Η αίσθηση του σκοπού χαρίζει μακροζωία

Η ύπαρξη ενός σκοπού, μιας κατεύθυνσης, στη ζωή συμβάλλει σε περισσότερα και πιο υγιή χρόνια, σύμφωνα με έρευνα σε 7.700 Αμερικανούς. Η σχετική έρευνα

Η ύπαρξη ενός σκοπού, μιας κατεύθυνσης, στη ζωή συμβάλλει σε περισσότερα και πιο υγιή χρόνια, σύμφωνα με έρευνα σε 7.700 Αμερικανούς. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychological Sciences και διεξήχθη από ομάδα αμερικανών και καναδών επιστημόνων.

Η ερμηνεία των ερευνητών είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν σκοπό στη ζωή προσέχουν την υγεία τους και τη φυσική τους κατάσταση.

Advertisment

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας 7.000 ενηλίκων ηλικίας 20-75 ετών επί 14 χρόνια.

Η αίσθηση του σκοπού στη ζωή αξιολογήθηκε με βάση το βαθμό στον οποίο συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν με τις παρακάτω απόψεις:
– Μερικοί άνθρωποι περιπλανώνται άσκοπα στη ζωή, αλλά εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς.
– Ζω την κάθε μέρα χωρίς να σκέφτομαι στ’ αλήθεια για το μέλλον.
– Μερικές φορές νιώθω ότι έχω κάνει όλα όσα υπάρχουν στη ζωή.

Μετά από την παρακολούθηση των 14 χρόνων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους έζησαν περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με τους συνομήλικούς τους. Η μακροζωία δεν εξαρτιόνταν από την ηλικία του ανθρώπου, ή το κατά πόσο είχε συνταξιοδοτηθεί.

Advertisment

Ο ψυχολόγος δρ Patrick Hill από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Carleton στον Καναδά αναφέρει ότι η ύπαρξη ενός σκοπού στη ζωή που καθορίζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες φαίνεται προστατευτικός από πολλές απόψεις.

Μέχρι τώρα, επικρατούσε η άποψη ότι ύπαρξη ενός σκοπού στη ζωή είχε προστατευτική δράση κυρίως για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι αυτό ισχύει και για τους νέους όσο και για τους ηλικιωμένους.

Πηγή: vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση