Εμμηνόπαυση και Διατροφή

Μερικές γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς δυσκολίες, όπως χωρίς δυσκολίες ήταν και η εμπειρία της εφηβείας τους. Αυτές, φυσικά, ξέρουν ότι οι ωοθήκες γίνονται

Μερικές γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς δυσκολίες, όπως χωρίς δυσκολίες ήταν και η εμπειρία της εφηβείας τους. Αυτές, φυσικά, ξέρουν ότι οι ωοθήκες γίνονται λιγότερο ενεργητικές και σταματούν να επιφέρουν συνθήκες που είναι απαραίτητες για σύλληψη. Και πολύ λίγες είναι πράγματι οι γυναίκες πάνω από τα σαράντα, που επιθυμούν να γεννήσουν παιδιά. Άλλες γυναίκες, ίσως η πλειοψηφία, δοκιμάζουν δυσκολίες σ’ όλη τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, από απλές ενοχλήσεις έως σοβαρές νευρικές και σωματικές διαταραχές. Συχνά είναι απλός φόβος του άγνωστου, φόβος που μπορεί να μετριαστεί με συζήτηση με τον παθολόγο ή τον ψυχίατρο.

Εξίσου συχνά, ίσως, είναι αδενική ανωμαλία, για την οποία θα πρέπει να γίνει ορμονική θεραπεία από παθολόγο.

Advertisment

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η αληθινά υγιής στο σώμα και το μυαλό γυναίκα βρίσκει την εμμηνόπαυση όχι και τόσο πολύπλοκη. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι μια καλά ισορροπημένη ζωτική διατροφή συνεισφέρει πολύ στην υγεία του μυαλού και του σώματος. Οι ελλείψεις στη διατροφή προκαλούν διάφορες αναστατώσεις του μηχανισμού του σώματος, πολλές από τις οποίες συνηγορούν σε νευρικές υπερδιεγέρσεις και υπερβάλλουν τους φόβους της εμμηνόπαυσης.

Αντίθετα, μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι πάντοτε πολύ μεγάλης σημασίας και γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της κάτω από την υπερένταση της εμμηνόπαυσης. Συνιστάται να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή τροφές εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνες Β, κάλτσιουμ και σίδηρος. Μαγιά μπύρας, φύτρο σιταριού, γιαούρτι και μελάσες, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μερικοί γυναικολόγοι συνιστούν βιταμίνη Ε για ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με το γιατρό N. P. Καβινόκυ, 10 έως 25 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε δίνουν ανακούφιση από τις εξάψεις, τους πόνους στην πλάτη και την υπερβολική μηνιαία αιμορραγία. Και μια δόση από 50 έως 100 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε καθημερινά, επίσης, ελαττώνει την υψηλή πίεση και τους πόνους στους ιστούς.

Advertisment

Προτού αφήσω το θέμα, θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω κάποιες νοοτροπίες που επικρατούν και ίσως προκαλούν άδικη στενοχώρια.

Για μια υγιή γυναίκα η σεξουαλική επιθυμία δεν τελειώνει με το τέλος της ικανότητας της για αναπαραγωγή. Η σεξουαλική ικανότητα μπορεί να συνεχιστεί σε όλη της τη ζωή και με την προσαρμογή στην εμμηνόπαυση η υγιής γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή, που θα είναι ικανοποιητική, όσο και αρμονική. Επιπλέον, ελεύθερη από το φόβο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των άλλων προβλημάτων της έμμηνης ρήσης, η καλά προσαρμοσμένη και υγιής γυναίκα είναι ευχαριστημένη να απελευθερωθεί η ενεργητικότητα της για τα πολλά άλλα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες της ζωής.

Πολύ συχνά άνδρες και γυναίκες λαθεμένα πιστεύουν ότι η σεξουαλική ικανότητα μιας γυναίκας εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση. Λυτοί, φυσικά, παραγνωρίζουν εντελώς το γεγονός ότι η σεξουαλική της επιθυμία προέρχεται από πολλές πηγές, που με κανένα τρόπο δεν επηρεάζονται από την ελάττωση της δραστηριότητας των ωοθηκών. Αντίθετα προς τη λαθεμένη τους γνώμη, η σεξουαλική απόλαυση ίσως αυξάνεται πολύ μετά την εμμηνόπαυση.

Το γα αγαπάς και να αγαπιέσαι είναι θεμελιώδης ανθρώπινη εμπειρία, σημαντική για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και για μια θετική συμπεριφορά προς τη ζωή. Το σεξ είναι υπόθεση τόσο φυσική, όσο και πνευματική.

Από αμοιβαία ανταλλαγή στοργής προέρχεται τρυφερότητα και ασφάλεια, που φέρνουν υγεία και αρμονία και εξυψώνουν την όλη προσωπικότητα. Οι στατιστικές μακροζωίας δείχνουν συμπερασματικά ότι οι μεγάλοι άνθρωποι, που έκαναν έναν ευτυχισμένο γάμο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν μια μεγάλη, υγιή διάρκεια ζωής.

Εάν κάποια λαθεμένη σεξουαλική αγωγή σου έχει δώσει κρυφό απομεινάρι ενοχής ή, εάν κάποια επαγωγική επιρροή από υπερβολικούς γονείς έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, μη διστάσεις να συζητήσεις τέτοια προβλήματα διεξοδικά και ανοιχτά με κάποιον ειδικό.

Πρέπει να ξέρεις ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν τέτοια προβλήματα και τα ξεπέρασαν. Να ξέρεις ακόμα ότι το σεξ είναι μια φυσική και κανονική λειτουργία του οργανισμού, που μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες της ζωής για γυναίκες και άνδρες.

Είναι πεποίθηση μου ότι πολλοί από τους εφιάλτες της εμμιηνόπαυσης θα μπορούσαν να διαλυθούν, εάν η υπερμοντέρνα δίαιτα μας παραχωρούσε τη θέση της σε μια προγραμματισμένη θρεπτική διατροφή. Η πρόνοια  για μια επαρκή διατροφή που έχει αρχίσει με την πρώτη κουταλιά τρορής θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάγκη κατοπινής φροντίδας στα μετέπειτα χρόνια.

Dr. Benjamin Gayelord Hause – Treasury of Secrets

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διατροφή για μυαλό «ξυράφι»: 10 τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση
Σταφύλια: Το φρούτο που «θωρακίζει» τον οργανισμό μας απέναντι στις καλοκαιρινές λοιμώξεις
Είναι ασφαλές να υπερβαίνουμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων;
Σκέφτεστε να κόψετε το κρέας; Ρωτήστε πρώτα τα γονίδιά σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση