Τροφές που προκαλούν διάρροια, κράμπες, φούσκωμα ή δυσπεψία

Τροφές που προκαλούν διάρροια, κράμπες, φούσκωμα ή δυσπεψία.!!! Ας δούμε ποιες τροφές μπορούν να μας οδηγήσουν σε διάρροια, κράμπες, φούσκωμα ή δυσπεψία.Advertisment Τηγανιτά: Προκαλούν

Τροφές που προκαλούν διάρροια, κράμπες, φούσκωμα ή δυσπεψία.!!!

Ας δούμε ποιες τροφές μπορούν να μας οδηγήσουν σε διάρροια, κράμπες, φούσκωμα ή δυσπεψία.

Advertisment

Τηγανιτά: Προκαλούν διάρροια

Τα τηγανιτά, που είναι υψηλά σε λιπαρά, μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Πλούσιες σάλτσες και κρεμώδη επιδόρπια μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Επιλέξτε ψητές τροφές και ελαφριές σάλτσες που ‘’προωθούν’’ τα λαχανικά αντί για το βούτυρο ή την κρέμα.

Εσπεριδοειδή: Εντερική δυσφορία

Advertisment

Επειδή τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, μπορούν να προκαλέσουν ανακατωσούρα στο στομάχι σε ορισμένους. Μην το παρακάνετε με τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή, αν το πεπτικό σας είναι ευάλωτο

Τεχνητά σάκχαρα: Διάρροια, κράμπες

Αν μασάτε συχνά τσίχλα χωρίς ζάχαρη, που περιέχει σορβιτόλη, μπορεί να εμφανίζετε διάρροια και κράμπες. Η κατανάλωση περισσότερων των 50 γρ. σορβιτόλης την ημέρα μπορεί να σας οδηγήσει σε εντερικά προβλήματα. Δεν πρόκειται μόνο για την τσίχλα. Υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε τροφίμου παρασκευάζεται με το τεχνητό γλυκαντικό μπορεί να σας προκαλέσει διάρροια, καθώς ο οργανισμός μας δε μπορεί να πέψει τη σορβιτόλη.

Πολλές ίνες: Αέρια και φούσκωμα

Τροφές που περιέχουν πολλές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές για την πέψη. Αλλά αν αρχίσετε να τρώτε πολλές από αυτές το πεπτικό σύστημα μπορεί να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί οδηγώντας σε αέρια και φούσκωμα. Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα τροφών που είναι υψηλές σε ίνες.

Φασόλια: Αέρια και κράμπες

Συνήθης πηγή προβλημάτων, τα φασόλια περιέχουν άπεπτα σάκχαρα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια και κράμπες. Ο οργανισμός έχει έλλειψη ενζύμων που διασπούν τα συγκεκριμένα σάκχαρα. Έτσι, τη διαδικασία την κάνουν τα βακτήρια του εντέρου, με αποτέλεσμα τα αέρια. Μουσκέψτε τα ξερά φασόλια τουλάχιστον 4 ώρες και χύστε το νερό για να απομακρύνετε κάποια από τα άπεπτα σάκχαρα.

Λάχανο: Αέρια και πεπτική δυσφορία

Το μαρούλι, το μπρόκολο και άλλα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν τα ίδια άπεπτα σάκχαρα που κάνουν τα φασόλια να προκαλούν αέρια. Το περιεχόμενό τους σε ίνες μπορεί επίσης να τα καταστήσει δύσκολα ως προς την πέψη, αν τρώγονται σε μεγάλες ποσότητες. Το μαγείρεμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του προβλήματος.

Φρουκτόζη: Διάρροια, φούσκωμα και κράμπες

Τροφές που περιέχουν φρουκτόζη, όπως αναψυκτικά και γλυκά, είναι δύσκολο να χωνευτούν από ορισμένους ανθρώπους, με αποτέλεσμα τη διάρροια, το φούσκωμα και τις κράμπες.

Καυτερές τροφές Καούρες και δυσπεψία

Ορισμένοι εμφανίζουν δυσπεψία ή καούρες μετά την κατανάλωση καυτερών τροφών, ιδιαίτερα μετά από ένα μεγάλο γεύμα. ‘Ερευνες υποδεικνύουν ότι η καυτερή ουσία στις πιπεριές τσίλι-καψαϊκίνη- μπορεί να προκαλέσει καούρες.

Γαλακτοκομικά: Πεπτικά προβλήματα λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη

Αν τα γαλακτοκομικά προκαλούν διάρροια, φούσκωμα και αέρια μπορεί να πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη. Η κατάσταση προέρχεται από την έλλειψη λακτάσης που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης. Αποφύγετε ή περιορίστε τα γαλακτοκομικά.

Μέντα: Παλινδρόμηση και καούρες

Η μέντα ακούγεται δροσιστική. Ωστόσο μπορεί να χαλαρώσει τον μυ στην κορυφή του στομάχου επιτρέποντας την τροφή να παλινδρομήσει στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρες.

‘Αλλοι ένοχοι είναι η σοκολάτα και ο καφές. Ειδικοί συνιστούν τη μείωση της πίεσης που σπρώχνει την τροφή πάνω με την απώλεια κιλών, τις μικρότερες μερίδες, την αποφυγή ‘’προβληματικών’’ τροφών και την κατάκλιση μετά το φαγητό.

iatronet.gr

Είναι σημαντικό να μάθουμε να ακούμε το σώμα σμας. Κάθε άνθρωπος και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Εάν ήμασταν συντονισμένοι με τα σώματά μας δεν θα χρειαζόμασταν καμία λίστα και καμία καθοδήγηση για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να τρώμε. Και ο πιο απλός τρόπος για να συνειδητοποιήσουμε ποιες τροφές μας βλάπτουν ή όχι είναι η παρατήρηση…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση