Ακολουθώντας το όνειρό σου

Δεν ακολουθείς το όνειρο σου δουλεύοντας εννέα με πέντε. Σίγουρα δεν γίνεσαι καλός σε αυτό που κάνεις αν το ονομάζεις «δουλειά». Χρειάζεται να είναι

Δεν ακολουθείς το όνειρο σου δουλεύοντας εννέα με πέντε. Σίγουρα δεν γίνεσαι καλός σε αυτό που κάνεις αν το ονομάζεις «δουλειά». Χρειάζεται να είναι ανάγκη, μια πηγαία αγάπη που δεν έχει σχέση με χρήμα, δόξα ή οποιοδήποτε άλλο προσωπικό κέρδος που μπορεί να έρθει ή να μην έρθει μαζί με το όνειρο (όραμα) σου. Διαφορετικά θα ζεις μια ζωή στη μετριότητα, όπως τόσες χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν απλά το μισθό του μήνα ή εύχονται να «πιάσουν τη καλή».

Ξέχασε τη λέξη «θυσία» αν είναι να ακολουθήσεις το όνειρο σου. Οι θυσίες πάντα επιστρέφουν για να σε στοιχειώνουν – αν ποτέ καταφέρεις να φτάσεις κάπου. Όταν θυσιάζεις, βρίσκεσαι διχασμένος ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά θέλεις και αυτό που πιστεύεις πως πρέπει να κάνεις. Η θυσία αφορά πειθαρχεία, μια επιβολή στον εαυτό σου που κρυφά επαναστατεί. Αυτό αποτελεί μια διαρκή εσωτερική πάλη. Το όραμα σου αφορά τον σκοπό της ζωής σου, που είναι πάντα μοναδικός και ξεχωριστός. Θέλει τόλμη, ευαισθησία, υπομονή και επιμονή να το ακολουθήσεις – κόντρα στις προσταγές της κοινωνίας και των φόβων σου.

Advertisment

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να έχεις εσωτερική ισορροπία, μια υγιή επικοινωνία και ειλικρινή σχέση με τον εαυτό σου και τις ανάγκες του. Η εσωτερική ισορροπία και γαλήνη σε βοηθάει να ξεχωρίζεις το ψεύτικο από το πραγματικό, το πρόσκαιρο από το ουσιαστικό. Οι περισσότεροι παρατάνε το όνειρο τους λίγο πριν το κατακτήσουν γιατί δεν πρόσεξαν τα σημάδια, δεν είχαν εσωτερική ηρεμία, δεν ήταν ευέλικτοι ώστε να χρησιμοποιούν τα βιώματα τους ως μαθήματα. Χωρίς εσωτερική αρμονία, ακόμα και η κατάκτηση του ονείρου σου, δεν θα καταφέρει να σου χαρίσει την ευτυχία που θέλεις. Να σέβεσαι τις ανάγκες σου κάθε στιγμή και να μην ακολουθείς άκριτα τις ανάγκες των άλλων.

Σταμάτα να ζεις τη ζωή σου μέσα σε ένα πρόγραμμα. Σταμάτα να συμπεριφέρεσαι σαν υπολογιστής. Άρχισε να σκέφτεσαι με ολόκληρο τον εγκέφαλο σου: να ζεις στη στιγμή, να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα, να ρωτάς τη θέληση της καρδιάς σου. Η λογική δεν ξέρει να σου πει. Ποιος θέλεις πραγματικά να είσαι αυτή τη στιγμή; Η απάντηση απαιτεί συνειδητή παρουσία στο παρόν και όχι τόσο στόχευση.

Έτσι επιβιώνεις όταν έρχονται τα δύσκολα. Έτσι ξανασηκώνεσαι στα πόδια σου όταν πέφτεις «με τα μούτρα» και τσακίζεσαι. Γιατί θα συμβεί, μην έχεις καμία αμφιβολία για αυτό. Όσο περισσότερο ακολουθείς αυτό το όνειρο «ψυχή τε και σώματι», τόσες περισσότερες δυσκολίες θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Είναι ο τρόπος που το σύμπαν δοκιμάζει τη δύναμη της θέλησης και την εμπιστοσύνη σου. Κάποιες στιγμές θα νοιώθεις ότι βρίσκεσαι στο απόλυτο κενό. Κάποιες άλλες θα νοιώθεις πως βρίσκεσαι πάλι στην αρχή. Ανάμεσα σε όλα αυτά μαθαίνεις, αλλάζεις, εξελίσσεσαι για να γίνεις ικανός να υποστηρίξεις αυτό που θέλεις και είσαι Εσύ.

Advertisment

Ακριβώς εκείνες τις στιγμές που λυγίζεις, απογοητεύεσαι, νοιώθεις εξαντλημένος ενεργειακά και στραγγισμένος από κάθε ιδέα, κάτι μαγικό φαίνεται να συμβαίνει μέσα σου (αν το επιτρέψεις). Ένα «κλικ», μια έμπνευση, που σου δίνει και πάλι φτερά. Δεν μπορείς να το μεθοδεύσεις ή να το εμποδίσεις αυτό, ακόμα και αν το ήθελες. Γιατί η φλόγα που σιγοκαίει στην καρδιά σου εξακολουθεί να ζεσταίνει και να φωτίζει το όνειρο σου. Είναι η πίστη σου, η ακλόνητη θέληση σου και η ζωντανή εικόνα του οράματος σου.

Το δικό σου όνειρο δεν έχει σχέση με τις επιθυμίες των άλλων, με τον εγωισμό (φόβο) σου ούτε αφορά τις προσταγές της κοινωνίας. Όλες οι ζωτικές ανάγκες σου καλύπτονται παρόλα αυτά, όταν εσύ επιλέγεις να ακολουθείς το δρόμο σου, τον οποίο χαράσσεις μόνο μαζί με τον Εαυτό σου. Μη ζητάς εκ των προτέρων εγγυήσεις όμως. Δεν υπάρχουν. Πρώτα εσύ δηλώνεις αφοσίωση, παρουσία, πίστη και έπειτα «το σύμπαν συνωμοτεί» για να γίνει αυτό που θέλεις πραγματικότητα. Να θυμάσαι: το όνειρο σου αφορά αυτό που είσαι, αυτό που αγαπάς, το χάρισμα σου, όχι κάποιο επιφανειακό προσωρινό, εγωιστικό κέδρος που κυνηγάς από φόβο.

Είτε το έχεις ανακαλύψει ήδη είτε όχι, το χάρισμα σου, η μοναδικότητα σου υπάρχει ήδη μέσα σου. Περιμένει να το αναγνωρίσεις, να εστιάσεις την προσοχή σου και να το καλλιεργήσεις. Το ιδιαίτερο προσωπικό χάρισμα είναι μια πηγαία ανάγκη που σου δίνει την αίσθηση της δημιουργίας, που κάνει το χρόνο να μοιάζει ασήμαντος. Ότι άλλο και αν κάνεις στη ζωή σου, θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από αυτό, το οποίο είναι ο πυρήνας, η βάση σου. Μην ψάχνεις την ευτυχία ή τη γαλήνη έξω από αυτό που είσαι. Δεν υπάρχει.

Το όνειρο σου φανερώνεται όταν μετατοπίζεις την προσοχή σου από έξω προς τα μέσα, από το μερικό στο σύνολο, το Όλον. Αφορά αυτό που θα έκανες ακόμα και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, χωρίς αναγνώριση, χωρίς απαραίτητα λογικά επιχειρήματα. Αφορά ένα βαθύτερο κομμάτι του εαυτού σου, ένα αναπόσπαστο μέρος του Είναι σου, που δεν ορίζεις, δεν ελέγχεις και δεν μπορείς να εμποδίζεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το αναγνωρίσεις και να το ακολουθήσεις με αφοσίωση και ταπεινότητα.

Μα αν βιάζεσαι, καλύτερα να παραιτηθείς. Και αν φοβάσαι τις δυσκολίες, την αποτυχία και την απόρριψη, αν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις τα πάντα για αυτό που βγαίνει αβίαστα από μέσα σου, δεν θα πετύχεις. Οι ελάχιστοι που πετυχαίνουν, που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν είναι αυτοί που τολμούν να διαφοροποιούνται, που έχουν το θάρρος να πάνε κόντρα στο ρεύμα της κοινωνίας, όποιο και αν είναι το τίμημα. Οι υπόλοιποι, αρκούνται στην ασφάλεια του γνώριμου και του συνηθισμένου που αναπόφευκτα συνοδεύεται με εσωτερικό κενό.

Να θυμάσαι: έχεις έρθει με κάποιο ιδιαίτερο χαραχτηριστικό, ένα μοναδικό σκοπό που μόνο εσύ μπορείς να εκπληρώσεις. Δεν είναι κάτι που πρέπει να βρεις, είναι κάτι που πρέπει να επιτρέψεις να αποκαλυφθεί. Βρίσκεται μέσα σου. Απλά πρέπει να μάθεις να βλέπεις, να ακούς και να σκέφτεσαι έξω από τα όρια. Ποτέ δεν είναι αργά. Όπου και αν βρίσκεσαι, ότι και αν έχεις επιλέξει μέχρι τώρα, κάθε στιγμή μπορεί να είναι μια νέα αρχή, μια νέα επιλογή, που θα σε οδηγήσει πιο κοντά στον Εαυτό σου, σε αυτό που είσαι, στο όνειρο σου.

Χριστιάνα Σοφοκλέους

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δίδαξε στους άλλους πώς θέλεις να σου φέρονται
Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση