Φρ. Νίτσε: Η Επιθυμία να Υποφέρουμε

Επιμέλεια: Σέβη Μουκριώτη Στο μυαλό μου γυροφέρνει μια επιθυμία. Θέλω να κάνω κάτι που να δελεάζει και να ξεσηκώνει συνεχώς τους χιλιάδες νεαρούς Ευρωπαίους,

Επιμέλεια: Σέβη Μουκριώτη

Στο μυαλό μου γυροφέρνει μια επιθυμία. Θέλω να κάνω κάτι που να δελεάζει και να ξεσηκώνει συνεχώς τους χιλιάδες νεαρούς Ευρωπαίους, που κανείς τους δεν μπορεί να υποφέρει ούτε την ανία, ούτε τον εαυτό του. Καταλαβαίνω πως πρέπει να υπάρχει μέσα τους μια επιθυμία να υποφέρουν με κάθε τρόπο για να βγάλουν απο τον πόνο αυτό ένα πιθανό λόγο για να ενεργήσουν και να κάνουν μεγάλα πράγματα. Χρείάζεται ψυχικός πόνος! Και στον πόνο αυτό, τον ψυχικό πόνο , οφείλονται οι κραυγές των πολιτικών, σ’αυτόν αναμέτρητες και κάθε έντονου βαθμού «απογνώσεις», οι ψευδολογίες, φτιαχτές και παραφουσκωμένες θεομηνίες και η τυφλή επιθυμία που δείχνουν στο να τις πιστεύουν.

Advertisment

Αυτός ο νεαρός κόσμος έχει την απαίτηση να του έρχεται ή να φανερώνεται ΑΠ’ΕΞΩ. . . όχι η ευτυχία , αλλά η δυστυχία. Η φαντασία του σπέυδει κιόλας απο πρωτύτερα και του δίνει τις αναλογίες ενός τέρατος , για να έχει τη δυνατότητα αργότερα να παλέυει με ένα τέρας. Αν αυτοί οι τόσο διψασμένοι για οδύνη αισθάνονταν μέσα τους τόση δύναμη ωστέ να «αυτοευεργετηθούν» ,χωρίς να συμμετάσχει ο εξωτερικός κόσμος , για να κάνουν για τον εαυτό τους κάτι αλλά μόνοι τους , τότε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν απο μέσα τους μια ανώτερη προσωπική αθλιότητα. Και τότε οι επινοήσεις τους θα μπορούσαν να είναι πιο λεπτές και τα αισθήματα τους θα μπορούσαν να αποδώσουν τον ήχο της καλής μουσικής , ενώ, περιμένοντας έτσι, να γεμίζουν τον κόσμο με την κραυγή της απογνωσής τους και πολλές φορές , αντανακλαστικά, ,με το συναίσθημα της απόγνωσης που , χωρίς αυτούς , δεν θα υπήρχε !

Τίποτα δεν είναι σε θέση να κάνουν απο μόνοι τους. Και γι΄αυτό γράφουν στον τοίχο τη δυστυχία των άλλων , και άλλοι άλλων , και έτσι συνεχίζεται για πάντα.

Σας ζητώ συγνώμη , αγαπητοί μου φίλοι, γιατί είχα το θάρρος να μολυβδώσω την ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΟΥ.

Advertisment

Aπο το βιβλίο : H ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ , ΦΡ.ΝΙΤΣΕ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση