, ,

Εφηβεία: Φταίει το περιβάλλον;

Πρώιμη εφηβεία: φταίει το περιβάλλον; Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μικρά παιδιά, συνήθως κορίτσια, εμφανίζουν σημάδια πρόωρης ανάπτυξης. Η κατάσταση που εξελίσσεται σε

Πρώιμη εφηβεία: φταίει το περιβάλλον;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μικρά παιδιά, συνήθως κορίτσια, εμφανίζουν σημάδια πρόωρης ανάπτυξης. Η κατάσταση που εξελίσσεται σε μάστιγα, καλείται πρώιμη εφηβεία και ίσως τελικά να οφείλεται στο περιβάλλον.

Advertisment

Λέγοντας ότι τα σημερινά παιδιά αναγκάζονται να μεγαλώσουν γρήγορα σε έναν κόσμο, που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος, μπορεί να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από κλισέ.

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία σε μικρές ηλικίες και οι επιστήμονες αρχίζουν να διαβλέπουν σχέσεις ανάμεσα σε αυτή την τάση και άλλες κοινωνικές παρεκκλίσεις, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

Σε μια αναφορά του 2007 από το κέντρο Breast CancerFund, με τίτλο “The Falling Age of Puberty in U.S. Girls: What We Know, What We Need to Know,” η οικολόγος Sandra Steingraber επισημαίνει ότι τα τελευταία 30 χρόνια η ευρεία πρόσβαση στους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις έχει οδηγήσει σε ένα όλο και πιο νωχελικό τρόπο ζωής.

Advertisment

Τα δραστήρια παιδιά παράγουν περισσότερη μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη που έχει το ρόλο του βιολογικού ρολογιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο τα παιδιά που κάνουν καθιστική ζωή μπαίνουν συντομότερα στην εφηβεία. Το ανθρώπινο σώμα θεωρεί ότι η μειωμένη παραγωγή μελατονίνης αποτελεί ένδειξη έναρξης της εφηβείας.

«Η μελατονίνη αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εφηβεία. Όσο περισσότερη μελατονίνη παράγεται τόσο περισσότερο καθυστερεί η έναρξη της εφηβείας,» σχολιάζει η Steingraber.

Βέβαια, ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται και με την παιδική παχυσαρκία, μια κατάσταση η οποία συνήθως διαιωνίζεται μαζί με πολλά άλλα προβλήματα υγείας έως και την ενηλικίωση.

Μια πρόσφατη έρευνα, National Health and Nutrition Examination Survey, αποκάλυψε ότι κατά το 2001 και 2004, το 17,5% των παιδιών από ηλικίες 6 έως 11 ήταν υπέρβαρα, μια θεαματική αύξηση για τις τρείς τελευταίες δεκαετίες.

Μια μελέτη από την μη – κερδοσκοπική ObesitySociety κατέληξε πρόσφατα σε ένα ελαφρώς υψηλότερο νούμερο, 20%, με τα υψηλότερα ποσοστά να αναλογούν σε παιδιά από την Ισπανία και την Αμερική.

Η παχυσαρκία δρα οπωσδήποτε ως καταλυτικός παράγοντας στην αποκαλούμενη πρώιμη εφηβεία, όμως τα χημικά θεωρείται ότι παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον Erin Barnes, μια μελέτη η οποία συγκρίνει τον σωματικό δείκτη κοριτσιών από Δανία και Αμερική, έδειξε ότι η μια ομάδα έφτασε στην εφηβεία ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με την άλλη, παρότι το σωματικό βάρος τους κυμαινόταν στα ίδια επίπεδα.

Μια νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι τα πλούσια κορίτσια από την Νότια Αφρική φτάνουν στην εφηβεία ένα χρόνο αργότερα σε σχέση με Αφροαμερικάνες συνομήλικες τους.

«Πολλοί ερευνητές», γράφει ο Barnes, «μελετούν τη σχέση ανάμεσα στους χημικούς ρυπαντές όπως PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλία) και την πρόωρη ανάπτυξη.»

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η υπεροχή των συνθετικών χημικών στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζεται με την ανάπτυξη ενδοκρινικών κυττάρων και στην ουσία «εξαπατά» το σώμα των παιδιών, οδηγώντας σε μια πρόωρη εφηβεία.

Επίσης, η πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του στήθους, όπως και με υψηλά ποσοστά κατάχρησης ουσιών, χρήσης βίας, ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, προβλήματα στο σχολείο και θέματα ψυχικής υγείας.

«Η σύμπτυξη της χρονικής διάρκειας της παιδικής ηλικίας σηματοδοτεί την μείωση του χρόνου πριν από την ολοκλήρωση του σχηματισμού του ανθρώπινου εγκεφάλου,» σχολιάζει η Steingraber.

«Εφόσον συμβεί, ο εγκέφαλος δεν επιτρέπει πολύπλοκες διαδικασίες μάθησης.» Τέλος προσθέτει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να χτίσει τις συνδέσεις που χρησιμοποιούνται για την μάθηση μιας γλώσσας, το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου ή την οδήγηση ενός ποδηλάτου πριν γεμίσει με τις σεξουαλικές ορμόνες που έρχονται με την εφηβεία.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση