Γέλα… σου κάνει καλό!

Γέλα και ο κόσμος σου γελά. Γέλα για να είσαι υγιής, συμβούλεψε ο Ιατρικός Σύλλογος στο Ιλλινόις. Γέλα, για να ζήσεις πολύ, είπε η

Γέλα και ο κόσμος σου γελά. Γέλα για να είσαι υγιής, συμβούλεψε ο Ιατρικός Σύλλογος στο Ιλλινόις. Γέλα, για να ζήσεις πολύ, είπε η φημισμένη γιατρός Σάρα Μ. Τζορντάν της Κλινικής Λέιχη της Βοστώνης.

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι συστήνουν το γέλιο; Γιατί όταν είμαστε αναστατωμένοι συναισθηματικά, ξεφεύγουμε από την ισορροπία μας. Και σ’ αυτές τις στιγμές το γέλιο είναι εκείνο που σταματά την ένταση, εξαφανίζει τη νευρικότητα και επιταχύνει την εργασία των αδένων.

Advertisment

Όλη η δουλειά αυτών των αδένων είναι να κρατάνε την εσωτερική μας κατάσταση σε ισορροπία. Αυτοί εργάζονται σα συνεταίροι. Μια ομάδα των ορμονών, που εκκρίνουν οι αδένες αυτοί, επιταχύνει το ρυθμό της καρδιάς και μια άλλη τον επιβραδύνει.

Η μια επιταχύνει το μεταβολισμό σου και μια άλλη τον καλμάρει, για να δώσει στο σύστημα σου την ανάπαυση που χρειάζεται. ‘

Η γιατρός Τζόρνταν λέει: «Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι αδένες όπως η υπόφυση, τα επινεφρίδια, καθώς και άλλοι, με τις ορμονικές τους εκκρίσεις εξασκούν την ευεργετική επιρροή τους μ’ αυτόν τον τρόπο.

Advertisment

Ένα καλό, πηγαίο γέλιο είναι μια γυμναστική του αναπνευστικού. Είναι καλό για τα όργανα του στήθους. Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερο γέλιο και όχι απλώς νευρική σύσπαση των μυών και των νεύρων. Ένα βαθύ αυθόρμητο γέλιο, που συνταράσσει τον εσωτερικό άνθρωπο».

Στο Παρίσι υπάρχει Σχολή γέλιου. Την διευθύνει ο γιατρός Βάσετ του Ινστιτούτου Ψυχολογίας των Παρισίων. Πραγματικά, εκεί δίνονται εκπληκτικά πετυχημένες πηγές γέλιου. Αυτός διδάσκει τους μαθητές του, άνδρες και γυναίκες, νέους και γέρους, να γελούν με όλα και το καθετί. Τους κάνει να γελούν βαθιά, να σείονται από το γέλιο. Ο γιατρός πιστεύει ότι το γέλιο ενεργεί σαν καταλύτης των δηλητηρίων του μυαλού και είναι μια άσκηση των μυών που κάνει τα πρόσωπα ευχάριστα και τα σώματα ευτυχισμένα.

Όταν αναφέρω το θέμα του γέλιου στις διαλέξεις μου, οι φίλοι μου συχνά με ρωτούν, εάν δε γελάμε αρκετά διαμέσου του ραδιόφωνου και της τηλεόρασης. Η απάντηση μου είναι: Όχι. Ούτε αρκετά γελάμε ούτε το σωστό γέλιο είναι. Το επαγγελματικό γέλιο είναι αυτό που τόσο συχνά ονομάζω γέλιο οδοντόπαστας. Ξεφεύγει από τα χείλη με αρκετή προσπάθεια και είναι λείο και νοικοκυρεμένο σαν κορδέλλα. Και συνήθως παγώνει στα χείλη μας, ενώ ο κωμικός γελά για μας.

Η τέχνη του γέλιου δε βασίζεται στις καρπαζιές, τα άσχημα λογοπαίγνια ή τα παλιά αστεία. Το γέλιο είναι μια φυσιολογική εκδήλωση διανοητικής αντίδρασης. Τα πράγματα για τα οποία μπορείς να γελάσεις είναι όλα γύρω σου.-Και το να γελάσεις για κάτι, αυτό δε σημαίνει ότι το περιφρονείς ή το χλευάζεις. Κάποιος γελά με κάτι γιατί είναι’διασκεδαστι-κό, για κάτι που είναι αστείο. Το γέλιο είναι έκφραση ευχαρίστησης, όχι  χλευασμού. Όταν γελάς δείχνεις στον κόσμο τη χαρούμενη πλευρά σου. Ο δημιουργός του ΠΟΓΟ Γουώλτ Κέλλυ περιγράφει το γέλιο σαν ένα σάρωμα καθαρισμού και σαν έναν ευεργέτη και τρυφερό φύλακα του μυαλού.

Όλοι μας κάνουμε ανοησίες, παρατηρεί αυτός και το γέλιο είναι ο μόνος τρόπος να ξεσκεπάζονται οι ανοησίες όπως είναι, γιατί συνήθως αυτές καλύπτονται κάτω από το κάλυμμα της υποτιθέμενης τελειότητας.

Ο κ. Κέλλυ νομίζει ότι το γέλιο μας είναι ή πρόσφατα έγινε, λίγο νευρικό σα να φοβόμαστε να γελάσουμε.

Το γέλιο και η ελευθερία πάνε μαζί. Θα πρέπει να είμαστε ελεύθεροι, για να είμαστε ανόητοι, αν θέλουμε να είμαστε. Αλλά θα πρέπει επίσης να είμαστε ελεύθεροι να γελάμε με τις ανοησίες μας. Νομίζω ότι ο κ. Κέλλυ άγγιξε ακριβώς εκείνο το θέμα, που για χρόνια δίδασκε ο γιατρός Βάσετ. Μάθε να γελάς και τότε θα δεις ότι δεν μπορείς να μη γελάσεις με τα πράγματα που είναι αστεία. Και όπου υπάρχει γέλιο, υπάρχει ελευθερία. Ας κάνουμε λοιπόν παντού σχολές γέλιου, καθώς και σ’ όλο τον κόσμο. Η εποχή μας έχει τόση ανάγκη από περισσότερο γέλιο. Έχουμε τόσες νευρικότητες, άγχη, εντάσεις. Γέλα και ο κόσμος γελά μαζί σου. Το καλό χιούμορ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για υγεία και ευτυχία.

Dr Benjamin Gaylord Hauser – Treasure of Secrets

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση