Η κατάθλιψη είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο που ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σήμερα. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κατάθλιψη και το στρες απαντώνται συχνά και στους νέους. Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή με συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Ωστόσο, υπάρχουν και τρόποι φυσικής αντιμετώπισης, ή μάλλον, πρόληψης της κατάθλιψης.
Έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει φαινόμενα κατάθλιψης: οι φίλοι και η μουσική.
Advertisment
Πώς η μουσική βοηθά στην κατάθλιψη;
Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ήδη. Η μουσική μπορεί να μεταβάλλει άρδην την ψυχική μας διάθεση και μάλιστα άμεσα, αυτόματα, με έναν τρόπο μαγικό. Τη μια στιγμή νιώθουμε άσχημα και μέσα σε λίγα λεπτά, με το άκουσμα μιας μελωδίας μεταμορφωνόμαστε σε χαρούμενες και χαλαρές υπάρξεις. «Η μουσική έχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που φαντάζεστε», παραδέχεται ο Μαρκ Νάικρουγκ, συνθέτης σύγχρονης κλασικής μουσικής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης. Ο Νάικρουγκ έγραψε την πιο πρόσφατη σύνθεσή του Healing Ceremony, λαμβάνοντας υπόψη τις «θεραπευτικές ιδιότητες» της μουσικής στον οργανισμό του ατόμου. «Άρχισα να σκέφτομαι τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν, όχι μόνο από καρκίνο, αλλά από οποιαδήποτε άλλη πάθηση», ανέφερε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό περιοδικό.
«Σκέφτηκα πόση επιρροή μπορεί να ασκήσει η μουσική στον άνθρωπο. Ήθελα να γράψω κάτι που θα αλλάξει τον τρόπο που το σώμα αισθάνεται, κάτι που να χαλαρώνει τις αισθήσεις, να ηρεμεί την ψυχή, να φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο και τις μύχιες σκέψεις του», ανέφερε. Ο συνθέτης, ο οποίος έζησε για πολλά χρόνια στο Νέο Μεξικό και ενσωμάτωσε στοιχεία από αυτό το λαό στη χαλαρωτική σύνθεση που δημιούργησε.
Advertisment
Η Healing Ceremony συντέθηκε αρχικώς για να βοηθήσει τους πάσχοντες από καρκίνο να νιώσουν πιο ήρεμοι, ωστόσο στη συνέχεια ο Νάικρουγκ αντελήφθη ότι η μουσική του επηρέαζε τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής.
«Σίγουρα δεν πρόκειται για θεραπευτική μέθοδο, όμως σίγουρα είναι μια καλή αρχή», εξηγεί. «Το σωστό τραγούδι αποτελεί αντίδοτο στα συναισθήματα άγχους». Επιπλέον, ο συνθέτης υποστηρίζει ότι ένας μελωδικός ήχος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το σφυγμό και να επαναφέρει το άτομο σε κατάσταση ηρεμίας. Και έχει απόλυτο δίκιο! Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα και την ένταση αλλά και διάρκεια του πόνου.
Ποια η συνεισφορά των καλών φίλων στην αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης;
Έχει αποδειχθεί ότι οι καλοί φίλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το έντονο στρες, τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη. Επίσης, έρευνες έχουν αποδείξει ότι δρα ευεργετικά και απέναντι σε σοβαρές παθήσεις. Η ύπαρξη φίλων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων από καρκίνο του στήθους, ενώ ταυτόχρονα, ανακουφίζει και από τον πόνο και τα συμπτώματα της νόσου. Αυτά υποστηρίζει έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Kaiser Permanent. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment. Σύμφωνα με την έρευνα, οι στενοί κοινωνικοί δεσμοί και οι ανθρώπινες σχέσεις συνδέονται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της σωματικής και συναισθηματικής υγείας για όλους όσοι πάσχουν από καρκίνο στο στήθος.
Ερευνητής του Kaiser Permanent υποστηρίζει: «Οι μηχανισμοί κοινωνικής υποστήριξης έχουν αντίκτυπο στη φυσική μας κατάσταση». Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα που ελήφθησαν από 3 χιλιάδες γυναίκες- μέλη του Kaiser Permanent και έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο στήθος κατά την περίοδο 2006- 2011. Οι συμμετέχουσες στην έρευνα συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια μέσα σε δύο μήνες από τη στιγμή που έγινε η διάγνωση και ρωτήθηκαν για τις φιλίες τους, τις σχέσεις τους και όλους τους κοινωνικούς τους δεσμούς, το επίπεδο κοινωνικής στήριξης, την ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα του καρκίνου στο σώμα τους.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι υπάρχει στενή σύνδεση μεταξύ των ισχυρών κοινωνικών δεσμών και της φιλίας με την ποιότητα ζωής, ενώ εκείνοι οι οποίοι είχαν μικρή ή περιορισμένη κοινωνική στήριξη ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα καρκίνου του στήθους. Η τακτική παρέα με φίλους συνδέθηκε άμεσα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από καρκίνο του στήθους, αλλά και με τη μεγιστοποίηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών.
Πηγή: doctoranytime.gr