, ,

Τα στάδια του ύπνου

Rapid Eye Movement (REM, με ταχείες οφθαλμικές κινήσεις) Το στάδιο REM του ύπνου είναι το στάδιο στο οποίο βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα. Σχεδόν όλοι

Rapid Eye Movement (REM, με ταχείες οφθαλμικές κινήσεις)

Το στάδιο REM του ύπνου είναι το στάδιο στο οποίο βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα. Σχεδόν όλοι οι μύες έχουν παραλύσει, τα μάτια κινούνται γρήγορα, και υπάρχει συχνά σεξουαλική διέγερση. Είναι μια ευάλωτη κατάσταση για όλα τα θηλαστικά, αλλά όλα τα θηλαστικά περνούν το στάδιο REM ούτως ή άλλως, υποδεικνύοντας τη σημασία που έχει για την επιβίωση. Οι επιστήμονες από το MIT πρόσφατα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του REM, οι νευρώνες στον ιππόκαμπο των αρουραίων επαναλαμβάνουν τις εργασίες εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως για παράδειγμα να ανταποκρίνονται σε ένα ακουστικό σύνθημα για φαγητό, υποδεικνύοντας ότι αυτό το στάδιο του ύπνου ενισχύει τη μαθησιακή συμπεριφορά.

Advertisment

Non-Rapid Eye Movement (NREM, χωρίς ταχείες οφθαλμικές κινήσεις)

Στάδιο 1: Μετάβαση

Ο εγκέφαλος παρασύρεται σε ύπνο. Οι εικόνες τρεμοπαίζουν στο μυαλό και το σώμα μερικές φορές τραντάζεται, δίνοντας την αίσθηση ότι γλιστράμε ή πέφτουμε. Η μυϊκή δραστηριότητα επιβραδύνεται, η δραστηριότητα του εγκεφάλου μειώνεται και τα μάτια κουνιούνται ελάχιστα.

Advertisment

Στάδιο 2: Ελαφρύς ύπνος

Τα μάτια σταματούν να κινούνται και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σταθεροποιούνται. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου επιβραδύνεται, παρουσιάζοντας τακτικά ηλεκτρικά κύματα που ονομάζονται σύνθετα κύματα – Κ, τα οποία ρυθμίζουν τους εξωτερικούς θορύβους. Επίσης συνοδεύονται από εκρήξεις εγκεφαλικής δραστηριότητας που εμφανίζονται στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με τη μορφή ατράκτων, οι οποίες παίζουν ρόλο στη μάθηση και την ενσωμάτωση νέων αναμνήσεων. Το 2013, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California, στο Riverside έδειξαν ότι η χορήγηση φαρμάκων για την αύξηση του αριθμού των ατράκτων του ύπνου βελτίωσε δραματικά τη μνήμη.

Στάδιο 3: Βαθύς ύπνος

Ο εγκέφαλος παράγει αργά ηλεκτρικά σήματα ταλάντωσης, οι μύες χαλαρώσουν, η πίεση του αίματος πέφτει, και η αναπνοή επιβραδύνεται. Το ξύπνημα κατά το στάδιο αυτό συχνά οδηγεί σε μέθη. Ο βαθύς ύπνος είναι η πιο αναζωογόνα φάση για το σώμα και επίσης μπορεί να είναι σημαντική για τη διατήρηση των αναμνήσεων. Πέρυσι, ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της California διαπίστωσαν ότι οι δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο καθώς αυτός γερνά συνδέονται με μείωση τόσο στο βαθύ ύπνο όσο και στη διατήρηση της μνήμης.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο περίπλοκος ρόλος που παίζει η μοναξιά σε 26 παθήσεις | Τι έδειξε νέα μελέτη
Τα «έξυπνα» κινητά είναι το νέο τσιγάρο για τους εφήβους
Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Shingles

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση