμα Θα πρέπει πρώτα να διαλύσεις 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα σε μισό κουβά νερό.

Τζάμια «αόρατα» .Πλύνε τα ειδικά πανάκια με πράσινο σαπούνι, ξέβγαλε τα καλά και καθάρισε με αυτά τα τζάμια, χωρίς να χρησιμοποιήσεις απορρυπαντικό, παρά μόνο νερό.

Advertisment

Ξάσπρισμα ασπρόρουχων Βούτηξε τις θαμπές, γκριζαρισμένες από το καυσαέριο και τον καπνό του τσιγάρου λευκές ή ανοιχτόχρωμες κουρτίνες μέσα στην μπανιέρα, πλύνε τες με άφθονο πράσινο σαπούνι και μετά βάλε τες στο πλυντήριο: Θα εκπλαγείς βλέποντάς τες να ξαναβρίσκουν τη λευκότητα και τη λάμψη τους.

Καθαριότητα μπάνιου και κουζίνας .Ανάμειξε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξίδι και καθάρισε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.

Προσωπική υγιεινή .Εκτός από μπάνιο και λούσιμο, οι αντισηπτικές ιδιότητές του το κάνουν ιδανικό και για ξύρισμα με πινέλο. Το πράσινο σαπούνι αφήνει το δέρμα απαλό, χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Φυσικό φυτοφάρμακο .3 κουταλιές σούπας τρίμμα σε νερό φτιάχνουν ένα διάλυμα, το οποίο, με δυο-τρεις ψεκασμούς ανά πέντε ημέρες, διώχνει τη μελίγκρα από τη λεμονιά του κήπου σας και κάνει την άρρωστη δάφνη στο μπαλκόνι να συνέλθει θεαματικά. Υγιής και καταπράσινος κήπος: άλλος ένας συνειρμός για το χρώμα του σαπουνιού της παιδικής μας ηλικίας.

Φτιάξτε πράσινο σαπούνι στο σπίτι

(Η συνταγή από την κυρία Στέλλα –Αρφαρά Μεσσηνίας)

Για το σαπούνι χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα λαδιού (μούργα).Το λάδι είναι – ιδιαίτερα της κυρίας Στέλλας- καλό έξτρα παρθένο και για τις ανάγκες του σπιτιού. Ακριβό και με πολύ κόπο μαζεμένο για να γίνει σαπουνάκι.

Τα υποβαθμισμένα λάδια τα περνάμε με ένα τούλι ώστε να κρατήσουμε τα χοντρόκοκκα και τα υπόλοιπα τα βάζουμε στο καζάνι ίση ποσότητα νερού .

Αν βάλουμε πέντε κιλά λάδι θα ρίξουμε και 5 κιλά νερό αρχικά. Παράλληλα θα διαλύσουμε με καυστική ποτάσα-σπίρτο- σε 800-950γρ διαλυμένη σε άλλα 2λίτρα νερού Αντί για καυστική ποτάσα μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα σόδας.

Η διαδικασία είναι απλή.

1. Το λάδι μαζί με το πρώτο νερό μπαίνουν στο καζάνι και ζεσταίνονται ώστε να γίνει καυτό και αρχίζει να βράζει. Τότε η φωτιά χαμηλώνει σχεδόν εντελώς.

2. Αρχίζουμε να ρίχνουμε την διαλυμένη ποτάσα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς. Το μίγμα πρέπει να είναι ομοιογενές και να μην κάνει συσσωματώματα. Η ανάδευση καλύτερα να γίνεται με ξύλο ώστε να «κολλάει» πάνω το υλικό Αρχίζει να πήζει δημιουργώντας μία «πάστα» . Το μείγμα επιπλέει στο υπόλοιπο νερό που έχει σημαντικό ρόλο στο να μην κάψει η φωτιά το λάδι.

3. Η ποτάσα διαλύεται μόνο σε καυτό νερό. Ρίχνεται σε πολύ μικρές ποσότητες το διάλυμα και αργά για να μην κάψει το υλικό

4. Στην επιφάνεια βγαίνουν λίγα σκούρα σπυριά από την αντίδραση του σπίρτου που απομακρύνονται. Όταν σταματήσουν και το μίγμα καθαρίζει και «ξαστερώνει» έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει. Σηκώνουμε το ξύλο που σχεδόν στέκεται μόνο του στο καζάνι μας από την πυκνότητα του μίγματος.

5. Αν σηκώσουμε το ξύλο το μίγμα πλέον έχει συνοχή και ξεκολλά. Ήρθε η ώρα που κλείνουμε την φωτιά.

Τα παλιά χρόνια που τα σκεύη δεν περίσσευαν το υλικό έμενε εκεί να πήξει μία ημέρα με το υπόλοιπο νερό από κάτω στο καζάνι και το σαπούνι απάνω .Την επόμενη ημέρα το χαράζαν με ένα μαχαίρι.

Σήμερα απλώνουμε μία λαδόκολλα και φτιάχνουμε ένα ξύλινο τελάρο. Με μία κουτάλα γεμίζουμε το τελάρο- καλούπι με το ζεστό σαπούνι προσέχοντας να μην παίρνουμε παρά ελάχιστο από το υποκείμενο νερό του καζανιού.

Η τέχνη αρχαία και το σαπουνάκι φτωχικό αλλά φίνο.

Σημείωση : Φύλαξε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και μην τα επαναφέρεις στην κουζίνα για μαγείρεμα.

Αν θέλουμε να το κάνουμε και αρωματικότερο βάζουμε και λίγο αιθέριο έλαιο .Το ρίχνουμε στο τέλος λίγο πρίν να το βγαλουμε γιατι αν είναι ζεστό θα εξατμιστεί.

Τα φυτικά σαπούνια περιέχουν προϊόντα τέτοια, ώστε να έχουν αληθινό και δυνατό άρωμα, αλλά και ποικίλες ιδιότητες. Μια από αυτές είναι η αποφυγή ξηροδερμίας, καθώς έχουν χαμηλό δείκτη pH. Άλλες ιδιότητες εξαρτώνται άμεσα από το προϊόν από το οποίο έχει κατασκευαστεί το σαπούνι όπως τα παρακάτω :

Σαπούνι με παπαρουνόσπορο και αιθέρια έλαια. Είναι κατά της κυτταρίτιδας, βοηθητικό σε περιόδους αδυνατίσματος. Συνδυάζοντας αιθέρια έλαια μαραθόσπορου, γκρέιπφρουτ, γερανιού, βασιλικού και μαύρου πιπεριού με την απολέπιση που κάνει ο παπαρουνόσπορος μπορούν να έχουν αποτελέσματα.

Σαπούνι με ελαιόλαδο και αλόη. Δροσίζει και τονώνει το σώμα. Θεωρείται κατάλληλο για πληγές και είναι αντιμυκητιακό.

Σαπούνι με λεβάντα. Είναι καταπραϋντικό για σώμα και πρόσωπο. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της ακμής.

Σαπούνι με ρόδι. Ενδείκνυται για λιπαρές επιδερμίδες.

Σαπούνι με γεράνι και πορτοκάλι. Χρησιμοποιείται για φροντίδα προσώπου, σώματος, για πρησμένα άκρα καθώς και για κυτταρίτιδα.

Σαπούνι με βιολογικό ελαιόλαδο, γάλα και σοκολάτα. Πρόκειται για σαπούνι πλούσιο σε βιταμίνες, με αντιγηραντικές ιδιότητες που χαρίζει λάμψη στη επιδερμίδα.

Σαπούνι με δάφνη και δενδρολίβανο. Μπορεί να ακούγεται περίεργο και με έντονο άρωμα, όμως ενδείκνυται για την τριχόπτωση, την πιτυρίδα και την ξηροδερμία.

Σαπούνι τριαντάφυλλο. Είναι πολύ ενυδατικό σαπούνι, κατάλληλο και για ξηρές επιδερμίδες.

Σαπούνι με χαμομήλι. Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού περνάνε και στο απαλυντικό αυτό σαπούνι. Χρησιμοποιείται για σώμα και πρόσωπο αλλά και για να κάνετε τα μαλλιά σας πιο ανοιχτόχρωμα.

Σαπούνι με ελαιόλαδο και μαστίχα. Πρόκειται για δύο προϊόντα που φημίζεται οτι προσφέρει η χώρα μας. Το σαπούνι αυτό προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς. Επίσης, έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση.

 Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Ευαίσθητη επιδερμίδα: 4 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα της
4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση