,

Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν το "σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς"

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να «ραγίσουν» την καρδιά ενός ανθρώπου, προκαλώντας ψευδή σημάδια καρδιακής προσβολής που, όμως,

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρκάνσας, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να «ραγίσουν» την καρδιά ενός ανθρώπου, προκαλώντας ψευδή σημάδια καρδιακής προσβολής που, όμως, είναι βραχύβια.

Τo «σύνδρομο της ραγισμένης (ή σπασμένης) καρδιάς» είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αριστερή κοιλιά του θύματος διογκώνεται και αποδυναμώνεται προσωρινά, ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, όπως είναι ένας σεισμός, ένας τυφώνας, ένα τσουνάμι, ένας ανεμοστρόβιλος κ.λπ.

Advertisment

Το σύνδρομο είναι γνωστό ως «μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo», που μπορεί να προκαλέσει ψευδή σημάδια καρδιακής προσβολής, όπως δύσπνοια και πόνο στο στήθος, τα οποία όμως ευτυχώς είναι μικρής διάρκειας και δεν είναι επιζήμια για τον οργανισμό.

Εχουν συνδεθεί με μεγάλη σωματική ή συναισθηματική πίεση προσωπικού χαρακτήρα, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν «συστάδες» επεισοδίων στο Βερμόντ, τη στιγμή των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσε το 2011 ο τυφώνας Irene και στο Μισούρι και τις γύρω περιοχές που επλήγησαν την ίδια χρονιά από τον τεράστιο ανεμοστρόβιλο Joplin.

Η περιγραφή του συνδρόμου, ωστόσο, έγινε για πρώτη φορά το 2004 στο σεισμό της Ιαπωνίας (εξ ου και η ονομασία του) και πήρε το όνομά του από το γεγονός η αριστερή κοιλία του ασθενή στον οποίο μελετήθηκε για πρώτη φορά είχε φουσκώσει και έμοιαζε στο σχήμα που έχουν τα ειδικά δοχεία-παγίδες για χταπόδια που στα γιαπωνέζικα ονομάζονται tako-tsubo.

Advertisment

Ορισμένοι γιατροί θεωρούν πως η κατάσταση αυτή μοιάζει με μια συνθήκη που είναι γνωστή στην ψυχολογία ως κατάσταση «φυγής ή πάλης» (fight or flight) των ορμονών του στρες (μια κατάσταση που σε υποχρεώνει είτε να παλέψεις για να αντιμετωπίσεις ένα γεγονός είτε να φύγεις μακριά), που μπορεί επίσης να παραλύσει την καρδιά και επηρεάζει του ιστούς των μυών και των αιμοφόρων αγγείων, εμποδίζοντας την ορθή συστολή της αριστερής κοιλίας.

Οι ασθενείς με την πάθηση μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και άλλα ψευδή στοιχεία, όπως βιοδείκτες και αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, που φέρει δείκτες καρδιακής ανακοπής.

Αυτή ήταν και η πρώτη μελέτη του είδους που περιγράφει τι μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Πώς να αλλάξουμε ριζικά την τοξική σχέση του παιδιού μας με το φαγητό
Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπνεύσουν σωστά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση